Rešenje za Kosmet do kraja mandata Vesti

sreda, 24. oktobar 2012.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu. Postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će kosovska, ako čekamo, protekom vremena biti rešena na našu štetu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, gostujući u emisji Upitnik, da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu. Dačić je poručio da platforma za pregovore o Kosovu mora da bude fleksibilna i da odgovora trenutku u kome se Srbija nalazi.

Promena vlasti u 10 do 20 opština

Premijer Ivica Dačić je izjavio da je na sastanku sa Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićembilo reči o promeni vlasti u 10 do 20 opština u Srbiji, ali ne i o promenama u Beogradu i situaciji u Smederevskoj Palanci.

Dačić je rekao da je na sastanku analizirana situacija na lokalu, da su inicijatori promena kako naprednjaci, tako i SPS i da u tim opštinama koalicije treba da budu iste ili slične onima na republičkom nivou.

Od lokalnih samouprava u kojima je moguća smena vlasti lider SPS-a je pomenuo Užice, Leskovac, Požarevac, Šabac, Sombor, Kikinda, kao i manje opštine – Kuršumliju, Osečinu, Soko Banju i Knjaževac.

Premijer je rekao da će se o Zaječaru razgovarati u narednom periodu, jer je on “specifično pitanje, jer tamo postoje dve suprostavljene strane” pa je potrebno kompromisno rešenje.

SPS može da razgovara o svemu i neće da se zbog lokalnih pitanja ruši vlast na republičkom nivou, rekao je premijer.

Dačić je takođe naglasio da, ukoliko posle stranačkih izbora u Demokratskoj stranci bude izabran novi predsednik ili se unutar nje ne promeni situacija, ne postoji opcija o izlasku na prevremene izbore i stvaranju nove koalicije sa DS.

“Mi možemo da govorimo – Kosovo je srce Srbije, po Ustavu Kosovo je deo Srbije, ali ono više neće biti deo Srbije, ako mi ne shvatamo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu oko Kosova, kao što moramo da zaustavimo pad ekonomije”, rekao je Dačić.

Dačić kaže da je sastanak sa Hašimom Tačijem promenio poziciju države jer je Srbija postala deo pregovaračkog procesa, i tako omogućila njenim prijateljima da joj pomažu, jer izolovana neće imati podršku prijatelja kao što je Rusija. On je podsetio da je Rusija devedesetih godina često bila uzdržana oko pitanja koje su bila povezana sa nama baš zbog izolovanosti Srbije.

Kako je naveo, “posledica” njegovog susreta sa kosovskim premijerom je i to da je Beograd posle dugog niza meseci dobio i pozitivne komentare.

“Iz godine u godinu, gubeći vreme, Srbija polako gubi Kosovo. Možemo da se ponašamo kao Grčka i kažemo da je Konstantinopolj Grčka prestonica, ali on to više nije, a Grci to govore već 100 godina”, rekao je Dačić.

Premijer je, takođe, rekao i da ne vidi da je problem to što se sastao sa Hašimom Tačijem jer je on bio u albanskoj delegaciji u Rambujeu 1999. godine kada se sastajao sa tadašnjim predsednikom Srbije, ali i Beču 2006. godine kada su pregovore vodili Tadić i Koštunica. Dačić je rekao da ne zamera Tadiću što se rukovao sa Tačijem, već je pitao šta je bila suština tog gesta. “Lako je nešto raditi kada nemate odgovornost i kada odete u opoziciju”, rekao je premijer.

Dačić je je ponovio i da je Hašimu Tačiju rekao da bez obzira šta on misli da je oko Kosova sve rešeno, da treba postići istorijski dogovor i da “svi treba da se zamislimo šta je ono što stavlja tačku na sukobe”.

On je ocenio da bi Srbija imala priliku da “nešto i realizuje po pitanju Kosova” kao i da se pre 10 godina razgovaralo o temama koje je on pokretao.

“Šta Srbija zapravo može da uradi? Može da povede rat za odbranu Kosova. Ali što nisu poveli rat oni koji su bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost Kosova? Očigledno da to nije dobra opcija”, rekao je Dačić.

