Најновије

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ Вести

2. фебруар 2013.

На почетку ћу вам се извинити због потребе да будем веома јасан и прецизан. Даћу изјаву да не би било различитих интерпретација онога што сам рекао и нећу одговарати на ваша питања. Али у изјави ћу рећи све што вас интересује, наравно.KZN; DACIC

Као што знате, пре неколико дана је било шест месеци рада Владе Републике Србије. Тим поводом је Председништво СПС данас имало седницу. Влада Републике Србије је стабилна и она влада са резултатима које није имала ни једна друга Влада до сада за тако кратко време са овако високим степеном поверења и очекивања грађана. Чак и аналитичари и истраживачи јавног мњења који нису наклоњени  странкама који чине Владу говоре о томе да је овакав ниво подршке Влади био само у моменту када је добијена визна либерализација у последњих седам, осам година. Ова Влада Републике Србије је преузела најтежи могући посао за Србију – да Србију уведемо у ЕУ, да то чинимо преговарајући, између осталог и са њеним највећим противником Тачијем, поправљајући истовремено имиџ Србије у свету.

За ових шест месеци могу да вам гарантујем, на свим састанцима на којима сам био у ЕУ и у свим другим земљама у свету, могле су се чути само лепе речи за Србију. На овај начин, почели смо да враћамо поштовање у свету према Србији. Сматрамо да тако имамо и веће шансе да боље бранимо Србију, да тако имамо и веће шансе за инвестиције, за нова радна места. За ово кратко време и у економској сфери успели смо да спречимо даље срљање и пад наше националне економије, заустављањен је раст дефицита и задужења, смањена незапосленост, значи заустављен  је вртоглав  пораст незапослености у првих шест месеци прошле године. Динар је, као што знате стабилан, дефицит је дупло смањен у односу на првих шест месеци прошле године. Чинимо све и покушавамо да створимо услове да грађани Србије живе као сав нормалан свет. Успеси у борби против криминала и корупције такође су довели до великог поштовања према држави Србији, према нашим институцијама у Европи и свету. Задаци које је ова Влада преузела на себе су сувише важни да њихова реализација буде прекинута због било чијих жеља или планова који су парцијални или политичко-страначке природе. Зато у Влади Републике Србије постоји апсолутно јединствен став у погледу реализације ових циљева и наставка даљег успешног рада Владе Републике Србије.

Све што се ових месеци дешавало је један од покушаја дискредитације Владе Републике Србије, да се тако сруши њен ауторитет и да се тако прекину започети процеси. Ја сам синоћ имао састанак са амбасадорима земаља Квинте, са шефом мисије ЕУ, заједно са министром Мркићем, боримо се свим силама, свим снагама да добијемо датум за отпочињање преговора, да се изборимо за праведно решење косовског проблема, да наставимо борбу против корупције, да реализујемо инвестиције које су планиране. Сваки други сценарио је у ствари заустављање Србије. Ово су, уствари, покушаји, удари који постоје јесу покушаји нарушавања кредибилитета институција и државе. Ти удари нису успели. Влада ће радити свој посао у интересу грађана, у интересу државе. Не постоји ниједан озбиљан политички разлог за одржавање ванредних или превремених парламентарних избора. Напротив, постоје велики разлози што су национални и државни интереси и очекивања грађана Србије који не подржавају расписивање парламентарних избора, по свим истраживањима јавног мњења,  и зато пошто видим да од стране неких странака, па између осталог и, данас сам чуо од председника Демократске странке да они траже изборе, није ми јасно да ли траже изборе у странци или у граду Београду.  Пошто не постоје оправдани разлози за оспоравање Владе, јер шта ће рећи  проевропске странке, како ће оне критиковати политику Владе Србије која је довела до највећег напретка ка ЕУ. Како ће странке које су за чвршће очување националних и државних интереса критиковати политику Владе која је цела заснована на одбрани Србије. Пошто не постоје ти оправдани разлози за оспоравање Владе покушава се ударом на кредибилитет самог премијера јер је предвиђено уколико падне премијер, пада и Влада. Зато сам ја последњих неколико месеци био суочен са веома различитим оптужбама – да сам издајник, истина 10-15 година пре тога сам био оптуживан да сам ратни злочинац, да се странка и ја криминализујемо, да смо ми наводно против борбе против криминала и корупције, као део ових најпримитивнијих –  да сам алкохоличар или путем скривене камере, па до ове последње полицијске скривене камере. Основна је идеја да се покаже да је премијер неподобан за обављање овог посла.

