Obradović: Vladaćemo pun mandat Vesti

četvrtak, 25. oktobar 2012.

Dogovoreno je da se do kraja novembra i na lokalnom nivou formiraju koalicije po uzoru na republičku vlast. Kod svih partnera postoji dobra volja da se to sprovede u delo i tako stavi tačka na sve nesporazume koji su se javili proteklih dana.

Ovo, za ”Novosti”, otkriva Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On tvrdi da lokalna prepucavanja nisu uzdrmala Vladu i da je ta priča u javnosti naduvana. Ubeđen je da će Dačićev kabinet biti na okupu ceo mandat, bez obzira na teške izazove koje ga očekuju i na domaćem i na inostranom terenu.

* Je li ovo bila najžešća kriza od formiranja Vlade?

– Ne. Nije reč o krizi, već se u javnosti nametnula tema da se maltene u Smederevskoj Palanci rešava sudbina Vlade. Ispostavilo se da to nije tačno. Lokalna samouprava sigurno ima neke posebnosti, ali one ne smeju da budu prepreka za saradnju na republičkom nivou i stabilnost Vlade.

* Zar nije sve moglo da se reši iza zatvorenih vrata?

– Javnost treba da bude obaveštena o svemu, ali je zanimljivo da su o ovim događajima daleko više govorili ”poverljivi izvori” i svi drugi, a ponajmanje članovi koalicije.

* Beograd je ostao enigma. Ako vas SNS pozove da srušite Dragana Đilasa, hoćete li im se pridružiti?

– Nemam saznanja da se pričalo o Beogradu. Ali, ako o tome i bude reči, na nivou koalicije biće postignuta saglasnost šta da se radi.

* Otkud vam optimizam da će vlada u ovom sastavu da izgura ceo mandat, uz ovoliko trzavica već na početku?

– Ubeđen sam u to, jer nema mnogo jakih razloga zbog kojih ne bismo sastavili četiri godine. Imamo većinu više od 143 poslanika i saglasnost oko svih ključnih političkih pitanja. Biće svakako izazova, ali ne verujem da će to da zaljulja naš brod.

* Kada podvučete crtu, šta ste uradili za ovih sto dana?

– Tih sto dana još nije ni isteklo, ali ova vlada od početka nema čak ni minimalni popust kod pojedinih medija i u jednom delu javnosti. Svaki potez se analizira iz ”milion uglova” kako bi se našlo nešto negativno. Objektivno, za tri meseca nije lako ni započeti, a kamoli primeniti neke mere. Značajno je to što smo postigli apsolutnu saglasnost oko pregovora sa Prištinom, koje će da vodi naš lider i premijer Ivica Dačić. Svi smo podržali budžet i evrointegracije i rešeni smo da nastavimo borbu protiv korupcije. Kada budu objavljeni izveštaji, videćete da je svako ministarstvo uradilo mnogo za mali period.

DOGOVORIĆEMO SE SA STUDENTIMA* KAKO ćete rešiti zahteve studenata koji su osvojili maksimalnih 60 bodova, a ne mogu da pređu na budžet?

– Tačno je da ima studenata sa 60 bodova, a nisu na budžetu, jer broj bodova nije automatski i dovoljan uslov da se školuju o trošku države. Ima još uslova. Međutim, godinama postoji dogovor sa fakultetima da se izađe u susret tim studentima i da ih oslobode svih ili jednog dela troškova, u zavisnosti od karaktera studija i materijalnih mogućnosti. Uvek smo uspevali sa upravama i studentima da se dogovorimo, i tako će biti i ovog puta. Pritisak je ove godine mnogo manji, jer smo na vreme promenili Zakon o visokom obrazovanju i dali mogućnost da i ove godine studenti sa 48 bodova upišu godinu.

* Vara li nas utisak da je SNS diskretno gurnuo Dačiću vruć ”kosovski krompir”? On će praktično najviše biti odgovoran za sigurno bolne dogovore sa Prištinom?

