ТРЕЋЕ ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ НС РС Посланичка група

Предлог закона о утврђивању јавног интераса и посебним поступцима експропријације и прибављања документације ради реализације изградње система за транспорт природног гаса “Јужни ток”

ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ: Захваљујем уважена госпођо председавајућа. Госпођо министарко, поштовани представници министарства, даме и господо народни посланици, пред нама је Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и прибављања документације ради реализације изградње система за транспорт природног гаса “Јужни ток”. djordje-milicevic

Оно што желим на самом почетку да кажем јесте да се вратим уназад и да с обзиром да је било већ речи током данашње расправе о споразуму, да кажем да је посланички клуб СПС 2008. године подржао Предлог закона о потврђивању споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области нафтне и гасне привреде. Тада смо врло јасно рекли да верујемо да је ово један од најбољих стратешких пројеката Србије, да ову шансу не смемо да пропустимо, да је треба искористити, јер ће реализацијом споразума у целости Србија постати не само довољно енергетски обезбеђена већ и интересантна бројним потенцијалним инвеститорима.

Споразумом Србија добија велику енергетску стабилност, али и лидерску позицију у гасној привреди, производњи нафтних деривата. Што је најбитније, можда то неким посланичким групама није важно и није битно, али за нас је битно и стратешко партнерство са Русијом.

У дугорочном смислу Споразум који смо усвојили 2008. године на општу подршку у Републичком парламенту Србија добија. Шта су конкретни резултати овог споразума? Склониште гаса Банатски Двор, реконструкција и модернизација НИС и део магистралног гасовода европског значаја што за Србију значи и велике инвестиције и запошљавање и дугорочни приход, односно профит.

Предлог закона о којем данас говоримо треба да убрза експропријацију земљишта и прибављање документације за изградњу деонице међународног гасовода кроз Србију. Доношење закона јесте неопходно јер говоримо о једном изузетно важном јединственом пројекту како је то између осталог наведено у образложењу овог законског предлога. Постојећа законска регулатива је стварала бројне препрека за његову реализацију. Овде су утврђена посебна правила за експропријацију земљишта на траси гасовода која обухвата око 10 хиљада парцела.

Накнада власницима земљишта се одређује у складу са Законом о експропријацији и убеђен сам у оно што је госпођа министарка рекла, да грађани неће бити оштећени јер ће постојати јасна и прецизно дефинисана правила. Неће бити оштећени, али неће се ни обогатити.

На другој страни треба имати на уму да ово јесте национални интерес. Усвајањем закона стварају се услови за почетак изградње гасовода са пратећим објектима и о томе је већ било речи. Оно што је суштински важно након усвајања овог законског предлога Србија је спремна за почетак изградње овог изузетно значајног енергетског пројекта. То значи максимално ангажовање српске грађевинске оперативе и на другој страни максимално ангажовање сектора услуга.

У наредне две године кроз домаћу грађевинску оперативу на овом пројекту ће бити ангажовано по неким проценама између 600 и 800 милиона евра. Србија због овог пројекта, због “Јужног тока” има разлога да рачуна на привредни раст.

Након завршетка поред новца од такси “Јужни ток” нам даје и повољну климу за инвестиције и за потрошаче. Када буде окончана прва фаза кроз тај систем ће годишње пролазити 60 милијарди кубика гаса. Завршетак “Јужног тока” је гарант бољег квалитета снабдевања, цена, али као што је мало пре рекао колега и енергетске стабилности.

Деоница која пролази кроз Србију ће бити дуга 470 километара, пролазиће кроз 21 општину, кроз 11 градова а држава ће имати 49% удела у власништву. Још једном желим на самом крају да кажем да ће посланички СПС у дану за гласање подржати овај законски предлог. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група