Најновије

ТРЕЋЕ ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ НС РС Посланичка група

Предлог закона о утврђивању јавног интераса и посебним поступцима експропријације и прибављања документације ради реализације изградње система за транспорт природног гаса “Јужни ток”

ДУШАН БАЈАТОВИЋ: Поштоване колеге, доста тога је речено и ја ћу гледати да се не понављам. Оно што ћу прво да кажем јесте да ће посланичка група СПС подржати још један корак Скупштине и још један корак Владе Републике Србије, није битно у ком саставу, да се највећи послератни енергетски пројекат у Србији, а то је “Јужни ток”, изгради како треба. Евентуално можда можемо да поредимо градњу Ђердапа инфраструктурно са овим, али мислим да ће последице “Јужног тока” бити веома значајне и веома велике.Дакле, СПС ће то да подржи, ко и до сад што смо све време подржавали.dušan bajatović

            Данас видим много више политичког консензуса по овом питању, него што је то било ранијих година, и то ме радује. Чак и у средствима јавног информисања, од ове нове Владе, постоји много мањи комуникацијски шум у разумевању шта је то “Јужни ток” и шта су његове последице. Гледаћу да се не понављам, али неке ствари морам да кажем и причаћу можда мало шире него што сте ви очекивали.

Да, предузеће је 51/49, али кад смо ми преговарали о “Јужном току”, за разлику од НИС постоје у Уговору о “Јужном току” две странице, они то зову “разглашенија”, што значи да руски партнер не може ништа да уради а да се о томе не сагласи “Србијагас”, односно Влада Републике Србије. Јесте 51/49, јесте то наслеђено и јесте да није одговорност ове Владе, али они могу да потроше 250 хиљада евра и ту стају. За све остало морају да се сагласе партнери у пројекту.

Да ли смо преговарали добро или лоше?Могли смо боље да прођемо и око НИС и ту је и министарка у праву и Влада је ту у праву.НИС-на и нафтна рента, када гледате профит НИС, он углавном потиче од експлоатације онога из земље, а не из тржишних околности и слично, али то није моја тема.Онда би могли да констатујемо да је лоше и што су гасна налазишта уместо у “Србијагасу” остала у НИС.Али, када говоримо о “Јужном току”, “Јужни ток” ће Србију поставити у позицију заиста енергетског чворишта. Значи, 40 милијарди метара кубних ће ићи кроз Србију, гас за Хрватску из “Јужног тока” ће ићи за Србију, гас за Републику Српску ће ићи из Србије, за БиХ Федерацију, урадићемо интерконекцију према Бугарској и урадићемо интерконекцију према Румунији.

Шта је још важно разумети?Гас, осим тога што има еколошку карактеристику, то није само енергент да га спаљујемо у топланама и да се грејемо, гас је базна сировина за много тога у хемијској процесној индустрији.Пример је “Метанолско-сирћетни комбинат” и “Азотара Панчево”, а можда сутра још нека постројења.

Даље, оно што је важно и где мислим да ће бити велика трка у региону, јер Руси знају шта раде, понудиће изградњу гасних централа.Већ је то радио Чермак у Хрватској. Већ је то нудила Република Српска. Већ хоће Федерација БиХ да ради једну код Тузле, а ми у Србији, барем по неком мом виђењу, требало би да радимо барем четири.

Дакле, ово није само милијарду и 700 милиона евра за “Јужни ток” и није само вентил у Србији, као што прича неки српски националиста, јер тај вентил ми нећемо контролисати, ово је огромна развојна шанса. Додајте томе “Коридор 10”, “Коридор 11”, додајте томе “Коридор 7” – Дунав, и шта ћете добити? То је кључ ове приче.Ту је корист ове приче.Добићете инфраструктуру уз повољну пореску политику Владе Републике Србије, која је већ присутна.Мало се не слажем са овим давањем пара само странцима, али нема везе, нека буде и та повољност.То ће у ствари бити прилика да се Србија реиндустријализује.Нема напред у Србији уколико Србију не доведемо до реиндустријализације.