“Nije problem što Albanci ne žele da žive sa Srbima, problem je što su proglasili nezavisnost bez dogovora sa tom državom Srbijom i što je deo međunarodne zajednice to prihvatio. Postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će se kosovska, ako čekamo, rešiti vremenom na našu štetu”, rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao da Srbija mora da pronađe rešenje, jer je pitanje Kosova problem u svim segmentima. Ako problem Kosova ne rešimo do kraja mandata ove vlade Kosmet  će biti postati stvarno nezavisan, rekao je Dačić i dodao da zato neće taj problem da ostavlja budućim generacijama.

Relaksiranje odnosa sa Prištinom 

“U međunarodnoj zajednici svi jedva čekaju da se reši problem Kosova i oni koji su ga priznali i oni koji nisu. I zato Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore”, istakao je Dačić.

On je ponovio da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla u Briselu da Srbiju neće terati na nešto na šta ne želi da pristane.

Premijer Srbije u Beogradu očekuje zvanice iz Brisela, Londona i Vašingotna. Novi razvoj događaja, kaže, otvara prostor za diplomatsku akciju.

“Ja mislim da britanski ministar spoljnih poslova ranije najavio ovu posetu i ona je dokaz napretka u našem odnosu. Ja sam imao sastanak sa njim za vreme Olimpijade. Hilari Klinton je najavljivala posetu početkom oktobra, ali je otkazana. Pošto postoje najave da Eštonova dođe u Beograd očigledno je da ovaj razvoj događaja stvara mogućnost za diplomatsku akciju”, rekao je Dačić.

On je naglasio da u predstojećim pregovorima o Kosovu pitanje statusa pokrajine neće biti glavna tema. “Nisam siguran da će tema statusa biti glavna tema, već relaksiranje odnosa i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine”, rekao je Dačić.

“U vladi postoji jedinstven pristup, a to je da želimo nastavak dijaloga i primenu sporazuma koji su dogovoreni. Treba imati praktičan pristup, odnosno kako doći do pregovora za ulazak u EU i do samog članstva, a istovremeno ne priznati nezavisnost Kosova. U tome se ogleda umešnost političara”, rekao je Dačić.

Otvaranje novih predmeta o korupciji

Premijer je najavio da će već od sutra biti nastavljene akcije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da će biti obelodanjeni novi predmeti, ali i dodatna saznanja o jednom već postojećem.

Dačić je, u emisiji Upitnik, rekao da u slučajevima sumnji na korupciju ima dosta predmeta i istraga koje će biti pokrenute narednih nedelja i meseci.

“Ali, ne bih zapostavio ni borbu protiv organizovanog kriminala”, naglasio je Dačić.

On je najavio da će javnost u Srbiji uskoro biti obaveštena o značajnim uspesima u borbi protiv šverca droge, postignutim u saradnji sa stranim bezbednosnim agencijama koje se time bave.

Dačić je svoju saradnju sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji je na čelu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, okarakterisao kao dobru, iako se radi o dve ličnosti različitih karaktera.

“Ja sam otvoreniji, narodskiji tip… On nije tako smiren kao ja, ali nismo do sada imali nijednu svađu”, objasnio je Dačić.

Premijer Srbije je ponovio da je postignuto jedinstvo organa koji se bave ovom borbom i da neće biti zaštićenih, dodajući da treba biti oprezan kako se istraga ne bi pretvorila u političku hajku.

“Sada svi kažu da su to političke hajke. Kakve političke hajke? U slučaju (Olivera) Dulića predmet je otvoren u martu kada smo bili na vlasti sa DS. Tada je Biro (za koordinaciju službi bezbednosti) vodio čovek iz DS-a, iz najbližeg okruženja Borisa Tadića”, rekao je Dačić i upitao na koji način je ova istraga osveta novog režima.

Govoreći o prvih 100 dana nove vlade Dačić je rekao da o njoj treba narod da sudi, ali je i istakao da će se efekti njenog rada osetiti tek u narednom periodu.

RTS

Kategorije: Vesti