Много ми је важније од свега тога што сам свих ових година уназад оцењиван код јавности и грађана највишим оценама, што сам био најбоље оцењени министар у прошлој Влади Републике Србије, управо захваљујући борби против корупције и криминала, што сам двоструко поправио резултат странке и мој лични резултат на изборима у мају прошле године и што ова Влада има видљиве резултате и убедљиво поверење грађана. Јавност зна да смо у прошлости били моја породица и ја изложени разним претњама и нападима. Јавност зна да су неке организоване криминалне групе планирале чак и отмицу мога сина који је имао тада око десетак година. Зато што знају да нико ко се бави криминалом не може од мене да очекује заштиту. Јавно сам рекао да ћу хапсити све за које постоје докази, и чланове СПС-а и познанике, и пријатеље, и сараднике ако су криви. И тако је и било. Многи са којима сам се сусретао су завршили у затвору. Нисам их заштитио. Многи са којима се сада сусрећем, можда ће завршити у затвору. Завршиће сигурно ако се баве криминалом. Уосталом, то важи и за Радуловића кога спомињу. И он треба да заврши у затвору. Ако је тачно да се бавио оним стварима које се наводе. Никада никога нисам заштитио кога сам познавао, нити ће их то што мене познају заштити.

Када је Миша Радуловић у питању, у том тренутку када сам се неколико пута сусретао са њим, једино сам имао информације које сам добио као министар унутрашњих послова од полиције, које су биле наведене у овој књизи коју ћу вам сада показати, а то је „Преглед организованих криминалних група које делују на територији Републике Србије“, Министарство унутрашњих послова, Дирекција полиције, Управа криминалистичке полиције, децембар 2008.године. Потсетићу вас да сам изабран за министра 7. јула 2008. године. Полиција ме је информисала о припадницима организованих криминалних група. Ово има статус службене тајне, зато вам је нећу поделити, а видима да остале документе који имају статус службене тајне објављујете на насловним странама. Али ја нећу прекршити своју законску обавезу. Зато ћу вам само рећи, на страни број 13 у том документу  из децембра 2008.године Управе криминалистичке полиције, које мени као министру унутрашњих послова кога полиција треба да обавештава о криминалу, наведено  је организована криминална група Шарић Дарка. Група се бави извршењем најтежих кривичних дела као што су убиства, кријумчарење наркотика, оружја и моторних возила, прање новца као и извршење тзв. плаћених убистава. Група броји 29 чланова, а вођа групе је Дарко Шарић. Овде има 29 чланова организоване криминалне групе Дарка Шарића. Међу њима нема Мише Радуловића. То су једини подаци са којима сам располагао. То отвара сасвим ново питање. Зашто нисам упозорен и ко контраобавештајно штити највише државне функционере. Ко се играо са мојом безбедношћу и мојим интегритетом и интегритетом државне функције и са мојим ауторитетом.  Ја сам у то време био и члан Савета за националну безбедност. Као и данас. У такође службеним белешкама, које сте објавили у медијима, а које ја нисам имао на располагању, наведено је да су мере против Мише Радуловића започете у новембру 2008. Ово је документ који сам званично добио из децембра 2008. где он није наведен као припадних организоване криминалне групе Дарка Шарића. Данас постављам питање ко треба мене да информише о томе? Ко треба министра полиције да информише о припадницима организованих криминалних група? Полиција или неко други? Ко други. Зар ја треба да знам боље од полиције ко је припадних организоване криминалне групе?