Дакле, ово што је рекла и министарка Михајловић – велика енергетска сигурност, имамо нови правац, значајно појефтињење транспортних трошкова, бар три пута ће бити мање него кроз Мађарску, тако смо барем узели у банкабилности пројекта, безбедност у смислу да не може Украјина да нас уцењује, чињеница да Србија може да изгради до пет милијарди метара кубних подземних складишта гаса, а ви знате да би гасовод радио у техничком смислу. Сада овде када се помиње да ли су почети радови на “Јужном току” – па, Банатски Двор је први објекат “Јужног тока” у Србији. Касније ћу због јавности набројати шта се све ради.

Дакле, можемо да конкуришемо примату мађарских складишта.То да ли се они свађају између себе, то није толико важно.Дакле, можемо да имамо и складишта и гасне централе и хемијску-процесну индустрију и велики прилив капитала у тим инвестицијама у наредне три-четири године.Ја тако гледам на пројекат “Јужни ток”.

Можемо ми да дајемо још детаља колико год хоћете, али пред нама су и важна питања.То је колега Маркићевић покренуо, а и министарство на челу са професорком Зораном Михајловић се добро бори.То је питање цене гаса.Системска ствар, а то је да се тржиште барем по закону уреди, односно либерализује, је већ урађена.Али, ми немамо праву конкуренцију.Сви извори гаса који тренутно могу да дођу до Србије су у ствари руски извори.Тешко да ми можемо да купимо на споту, па да то тек тако дође, можда неке мање количине да интервенишемо.Тешко да можемо да свопујемо са западних берза у Мађарској, немамо ни толико пара.Гас из средње Азије, као што знате, за сада може да дође само руским транспортним системима.

Велика прича и комуникацијски шум у српским новинама је тзв.”Шел гас” или “Сланцови гас”, то је то што су сад Американци измислили технологију и сви се надају да ће сада Америка да поставља бродовима гас у Европу и цене гаса ће страшно да падну, као што су причала господа из ЛДП.Неће тако бити.Прво, Србија мора да посматра шта се данас дешава у свету.Долар јесте водећа валута, али није једина. Постоје и земље БРИКС-а, растуће економије – Бразил, Русија, Индија, Кина. Русија је диверзификовала своје приходе буџета, не само на западну Европу, него и гради гасоводе за Кину и нафтоводе за Кину. Смањује притисак на свој Сибир где су ресурси, што значи да Русија више неће бити тако једноставно заинтересована да тек тако из братских односа продаје гас овде.  Да ли ће се Американци или они који добију  технологију да производе шел гас појавити као експортери? На кратак и на  средњи рок сигурно неће.

С друге стране, ако посматрамо глобалне токове данас у економији, нисам сигуран да ће богате западне земље тек тако, само збор туче са Русијом, хтети да буду експортери јефтиног гаса јер и они имају потребу да у глобалној утакмици њихови енергенти буду јефтини, да би њихова привреда била конкурентна.

Ово нисам испричао зато што то не знају посланици или зато што не разумеју људи који се стручно баве тиме.У нашој јавности је огроман притисак на сваки посао са Русијом. Озбиљне лоби групе ради против тога.За Набуко смо знали да неће бити.Нема ни јужног коридора, који је такође пројекат ЕУ.Ја сам Србин, нисам Рус, али бирам рационално.У перспективи, треба очекивати, не мислим уопште да ће ту бити братских односа, него гледам где има капитала.Треба га тражити у Русији, треба га тражити у Кини и треба га тражити у арапским земљама, односно у њиховим банкарским системима.Могу да вам кажем, биће кредита и са запада, али ће тешко бити српској привреди, оваква каква јесте, неконкурентна, ако је уопште имамо, да изађе тек тако на презасићено западно тржиште.Ово што ми данас причамо нико данас није споменуо.То је специјални трговински споразум са Русијом. Нико га не руши.Колико је наша привреда у стању да конкурише на једном врло пробирљивом тржишту?То су питања на која ми морамо да одговоримо.

Дакле, враћам се на тему самог “Јужног тока”.Овде је било питање да ли ћемо исплатити сваког човека кроз чију парцелу се прође.Овде имам и мапе.Ако неко хоће, могу да их учиним доступним, она је сигурно и у Министарству. Минимално ће бити, нема чак ни зграда, ни салаша нема тамо.То је привремена експропријација.Неће моћи да буде грађевинско земљиште ту где прође гасовод, пошто то нигде није случај.У Београду мора да ради на 16 бара, а не на великом притиску, да би могао да буде у граду.Ово ће бити гасовод са 100 бара, са сателитским надзором, који ће имати поред себе контролу најсавременију, али јако мало ће бити нарушено од онога што би била нечија дедовина и имовина.Одговорно вам кажем – имамо тај пројекат овде и оцену рентабилности, сва средства ће бити пронађена, на време уплаћена и нико неће остати оштећен.Нигде где смо до сада радили било шта на ову тему, нико није оштећен.

