Rasprava o platformi iduće sedmice Vesti

subota, 27. oktobar 2012.

Javnost će biti upoznata sa platformom za Kosovo i Metohiju nakon što ona bude usaglašena, rekao premijer Ivica Dačić i najavio da će rasprava o tom dokumentu biti nastavljena naredne nedelje.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će rasprava o platformi za Kosovo i Metohiju biti nastavljena iduće sedmice i da je prvi put sastanak državnog vrha o tom dokumentu, bila rasprava o realnom stanju u Srbiji.

“Srbija mora da zna šta predlaže, a ne samo šta neće. Ne možemo ići u razgovore ako je prva linija odbrane ujedno i poslednja. Rad na platformi se nastavlja, a u novembru ćemo imati i razgovore sa (visokom predstavnicom EU) Ketrin Ešton i predstavnicima privremenih institucija u Prištini”, rekao je Dačić novinarima na slavi Srpske napredne stranke i naveo da je on video dokument platforme.

Objašnjavajući da je reč o dokumentu internog karaktera, jer se radi o pripremnom dokumentu, premijer je rekao da platforma treba da sadrži opis trenutne pozicije Srbije, predlog rešenja konačnog statusa, ali i stav o dijalogu koji se ne tiče konačnog statusa Kosova i Metohije.

Svi razgovori treba da budu praćeni konkretnim, pozitivnim pomacima kada je reč o evropskim integracijama, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da će o dokumentu o Kosovu biti vođena rasprava, da je oznaka tajnosti na njemu trenutna i da će biti dogovoreno kako će platforma o Kosovu biti distribuirana javnosti.

Dačić je rekao da postoje strateške stvari koje ne treba skrivati pre početka razgovora i da oznaku tajnosti ne treba tretirati kao nešto spektakularno.

“Odbio sam tajni sastanak sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton i ova vlada ide napred kada je u pitanju i Kosovo i EU”, rekao je Dačić, ali i dodao da će Hilari Klinton i Ešton, koje će 30. oktobra posetiti Beograd, biti upoznate sa tim dokumentom tek kada dođe do razgovora Beograda i Prištine.

Dačić je podsetio da je inicijalni dokument platforme napisan u kabinetu predsednika Srbije, podvukao da on nije tajna i da će o njemu da raspravlja vlada, stranke u opoziciji i svi oni koji utiču na politički život u Srbiji.

Govoreći o zahtevu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Dačić se saglasio da treba učiniti vidljivi napredak, ali ukazao da to nikako ne znači promenu stava Srbije, kada je reč o priznanju nezavisnosti Kosova.

Dačić je još jednom podvukao da Srbija neće odustati od stava da ne priznaje nezavisnost Kosova i da su razgovori koji se vode statusno neutralni.

Čvršći odnosi sa SNS-om 

Predsednik Socijalističke partije Srbije je izjavio da je zadovoljan saradnjom koju ima sa Srpskom naprednom strankom i da je siguran da će ona biti još bolja i čvršća u narednom periodu.

Dačić je na pitanje novinara da li je prvi put na slavi SNS rekao da većinu koji su prisustvovali slavi poznaje dugi niz godina, a ne samo nekoliko meseci i da je to odraz normalnih odnosa i odnosa koji nisu zasnovani na međusobnim sujetama i konkurenciji kao što je to, možda, bilo ranije.

“Ovo je nova faza u našim odnosima. To možda u prošlosti neko nije dovoljno shvatao ali kada je reč o strankama koje pretenduju na slično biračko telo obično među njima ne postoje baš najbolji odnosi”, rekao je Dačić.

On je istakao da SNS i SPS danas rade zajedničke poslove a to je, kako je rekao, da učine dobre stvari za Srbiju.

Dačić je napomenuo i da je uloga koalicija okupljenih oko SNS i SPS mnogo veća od njihovih stranačkih interesa.

“Ja sam zadovoljan saradnjom koju mi imamo i siguran sam da će ona biti mnogo bolja i čvršća u narednom periodu”, zaključio je Dačić.

Izvor: RTS

Kategorije: Vesti