Најновије

Посланица СПС о трговини органима у Савету Европе Вести

24. јануар 2013.

Стефана Миладиновић, посланица Социјалистичке партије Србије у Скупштини Републике Србије учестовала је јуче у распави о илегалној трговини људским органима у Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру.

savet-evrope02Говорећи у Савету Европе, Стефана Миладиновић је рекла: „Трансплатација органа, ткива и ћелија је једно од највећих достигнућа медицине али своју негативну димензију нарочито добија када постане основ за уплитање организованог криминала.

Трговина трансплатационим материјалом је последњих година откривена у појединим европским земљама.

Чињеница је да је Парламентарна скупштина Савета Европе указала на овај проблем у одличном извештају Дика Мартија – “Истрага оптужби о нечовечном поступању са људима и нелегалној трговини људским органима на Косову” – потврђује да се до сада ни државе појединачно, а ни међународна заједница, нису адекватно супротставиле овом криминалу, онда када је било јасно да је присутан у појединим земљама Африке и Азије. 1997_4897652995059_693790242_n

Сматрам да се овом проблему можемо ефикасно супротставити само уз што веће међудржавно усаглашавања правне регулативе и казнене политике у овој области. До сада откривени случајеви “трансплатационог туризма” наводе на брзу реакцију међународне заједнице. Нелегална трговина људским органима углавном је прекогранична, а оно што посебно забрињава једу малобројни примери процесуирања овог кривичног дела у Европи, јер недостатак доказа није доказ непостојања кривичног дела.

Будући период високотехнолошког криминала карактерисаће све веће укључивање организованог криминала у трговини људским органима, ткивима и ћелијама јер ће расти и потражња. Наиме, опрема и стручно знање неопходни за трансплатацију постају све доступнији многим медицинским установама широм света самим тим и оболелима. Легално донираних органа нема довољно и када се томе дода масовно сиромашење људи погођених економском кризом, отвара велики простор за нелегалну трговину трансплатационим материјалом, као и вршењем самих трансплантација.

Усвајањем овог документа доказујемо да смо спремни да преузмемо акцију у решавању глобалног проблема савременог доба који крши најосновније стандарде у погледу људских права и људског достојанства и као члан овог парламента снажно подржавам усвајање Конвенције за борбу против трговине органима, ткивима и ћелијама људског порекла и најширу могућу усклађеност националних и међународних инструмената који регулишу ову област.“

Парламентарној скупштини Савета Европе јуче је предложено да усвоји правно обавезујућу конвенцију којом би се забранила илегална трговина људским органима. Предложено је и да конвенцију потпишу и земље које нису чланице Савета Европе, како би се обезбедила заштита жртава и међународна сарадња у сузбијању криминала у овој области али и да би се спречило насилно узимање људских органа.

Предлог конвенције о забрани трговине људским органима је сачинио посланик Бернар Марке из Монака на основу навода Дика Мартија и Карле дел Понте о трговини органима на Косову.

Категорије: Вести