– Nije tako. Sve što se radi u vezi sa Kosovom i Metohijom je dobro sinhronizovano. Premijer se dogovara sa članovima Vlade i predsednikom Nikolićem. Pravi se zajednička platforma. Nema tu nikave disharmonije. Premijeru će objektivno biti najteže, što je i logično, jer je prvi u Vladi, ali je on prilikom poslednjih susreta u Briselu pokazao sposobnost da vlada situacijom i da sigurno neće dovesti Srbiju u inferiornu poziciju. Rekao je jasno: hoćemo da pregovaramo, ali nećemo da priznamo nezavisnost KiM.

* Sudaraju li se ovlašćenja Dačića i Vučića i ima li tinjajuće netrpeljivosti između njih dvojice? Primećujete li to na sednicama Vlade?

– Ni traga od toga. U situaciji sam da vidim kakav je njihov odnos i mimo sednica Vlade. Zato odgovorno tvrdim da nema ni trunke istine u onom što serviraju pojedini mediji. Nema nikavog sudara sujeta niti nadgornjavanja. Kad god imaju neko otvoreno pitanje, njih dvojica sednu i to reše u razgovoru. Najbolji primer je dogovor o lokalnim koalicijama.

* Iritira li vas što se SNS postavlja kao stariji brat, bilo da je reč o Smederevskoj Palanci ili Dačićevom govoru u Dragincu?

– Ne. Oni imaju najveći broj mandata i logično je da žele da istaknu tu snagu, ali je u Vladi ne zloupotrebljavaju.

* Mediji spekulišu i da će se u nastavku borbe protiv korupcije na udaru naći i neki funkcioneri SPS. Ako do toga dođe, hoće li to označiti i kraj Vlade?

– Iz političkih razloga pažnja se usmerava na SPS, a ne polazi se od toga da su na tapetu 24 sporne privatizacije koje su obavljene kada nismo ni bili na vlasti.

Sećam se koliko sam puta, recimo, u Skupštini govorio o aferi ”Sartid” i pljački narodne imovine i ne vidim zašto bismo bili optuživani za nešto u čemu nismo učestvovali.

* Ali, vaše kadrove optužuju i za novije afere, poput ”Galenike” i ”Agrobanke”…

– ”Agrobanka” je samo vrh ledenog brega, i tek će se istražiti šta se tu radilo.

Ako se tokom procesa pojavi neko iz SPS za koga se posumnja da je upetljan u neku aferu, budite sigurni da će snositi posledice, kao i svaki drugi građanin.

Ali, verujte da mirno spavamo.

* Deluje li vam uverljivo priča da je SNS spreman da napravi koaliciju sa DS?

– To je samo čorba iz političkih kuhinja koju zakuvava opozicija ne bi li im se tako povratila snaga. Sastav vladajuće koalicije neće se menjati, jer u njoj postoji jedinstvo po svim pitanjima.

BIĆE VEĆE PLATE, A BIĆE I NAGRADA* JESTE li zadovoljni novcem koji će se za vaš resor izdvajati u sledećoj godini?

– Nikada ne mogu u potpunosti biti zadovoljan količinom novca koji dobijemo, ali moramo da budemo svesni ekonomske realnosti. Funkcionisanje obrazovnog sistema i vitalni projekti neće biti dovedeni u pitanje. Svi će primati plate na vreme, a, po dogovoru, one će još jednom biti povećane u aprilu. Biće isplaćene jubilarne nagrade i jednokratne naknade.

PARTIJA MORA DA IMA GLAVU* HOĆETE li raspuštati opštinske odbore koji ne budu hteli da idu u koaliciju sa SNS i URS? U Leskovcu, recimo, nisu poslušali vrh partije…

– Mora da se zna da partija ima glavu i da se poštuju odluke organa, a da se istovremeno ne dovodi u pitanje rad odbora. Spremni smo da poštujemo želju naših odbora do krajnjih granica, ali onog trenutka kada se ne shvati značaj pojedinih odluka, vrh stranke mora da primeni mere. Na sednici Predsedništva smo govorili da treba raspustiti partijske organizacije koje ne razumeju značaj državnih pitanja i rada Vlade, već su zarobljenici svojih lokalnih ”politika”.

Izvor: Večernje Novosti

Kategorije: Vesti