Зашто мора овако?Не видим да смо, осим брзине, нарушили било шта у постојећем законодавству или у правима власника имовине.Мора да иде брзо.Даћу вам пример.Када је требало да продамо српску фабрику стакла, две године смо решавали имовинско-правне односе.”Банатски двор”, када смо добили налог да га направимо и напунимо, то смо урадили за осам месеци, а две године смо га укњижавали.Сада када смо радили обилазницу аутопута горе код Новог Сада, Е-75, опет је била иста прича, гасовод-нафтовод-продуктовод, још нисмо решили ни археологе, ни експропријацију.Не можете тако урадити пројекат, где треба само лоцирати у наредних годину дана 350 хиљада тона цеви пречника метар и по. Знате ли ви који је то логистички, у саобраћајном смислу и у безбедносном смислу, изазов да се то лоцира, да се чува, да неко не зареже цев која ће да ради на том притиску, да се превезе, да он може три цеви на камион, да он може бродовима да дође.

Тренутно су у току, када је у питању “Јужни ток”, тзв.завршница око, хоћу да одговорим на питање за које сам највише ја одговоран – када ће да почне “Јужни ток”? Дао сам информацију да ће бити 20.октобра, веровали су ми и у Министарству и у Влади и председник Републике, али мени су рекли да почнемо 20. децембра. Ми заиста можемо да почнемо негде на компресорској станици.Мислим да ће 28-ог доћи директор Гаспром Алексеј Милер, ако то потврде кабинети председника Републике и председника Владе. Можда ће то бити прилика да нешто симболично почнемо.О овој години причамо.Не брините се ви, неће то бити идуће године, ове године, 28.ће се све то завршити.

До краја марта месеца ми ћемо радити на тзв дугим тендерима и они ће бити расписани.То су комперсорске станице и цеви.До јуна месеца, а ми смо већ снимили у Србијагасу могућности грађевинске оперативе. Имамо џентлменски споразум који мора бити подведен под све оно што подразумевају међународни стандарди и да наше фирме конкуришу, да све што од услуга или дај боже од опреме, али од опреме нема много шта, што могу да ураде српске фирме у оквиру овог пројекта, ураде српске фирме.

Од милијарду и 700 милиона, овде сам себи израчунао, пошто су ми неки слали и поруке, до 30%, то је 510 милиона кеш улога, толико треба да дамо ми и Гаспром, од прилике по пола, 51%- 49%. То значи да Србијагас у наредне две године треба да да 250 милиона отприлике као свој улог.Осталих милијарду и 190 милиона, колико остаје, биће кредит за који смо већ добили потврду руских банака да ће их финансирати.Очекујемо и потврде неких западних банака.Дакле, финансирати у целости.Пројекти ће се исплатити за 25 година. Почетна цифра коју ће убирати Влада Републике Србије, по основу такси, око 120 милиона долара, у пуном капацитету око 200, стопа повраћаја је 8%. На 40 милијарди то је три кома нешто милијарде кубних метара гаса и предузеће би, рецимо, то заједничко требало да заради негде 500 милиона евра за наредних десет година.

Направио сам једно мало поређење, о којем ћемо можда неки други пут причати.Ми смо на социјалну политику, која је била неселективна, потрошили неких 800 милиона долара.Колико смо помогли привреди, колико смо помогли домаћинствима, не знам.Да ли је то било селективно или неселективно, то ћемо видети када дођу ове социјалне карте, колико смо неоправдано трошили на такве ствари.Много нам је предузећа, нажалост, отишло у реструктурирање, а и даље да би чували радна места морамо да им дајемо гас.Дакле, једна социјална политика која на дуги рок није одржива.Ако смо потрошили 800 милиона долара за ових претходних пет година и уколико се будемо држали договора да нема додатног задуживања, Министарство финансија, и ако успемо да успоставимо тржишне околности, то ће коштати отприлике толико државу. То значи да ћемо за четири године све оно што смо  испустили кроз димњак или дали за одржавања непостојећих радних места или лоше приватизованих фирми, исплатити кроз пројекат “Јужни ток”. Само од такси.

