Најновије

На Косову потребна победа, доста било часних пораза Вести

21. јануар 2013.

ЗВЕЧАН – Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да је на Косову и Метохији „потребна победа“ и да је доста било „часних пораза и слављења пораза“.

Дачић је у интервјуу ТВ Мост из Звечана рекао да је због тога председник Србије предложио реалну концепцију како би се српски народ на Косову осећао да је нешто изборио, а не да му стално неко нешто даје.dacic-sve-sam-se-dogovorio-s-tadicem-1338236030-167994

Дачић је нагласио да се „на прелазима између Косова и Метохије и централне Србије, на Јарињу и Брњаку, неће плаћати царина, већ да се ради о наплати ПДВ-а и акциза “.

„Сви ти приходи неће ићи у буџет Косова , што су и желели Срби са севера, већ ће се сливати у посебан фонд и служиће развоју севера покрајине, објаснио је Дачић и додао да је „тиме начињен први корак ка успостављању аутономије, односно Заједнице српских општина“.

Он је подсетио да Платфорна председника Томислава Николића не признаје независност Косова и да ће аутономија, њене надлежности, унутрашња организација, однос са Приштином и Београдом бити предмет даљих разговора“.

Дачић је нагласио да се не разговара о расформирању институција Србије на Косову и Метохији и да се то неће десити пре него се договори шта ће бити уместо њих и које су то нове институције српског народа у Покрајини.

„Потребне су институције које ће бити прихватљиве и које ће значити да нема паралелизма. Сада то није случај. За север је Приштина неприхватљива, а за Приштину су руководства четири општине неприхватљива“, рекао је Дачић и додао да то, можда, нису најбоља решења, али да Влада и председник Србије нису у ситуацији да учине корак назад и да чине све да се изборе за најбоље могуће решење сада.

Дачић је додао да „без икаквих дилема Влада има два циља, заштита националних и државних интереса и придруживање Европској унији и то из два разлога“.

„Први је зато што не можемо да утичемо на решавање ситуације на Косову и Метохији ако нас нема у преговорима и зато да нашем народу омогућимо да живи боље, јер је економско изнуривање врста специјалног рата против наше државе и народа“, рекао је премијер Дачић.

„Овде ће се сада водити политичка борба између оних који сматрају да ништа не треба мењати ,да је довољно да кажемо Косово је Србија и да ће тим чаробним речима сви проблеми нестати. Знате да то није тако и да се ситуација на терену мењала ,да је Косово из дана постајало све независније што Срби на северу можда и не осећају, али Срби у другим крајевима то виде, знају и живе са тим“, рекао је премијер.

„Србе морамо да гледамо равноправно. Једно је питање царинског простора, а друго признавање државе. Нисам ја потписивао те споразуме, али шта је алтернатива“, рекао је Дачић и запитао шта су урадили Борис Тадић и Војислав Коштуница када је проглашена независност и зашто нису тада интервенисали?

Он је одбацио све оптужбе које стижу на адресу садашњег руководства Србије и рекао да су оне „политиканске и немају везе са реалношћу“.

„Ако не решавамо ситуацију, ми нећемо имати о чему више да разговарамо, нисмо ми светска сила и неће нас нико да пита шта ћемо да радимо, а шта не“, рекао је Дачић.

„Нико нема права да позива на колективну жртву, нека положи лично, своју жртву, а не да своје политичко уверење наплаћује крвљу“, рекао је премијер и поновио да би се водила национална и државна политика она мора да буде реална.

„Ако буде било поделе на самом Косову и Метохији да ли то треба или не треба, онда ништа нећемо да учинимо. То је сада званична државна политика . Када буде разговора о коначном статусу Косова то је друга тема, а до тада ће се чинити оно да се одбране Срби у Покрајини“, рекао је српски премијер.

Дачић је додао да је важно да „дијалог који се води не учвршћује независност КиМ, већ да се учвршћују српске позиције“.

„Није лако никада више разговарати о Косову и Метохији ако нема Срба у покрајини“ , додао је премијер и истакао да слобода кретања није била терма разговора у Бриселу .

Дачић је нагласио да је напредак у дијалогу важан за даљи наставак европског пута Србије, додајући да је недавно хтео да дође на Косово и Метохију али да није желео да компликује ситуацију.

„Желим да дођем, био сам у многим местима у покрајини, али не желим да моја посета буде фактор проблема“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести