ТРЕЋЕ ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ НС РС Посланичка група

ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ: Захваљујем, госпођо председавајућа.

Поштовани министре потпредседниче Владе, поштовани представници министарства, даме и господо народни посланици, много тога је речено у досадашњем току расправе. Сагледавајући став свих посланичких група у републичком парламенту који су имали до сада прилике да говоре, а мислим да су сви представници или председници посланичких група имали прилике да искажу став поводом предлога одлука о којима данас говоримо, поводом законског предлога измене и допуне закона о којем данас говоримо, евидентно је да ће предложене одлуке и предлог закона о изменама и допунама закона имати огромну подршку у републичком парламенту у дану за гласање. То је у овом тренутку изузетно важно.

Поновићу оно што је господин Дујевић, као овлашћени представник посланичког клуба СПС већ рекао, да ће посланички клуб СПС подржати у дану за гласање предложене одлуке и предлог закона о изменама и допунама Закона о ВБА и ВОА.

Оно што желим да кажем на самом почетку јесте да се из предложених одлука о којима данас говоримо још једном може врло јасно сагледати интенција или опредељеност Владе Републике Србије да одлуке, акте, законске предлоге који су од изузетне важности и значаја за Србију и грађане Србије, да се благовремено доставља у скупштинску процедуру. Тако после дужег временског периода о Предлогу закона о буџету нисмо разговарали, расправљали и нисмо га усвајали 30. или 31. децембра. Одлуке о којима данас говоримо смо имали благовремено у скупштинској процедури, почетком 2013. године, већ у јануару 2013. године. Сматрамо да је то изузетно позитивно и да то треба да буде пракса Владе Републике Србије и у наредном временском периоду.

Шта је суштина када је реч о предложеним одлукама о којима данас говоримо? Наставља се учешће професионалних припадника Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2013. години. То је веома значајно и то има подршку посланичког клуба СПС. Унапређује се учешће, а на другој страни се подиже на један виши ниво брига о полицији, војсци која из Србије учествује у мултинационалним операцијама, што је изузетно значајно.

Прецизније речено, Војска Републике Србије ће у 2013. години учествовати у девет операција при мисији УН и ЕУ, а МУП у четири. Предвиђено је ангажовање до 475 припадника Војске Србије и 15 припадника МУП.

Сложио бих се са оним што је наведено у образложењу ове две одлуке. Тачно је да учешће Србије произилази из обавезе Србије као чланице УН и других међународних организација, али јасно је да ми на овај начин као држава показујемо да желимо да учествујемо активно у очувању мира и стабилности у свету. Показује се и јасна опредељеност Србије да евентуалне проблеме решава мирним путем, што је такође важно.

Оно што желим такође да кажем, јесте да Србија треба и да мора да гради добре односе са свим државама у свету имајући на уму интерес грађана Србије. Ове одлуке подижу углед државе у свету и доприносе јачању спољнополитичког капацитета Србије. Ако имамо на уму чињеницу коју је малочас господин Вучић рекао да су припадници система одбране у протеклом периоду ове активности обавили професионално уз највише оцене и УН, онда се у потпуности слажем са колегиницом да са сигурношћу можемо рећи да су припадници Војске Србије, припадници МУП који учествују у мултинационалним операцијама прави и можда најбољи амбасадори које Србија у овом тренутку има.

Са друге стране, учешће у мултинационалним операцијама јесте корисно и за модернизацију војске кроз обезбеђење сарадње са оружаним снагама других земаља. Дакле, прихватањем ових одлука Србија ће дефинитивно бити интегрисана у једну изузетно важну област активности, али оно што је још важније, као равноправни партнер са свим осталим државама чланицама ЕУ и УН.

Што се тиче предлога закона о изменама Закона о ВБА и ВОА, основни разлог предложених измена и допуна јесте одлука Уставног суда која је отежала и успорила рад ВБА на безбедносној, контраобавештајној заштити и Војске Србије и Министарства одбране.

Предложене измене и допуне јесу усаглашене са одлуком Уставног суда и мислим да је на овај начин дефинисан и разјашњен правни оквир за праћење комуникација које обављају безбедносне и обавештајне службе и да усвајањем овог предлога закона неће више бити нејасна правна ситуација.

Предлог закона доприноси јачању цивилне контроле над радом агенција, односно предложене измене и допуне су један оптимум, једна равнотежа. На једној страни треба омогућити службама да раде свој посао, а на другој страни треба поштовати људска права и слободе грађана које су гарантоване Уставом.

Категорије: Посланичка група