ДРУГО ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ Посланичка група

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ПОДСТИЦАЈИМА У ПОЉОПРИВРЕДИ И РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ И ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА
 

 

milisav-petronijevicМИЛИСАВ ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Уважена председавајућа, господине министре, даме и господо народни посланици, посланичка група СПС је данас јасно исказала свој став у расправи, када је у питању Предлог закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, дајући пуну подршку том предлогу закона, дајући и неке допуне шта још све да обухвати, а о чему је данас било говора.

Имајући у виду да је то значајан закон који даје сигурност и предвидивост људима који се тиме баве  како и на који начин ће моћи да се баве тиме, даје веома висок потенцијал те привредне гране, али и веома неискоришћен тај потенцијал и велики простор за његово искоришћавање. Имајући све то у виду, дали смо пуну подршку. Сматрали смо да је то, између осталог, јасна политика ове владе која је промовисана још у експозеу господина премијера, Ивице Дачића, у јулу месецу да Србија улаже у област пољопривреде, као великој развојној шанси Србије. Дајемо вам пуну подршку да истрајете на овоме.

Такође, дали смо пуну подршку и предлогу закона који потврђује међународни уговор о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду.

Имајући у виду да се ради о очувању и одрживом коришћењу биљних и генетичких ресурса за храну и пољопривреду, и то оних који су створени у вековном процесу одабирања и гајења, оних који су отпорни на све болести и суше, они који су карактеристични за сваку средину, па пре свега и у Србији са циљем да се они заштите, евидентирају и наравно омогући њихово даље развијање.

Оно што сам желео посебно, да нагласим је да то нема везе са генетски модификованим организмима. Дакле, пуна подршка и том предлогу закона.

Хтео сам кратко само да упозорим и на другу тему, односно да тражим од Владе Србије, моје Владе, да онолико снаге и енергије колико је уложила, а улаже много, ни један проблем не ставља под тепих, него се суочава са њим и решава, у свим оним областима о којима смо већ говорили, да исто толико снаге и енергије уложи и у заштиту животне средине, конкретно, заштиту од загађења ваздуха.

Овај закон је данас био на неки начин у подређеном положају. Није могло, због значаја ове прве теме да се о њему много више говори, али најмањи је проблем колико ћемо ми о њему говорити, а много је важније да ова Влада до краја године донесе уредбу о граничним емисијама загађивања ваздуха, посебно из постројења за сагоревање, да донесе годишњу националну емисију до краја 2015. године и да донесе, оно што је најважније, национални програм како да смањи загађење из ваздуха. Најбитније је да се дође до тих мера и да се мере предузму.

Сматрам да је недопустиво да још увек не постоји стратегија заштите од загађивача и заштита од загађивања из ваздуха. Дакле, просто сам желео да укажем на то.

Ми ћемо подржати измене и допуне закона, али тражимо и инсистирамо да се томе посвети много већа пажња из простог разлога што је ваздух најважнији, најнеопходнији природни извор живота људи. Њега треба да чувамо да би сачували људе, да би сачували и здравље.

Прошли пут сам говорио о једном снажном рударском и термо-енергетском систему Колубара и ТЕНТ и пет општина које он обухвата – Лазаревац, Обреновац, Лајковац, Уб и Љиг, један огроман систем који је пола производње електричне енергије у Србији, одао им признање за то, али упозорио и јавност и Владу да је то подручје са око 200.000 становника истовремено и подручје деградиране животне средине где је загађена и вода и земљиште и ваздух. Дакле, овде говоримо о ваздуху као највећем загађивачу када су у питању та постројења. Молим да се ту до краја покаже и снага и енергија да се та питања узму у решавање.

Када су у питању средства, пошто се овде говори о томе – су средства из буџета, средства од оператера по принципу загађивач плаћа и наравно средства од покрајине и локалне самоуправе. Оно на чему инсистирам су две ствари. Једна је да та средства која припадају локалним самоуправама морају да дођу у локалну самоуправу. Друга је да та средства морају да буду уложена у рехабилитацију тог подручја и не само то. То није довољно. То је лечење последица.

Навешћу један похвалан пример баш када је Обреновац у питању, да је општина одвојила средства да сва деца од првог до четвртог разреда имају бесплатно климатско лечење преко једне реномиране куће, Центар дечјих летовалишта Града Београда. Али, то је лечење последица.

Поред коришћења тих средстава, мора много више кроз мере које ће предузимати Влада, да онај ко је загађивач, предузима све да то буде што мање.

Дакле, подржаћемо закон, а позивамо Владу да посвети велику пажњу овом проблему у овој области, јер у питању је здравље.

Веома ценимо и подржавамо да се улаже у развој, да се отварају ту радна места, да се запошљавају људи. Нема дилеме. Али исто тако, паралелно, мора да се одвија и заштита. Немојте да их запослимо, а овамо да их имамо болесне. Мора се и у здравље улагати. Хвала лепо.

 

Категорије: Посланичка група