Dačić: Nije bilo rukovanja sa Tačijem Vesti

subota, 20. oktobar 2012.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nije rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, jer je protokolom bilo predviđeno da ne bude ni ritualnog rukovanja, ni državnih simbola.

Dačić je novinarima u Vrbasu nakon otvaranja biogasnog postrojenja rekao da će danas biti objavljena fotografija sa tog susreta, za šta je dao odobrenje EU.

FOTO – Tanjug

Premijer je naveo da je prvobitno bilo planirano da sastanak bude održan izvan očiju javnosti, ali da je on to odbio i istakao da će svi sastanci ubuduće biti javni.

„Ali, nema ritualnog rukovanja, niti državnih simbola. Normalno je da postoji normalna komunikacija i u daljem toku sastanka je takva i bila”, rekao je Dačić i dodao:

„Istorijsko rukovanje će biti na kraju, ako do toga dođe”.

Dačić je rekao i da je Srbija napravila strateški i taktički dobar potez učešćem na trojnom sastanku u Briselu, jer se bez EU ne može boriti za Kosovo.

————————————————————

Od sutra rad na platformi za pregovore

VRBAS – Srpski premijer Ivica Dačić najavio je da će vlada već od sutra početi da radi na platformi za pregovore s Prištinom, a da će se s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem rukovati kada ti pregovori budu uspešno završeni.

Dačić je danas novinarima u Vrbasu rekao da se dijalog sa Prištinom neće odnositi na status Kosova već na rešavanje konkretnih problema.

Kako je kazao, među njima su problem nestalih, prava Srba na jugu i severu Kosova, zaštita kulturne i crkvene imovine, i privatizacija.

Dačić je dodao da pored državnih institucija u izradu platforme za pregovore s Prištinom treba da se uključi i opozicija, kao i kulturne i naučne ustanove.

Dačić, koji je s predsednikom Vlade Vojdovine Bojanom Pajtićem pustio u rad biogasno postrojenje na poljoprivrednom dobru „Sava Kovaćević”, rekao je da je zadovoljan što je u dva dana imao priliku da razgovara sa oba premijera obe srpske pokrajine.

Izvor: Tanjug/Politika

Kategorije: Vesti