Можда то поређење и није нешто.Када се буде радио “Јужни ток”, биће осам деоница. Сматра се да деоницу од 50 километара, добро опремљено предузеће са 650 радника може да опреми, да уреди за шест месеци, под условом да је добра логистика. Значи, биће ангажовано, зависно од начина како будемо радили, да ли у једној години или у две године, најмање две хиљаде људи, а можда и три, четири хиљаде, када се гледа посредно.

На крају, по пројекту како имамо, у “Јужном току”, као фирми као таквој, радиће негде око 500 људи. Само хоћу да кажем, видећемо шта ће се испословати за време посете, таман још толико времена имам, да је тренутно урађено прединвестиционо истраживање, да је негде око четири хиљаде људи кроз чије парцеле треба да прођемо, већ смо их обишли, уплатили неки ситан новац да се прође кроз њихову парцелу, да се види да ли су то воћке, воћњаци, да видимо колико ће то да кошта у перспективи. Дакле, преко четири хиљаде парцела је већ урађено, па ће тек уследити експропријација.Израђен је генерални пројекат, добијени су позитивни закључци српске Државне ревизорске комисије на студију оправданости, генерални пројекат. Гаспром и  Србијагас су заједнички утврдили план мера за обезбеђивање услова за доношење коначне инвестиционе одлуке у 2012. години за изградњу гасовода “Јужни ток” на територији Републике Србије, што смо фактички урадили.

Потписани су уговори о изради техничке документације, извођени комплекси инжењерских истраживања, рашчишћавање територије на месту извођења инжењерских истраживања ексклузивних предмета, припреми просторног плана подручја посебне намене који је такође урађен и усвојен од стране Владе Републике Србије, решавање имовинско-правних питања.

Хоћу да вам кажем, да изузимајући деминирање све остале послове обављају српске фирме. Израђен је усаглашени документ о основама пројектовања и искрено се надам да ће Конзорцијум ГИПР испред специјалне зграде “Србијагас” добити и пројектовање “Јужног тока”, тако водимо разговоре. Спроведен је јавни увид, значи донет је тај посебни план који нам треба, израђен је и утврђен план не за реализацију пројекта “Јужни ток” на територији Републике Србије за период 2013. до 2016. године, када ће све бити готово.

Иначе, желим да вам кажем да ће једино на територији Србије бити две компресорске станице, односно на два места ће се скидати гас.Једна ће бити код Параћина, друга ће бити на гори Грчу-госпођинци.Тренутно се ради на томе да се разради додатни план да то иде уз онај аутопут од Ниша, доле према КиМ и евентуално да размислимо да ли има потенцијала да се иде и према Македонији.

Сада да вам не бих читао даље, само сам желео да вам кажем нешто.Ако вас неко пита да ли се ради на пројекту “Јужни ток” у Србији?Да, ради се веома озбиљно уз пуну подршку Владе Републике Србије, уз пуну подршку Министарства обезбеђене су државне гаранције, комуникација са руским партнерима је добра.

Питање цене гаса ће бити озбиљно питање и пошто ми је остало још десет секунди, само желим да кажем, мислим да ћемо ускоро потписати договор где ћемо се са “Југоросгасом” вратити на партнерске односе 50 – 50 посто. Очекујем да ће приликом посете генералног директора “Гаспрома” бити потписани дугорочни уговори.Желим да вам кажем да смо тренутно на арбитражи у Цириху са ФГСЗ, то је мађарски транспортер који је неоправдано наплаћивао високе трошкове.

Очекујем смањење трошкова и кроз Мађарску и надам се да ћемо уз иницијативе које ће на том плану преговора и билатералним другачије покренути Влада Републике Србије, имати решена и ова питања која су до сада као таква врло често у јавности били мета и начин на који се нападао “Србијагас”, понекад политика Владе Републике Србије, али у суштини све што је требало да се ради са Русима, све је било спорно. Тржиште је либерализовано, сви који имају вишкове гаса, добро дошли су у Србију.

Извињавам се, господине председниче, што сам узео два минута више.Хвала.

Категорије: Посланичка група