Ružić: Premijer preuzeo punu odgovornost Vesti

subota, 20. oktobar 2012.

Premijer Ivica Dačić preuzeo je punu odgovornost, pokazao ozbiljnost države kada je reč o rešenju kosovskog problema i spremnost da počne razgovore, ocenio je danas šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Branko Ružić.

Dačić je odlaskom u Brisel, na razgovor sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, gde se sreo i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, pokazao spremnost da se nastavi dijalog, rekao je Ružić Tanjugu.

Foto: Tanjug

On je podsetio da je delegacija Srbije i 2006. godine razgovarala sa predstavnicima Prištine, a da je pre toga razgovarala i delegacijom u Rambujeu, kao i da je Dačić uoči odlaska u Brisel podvukao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Državni vrh se opredelio da Dačić bude šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Pristinom i on je spreman da preuzme tu odgovornost čime pokazuje odlučnost i hrabrost kada je najteže, rekao je Ružić:

„To su novi kvalitativni pomaci u odnosu na prethodnu vladu. Sa druge strane, treba biti realističan i sagledati u kom okviru se krećemo i šta je moguće postići u tom pregovaračkom procesu. Moramo razgovarati o realnosti kako južno, tako i o realnosti severno od Ibra.„

Ružić je dodao da, ukoliko se od Srbije zahteva da percipira tu realnost na pravi način, onda i Srbija može da zahteva da se ta realnost na severu Kosova tretira na drugačiji način, jer su sever i jug Pokrajine „totalno dve odvojene sredine u političkom, ekonomskom, sociološkom i bilo kom drugom smislu i zato tu realnost treba uvesti u neki poseban status”.

Funkcioner socijalista smatra da treba razgovarati o funkcionalnoj eksteriotrijalnosti SPC, statusu srpskih enklava, obrazovnom sistemu, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer je sve to na neki način povezano sa Beogradom.

Podizanje pregovaračkog procesa na viši nivo i parlaelelno sa tim razgovori o energetskom sektoru, telekomunikacijama pokazuje opredeljenje Srbije da relaksira taj problem, ali i da afirmiše regilnau saradnju na najvišem nivou, smatra Ružić, .

„Taj proces jeste paralelan sa evropskim integracijama. U jednom mometu, da li za tri, pet ili sedam godina, ta dva koloseka će se negde ukrstiti i mislim da do tada imamo sasvim dovoljno vremena da iznađemo rešenje koje neće uruštii naše dostojanstvo niti će implicirati bilo kakovo priznanje tzv države Kosovo”, rekao je Ružić.

On je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i podsetio da je karakteristika međunarodno pravnog subjektivitreta jedne države njeno članstvo u UN.

Ta činjenica, ukazao je, još ne postoji u međunarodno-pravnom saobraćaju, a nije moguće da se tako nešto dogodi i u EU. „Pet država članica Evropske unije još nije priznalo tu samoproklamovanu nezavisnost”, rekao je Ružić i dodao da je opredeljenje Srbije da ima iskren obostran odnos sa Briselom, a ne konstanto pomeranje te ciljne ravne.

Važno je, dodao je Ružić, da u tom pogledu postoji jasan i istančan stav državnog rukovodstva, naglasio da je pitanje Kosova pokrenuto tokom prvih 100 dana rada vlade i podignuto na viši politički nivo.

Na pitanje da li stavovi o evropskim integracijama i pitanju Kosova u vladajućoj koalicji mogu da budu „kamen spoticanja”, Ružić je odgovorio odrečno.

„Kosovo i Metohija je pitanje koje zahteva konsenzualni pristup ne samo vladajuće koalicije, jer se vladajuće koalicije menjaju, već i samog društva, opozicije i pozicije, intelektualaca… Smatram da Kosovo ne može nikada biti kamen spoticanja ukoliko imamo iskren odnos prema našoj državotvornosti i očuvanju digniteta naše zemlje”. naglasio je Ružić.

Izvor: Politika/Tanjug

Kategorije: Vesti