Dijalog ne znači priznavanje Kosova Vesti

sreda, 31. oktobar 2012.

Klintonova i Eštonova posle sastanka s Nikolićem i Dačićem kažu da od Srbije ne traže da prizna Kosovo, ali apeluju da Beograd i Priština primene sporazume.

Nakon sastanka medijima se prvo obratio premijer RS Ivica Dačić.

On je rekao da visoke zvaničnice SAD i EU nisu došle u Beograd da postavljaju ultimatume i nove uslove, već da razgovaraju o temama od životnog značaja za Srbiju, nastavku i ubrzanju evropskih integracija i ispunjavanju krirterijuma za dobijanje datuma za početak pregovora.

Dačić je precizirao da su među političkim kriterijumima koje Srbija treba da ispuni – pitanje unutrašnjih reformi i uspostavljanje vidljivih i održivih odnosa Beograda i Prištine.

Dačić je izjavio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da na to ne treba da je prisiljavaju ni EU, ni SAD, ali će učiniti sve da normalizuje odnose s Prištinom radi zajedničke integracije u Evropsku uniju.

Dačić se zahvalio Eštonovoj što je potvrdila da Evropska unija neće primoravati Srbiju da učini bilo šta što Srbija ne može da učini.

“Naše gošće nisu došle u Srbiju da bi postaviti bilo kakve ulitmatume i uslovljavanja, zahvalan sam im što su došle da razgovaraju o temama od životnog značaja za Srbiju, a to su nastavak i ubrzanja evropskih integracija i ispunjavanja kriterijuma koji su važni da bi Srbija dobila datum za otpočinjanje pregovora sa EU, a to su unutrašnje reforme u Srbiji i vidljiv i održiv napredak u odnosima Beograda i Prištine“.

Dačić je naveo da je vlada u prvih stotinu dana pokazala da su njeni ciljevi održivi i da vodi politiku koja ide u susret rešenjima.

“Srbija će učiniti sve da ispuni ključne kritrijume za početka pregovora. Nastavićemo sa reformom pravosuđa, borbom protiv organizvaong kriminala i korupcije, izgradnjom regionalne stabilnosti, pomirenja i saradnje. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, opredeljeni smo da sve rešavamo u miru. Generacije koje će doći iza nas ne zaslužuju da im ostavimo to pitanje da se oni time bave. Ova vlada je preuzela odgovornost da sprovodi postignute dogovore, da nastavi da radi na njima, posebno u oblasti telekomunikacija i energetike, a preuzela je i rizik da učestvuje u tehničkom dijalogu koji je nedavno otpočeo nedavnim susretom kod Ketrin Ešton.“

Dačić je dodao da je Srbija spremna da gradi demokratsko društvo i institucije koje će poštovati građanske slobode, prava manjina, vladavinu prava… Naveo je da je zadovoljan saradnjom koju ima sa SAD u oblasti odbrane, borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma koja će se, kako je istakao, nastaviti.

“Mi želimo da do kraja mandata rešimo ova pitanja. Zato, molimo SAD i EU da nemamo politiku pokretnih meta i ciljeva, pa da znamo gde nam je cilj”, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da je gošćama preneo da je i kosovskom premijeru predložio da, pored političkih tema, razgovori obuhvate i ekonomska pitanja, kakvo je izgradnja auto-puta do Prištine.

Premijer Srbije je takođe dodao da je u interesu Srbije da razvija dobre bilateralne odnose sa SAD i da nastavi sa integracijama.

Dačić je rekao da je izrazio saučešće zbog uragana Sendi i ponudio pomoć ukoliko Srbija ikako može da pomogne.

On je naveo da je na sastanku bilo reči o tome kako da se unaprede ekonomski odnosi između SAD i Srbije i kako da ekonomska razmena bude veća. Dačić se zahvalio državnoj sekretarki Hilari Klinton što je predložila da Stejt department organizuje određene aktivnosti kojima bi se promovisala Srbija kao dobro mesto za strane investicije.

“To znači da je ta zemlja stabilna i da ima dobru perspektivu i to su za mene vrlo jasne porkuke koje je Srbija danas dobila“.

Izvor: B92

Kategorije: Vesti