ТРЕЋЕ ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ НС РС Посланичка група

ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ: Уважена госпођо председавајућа, поштовани министре, поштовани представници министарства, даме и господо народни посланици, данас у оквиру заједничке јединствене расправе имамо четири предлога одлука. Не желећи да умањим важност и значај свих предложених одлука, у неколико речи и неколико реченица у свом излагању, акценат ставити на оно што сматрам да ипак има у овом тренутку изузетну важност и значај, а то је предлог одлуке Високог савета судства.djordje-milicevic

Посланичка група СПС хоће подржати Предлог одлуке Високог савета судства о престанку функције председника Врховног касационог суда.

Подржавајући овај предлог Високог савета судства, заправо желимо да поштујемо одлуку Уставног суда Републике Србије. Уставни суд Републике Србије је врло јасно и експлицитно 20. децембра 2012. године рекао да су спорне одредбе Закона о судијама по којима је, између осталог, биран први председник Врховног касационог суда, да су спорне, односно да су неуставне и да нису у складу са Уставом Републике Србије. Подржавајући овај предлог Високог савета судства, заправо желимо да констатујемо у Републичком парламенту оно што је Уставни суд Републике Србије врло јасно рекао.

Што се тиче посланичког клуба СПС, потпуно јасно и прецизно желим да кажем да сматрамо да се одлуке Уставног суда морају поштовати. То је потпуно нормално и логично за једну правну државу. Ваљда је нормално да сваки државни орган, ваљда је нормално да високе правосудне инстанце, представници високих правосудних инстанци поштују уставни поредак. Ако то није нормално и логично и ако се то не дешава, онда заиста постоји један озбиљан проблем.

Ово за нас није политичко питање. Ова одлука Високог савета судства није политичко питање и не желимо да политизујемо ову тему, да је сводимо на ниво дневно-политичких тема, јер схватамо важност и значај одлуке, важности и значај функције о којој данас, између осталог, говоримо. С друге стране, наравно да схватамо и важност и значај реформе правосуђа у Србији.

Слажемо се са констатацијама које су се могле чути у овом уводном делу данашње расправе, да реформа правосуђа није дала жељене резултате, да српско правосуђе јесте, нажалост, у лошем стању и није на завидном нивоу, да читаво правосуђе јесте у вд статусу. Данас разговарамо о, мислим, једином председнику суда. Нажалост, читаво правосуђе јесте у вд статусу.

Оно што очекујемо, као посланички клуб, јесте аргументовану, јасну и реалну анализу о стању у српском правосуђу данас од стране ресорног министарства, као и врло прецизно и јасно дефинисане наредне кораке.

Дакле, шта је то што треба сви заједно да учинимо у наредном временском периоду да би реализовали оно што јесте наш, заједнички, крајњи циљ, а то је модерно и ефикасно правосуђе, односно модеран и ефикасан правосудни систем, независно и стручно судство са потпуним интегритетом. Дакле, да имамо правосуђе у које ће грађани Србије веровати, односно да повратимо поверење грађана у правосудни систем Србије. Наравно, реформа правосуђа јесте једна од најзначајнијих реформи у овом тренутку.

Независно од процеса европских интеграција, независно од европског пута којим Србија треба и мора да настави успешно да иде у наредном временском периоду, неке ствари нарочито у области правосуђа треба да учинимо због нас самих, због Србије, због грађана Србије. Између осталог ми смо више пута о томе говорили. Степен демократизације једног друштва зависи од независности достигнутог нивоа независности судске власти.

Наравно, важно је да чујемо одговоре на све оне недоумици које постоје и које ће се чути током данашње расправе, сва она отворена питања која постоје, нарочито питање која се тичу реизбора судија.

Треба исправити грешке. На грешкама се учи и треба извући поуке из тих грешака, али исправљајући, враћајући се уназад, једну неправду, исправљајући неке грешке не смемо дозволити да учинимо неке нове грешке у наредном временском периоду. Чини ми се да се за реформу правосуђа у Србији губи драгоцено време. Ово је изузетно важна тема за Србију и за грађане Србије.

Дакле, места у правосудном систему, што се тиче посланичког клуба СПС, не сме и не треба да има за оне нестручне и несавесне. Ово је предлог Високог савета судства и оно што желим да кажем у наставку јесте да и Високи савет судства и Државно веће тужилаштва треба да буду гарант судске независности, односно јавно-тужилачке самосталности.

Дакле, управо, то је став посланичког клуба СПС, ове институције треба да дају један реалан основ за даљу изградњу демократског друштва. Било је речи о процедури. Сложићемо се са оним што је господин министар рекао у уводном излагању. Високи савет судства има право и легитимитет да предложи једну овакву одлуку.

Оно што је изузетно важно јесте да створимо услове за спровођење избора на начин који је предвиђан Уставом и постојећим законима. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група