И да вам кажем, тако је иданас. Ко данас штити контра-обавештајно највише државне функционере. Да неко то ради никада се не би десила скривена камера. Навешћу вам још један податак како нису испуњаване законске обавезе које полиција има према министру. А то је да ме информише о својим активностима. Катарина Ребрача ми се обратила за пријем. Као и сви други политичари ја примам на десетине и стотине људи дневно и месечно, разговарам са њима. Нисам могао да је примим и упутио сам је на кабинет. Примили су је људи у мом кабинету. Сутрадан је била ухапшена. Па да ли је то нормално, па да ли је то нормална ситуација? Ваљда неко треба мене да упозори на то да постоје људи који се баве криминалом са којима не треба имати било какав контакт, да се не би компромитовали институција и функција коју обављам. Него је све то у тишини архивирано да би се искористило у одређеним тренутцима. Ово је било пре четири или пет година. Да би то био уствари покушај уцене, притиска у време формирања Владе, неких политичких криза или окончања поступка за избор директора полиције, јер нећу ја смети да урадим то што хоћу или мислим зато што они имају податке о мени. Које податке?

На крају, у моје време Шарић је процесуиран, у моје време сусрео сам се са директором ФБИ, сусрео сам се два пута у Вашингтону са директорком Америчке агенција за борбу против наркотика ДЕА, једном у Мексику на међународној конференцији и на крају је она крајем претпрошле године била у посети у Београду, односно Србији на мој позив. Два пута сам разговарао са председником и директором Енглеске агенције за борбу против тешког криминала. Три пута сам разговарао са генералним секретаром Интерпола. Пет пута са директором Европола, три пута са секретаром Руског савета за националну безбедност и шефом Руске службе за борбу против наркотика. Па, зар мислите да сви они мање знају од ових који воде ове белешке и архивирају их и користе их као политички притисак на мене. Свако ко је починио кривична дела треба да одговара. Нема дилеме. Свако ко је сарађивао са Шарићем, Бојовићем, било којим другим треба да буде ухапшен и процесуиран. То ће и даље бити основни циљ и задатак Владе Републике Србије.

Од ове Владе се очекује доста и то није лако. Боље је било када се од Владе није очекивало ништа. Али када се од ње очекује много, веће су и обавезе које су пред нама. Ја никада нисам починио кривично дело, сви који су то починили треба да одговарају. Чврсто стојим иза политике и циљева које смо поставили као Влада. И још чвршће ћу наставити да водим ову Владу у интересу народа Србије, у интересу грађана зато што сматрам да нико нема права да заустави Србију због својих парцијалних, политичких интереса или интереса разних структура која желе да управљају Србијом без обзира што их народ није бирао на изборима.

И у том смислу је и основна порука данашњег састанка Председништва СПС, ми смо задовољни радом Владе, задовољни смо са радом са коалиционим партнерима. Постоји апсолутно јединствени став да можемо да остваримо добре резултате за Србију. И убеђен сам да ће ова Влада бити најбоља Влада у новијој политичкој историји Србије. А, што се мене лично тиче, ја сам такође спреман да сносим све политичке и сваке друге последице свог рада. Све што сам радио, радио сам јавно и јасно, да буде свима, целом народу и истовремено одлучан да спроведем оно за шта нас је народ бирао. Мени је жао што не могу да вам ову књигу о организованом криминалу  дам, али сам вам показао   информације које сам званично имао од полиције. Нисам располагао другим подацима који би довели у сумњу мој кредибилитет као министра полиције. Уосталом, да је то тако, то је требало да се уради пре 3, 4, или 5 година а не данас. Зашто данас? Да би Влада пала. Влада је стабилна и наставиће даље. Свако ко је крив ће се наћи у затвору. Можда и они који раде овако организоване кампање желећи да уствари прекину борбу против криминала и корупције да не дође до њих. Хвала вам.

Категорије: Вести