Најновије

За седам месеци полиција запленила 2,8 тона дроге Вести

субота, 30. март 2013. године

Откако је Ивица Дачић министар полиције ухапшено је више од 15.000 особа, а откривено је на десетине организованих криминалних група.

Вања Вукић, један је од тројице државних секретара МУП-а, чији је задатак да замењује министра полиције, уједно и премијера, у случају његове спречености. Будући да је премијер Дачић заузет преговорима са Приштином, Вукић је најпозванији да одговори на питања о стању у министарству и актуелним дешавањима. Ово је његов први интервју откако је са места заменика шефа кабинета Ивице Дачића, одлуком Владе Србије, именован на место државног секретара.vanja-vukic

Какве резултате је постигао МУП од формирања владе до данас, да ли је повећан или смањен број кривичних дела и какав је проценат расветљавања?

Од формирања владе Министарство унутрашњих послова остварило је знатне резултате. Откривено је 17 организованих група у области финансијског, имовинског, високотехнолошког криминала. Борба против дистрибуције наркотика и даље је један од приоритета у раду и у последњих седам месеци заплењено је око 2,8 тона дроге, што је количина која премашује заплену наркотика на годишњем нивоу. На граничним прелазима одузета је око 1,1 тона дроге, а само у последња два месеца заплењено је 970 килограма, што је највећа количина одузете дроге на државној граници у последњих десет година. Важни резултати остварени су у откривању најсложенијих облика корупције, посебно у привреди. У септембру прошле године у оквиру Управе криминалистичке полиције министарства формирана је посебна радна група која треба да истражи 24 спорне приватизације. Општа стопа криминала у односу на исти период прошле године је смањена. Готово у свим областима приметан је пад кривичних дела, а проценат откривања њихових починилаца у односу на исти период прошле године знатно је већи.

Један од приоритета у раду нашег министарства је стална борба на откривању кривичних дела злоупотребе и сексуалног злостављања деце. Ако могу нескромно да кажем, то је и моја лична борба. Јер, када неко угрози безбедност деце, злоупотреби њихове године, отвореност и незаштићеност, то је злочин без преседана. То је нешто пред чиме никада не смемо затворити очи. Полиција спроводећи сталну акцију „Армагедон”, сарађујући са водећим светским службама специјализованим у откривању ове врсте кривичних дела, постиже добре резултате и даје немерљив допринос у сузбијању насиља над децом.

У јавности се често коментарисало да постоји нека врста неразумевања између министарства и дирекције полиције. У каквим сте односима ви, као један од најближих сарадника премијера Ивице Дачића, са директором полиције Милорадом Вељовићем?

У одличним. Са директором полиције Вељовићем имам свакодневну сарадњу. Немамо проблема у комуникацији нити смо имали. А тако ће и остати. Ако и он и ја радимо добро свој посао, свако у својој надлежности, сигурно је да ће и министарство имати одличне резултате. У супротном полиција не би била гарант безбедности грађана, а то је недопустиво.

Синдикати полиције су изнели податак да при МУП-у делује „опасна криминална група”. Да ли је то тачно?

Сектор унутрашње контроле и Дирекција полиције су независни у свом оперативном раду. Као државни секретар нисам обавештен, ни од надлежних служби ни од синдиката, о каквој је криминалној групи реч, нити која кривична дела врше. Али у сваком случају МУП испитује све пријаве. Дијалог између синдиката и МУП-а је сталан и на високом нивоу. Резултат овог дијалога је потписивање посебног колективног уговора за запослене, као и споразума између појединих синдиката и МУП-а.

Већ дуже време постоји проблем са кадровима у МУП-у, у том контексту се спомиње питање начелника полиције у Нишу, али и питање главнокомандујућег полиције у Новом Саду. У чему је проблем и зашто су два највећа града после Београда толико дуго без водећих људи полиције?

Сложио бих се да постоји застој у избору челних људи у полицији. Одговорни смо и свесни тежине одлука које треба да донесемо, јер на водећа места у полицији морају бити постављени квалитетни кадрови. Након темељне анализе, решењем директора полиције уз сагласност министра, да обавља послове начелника Полицијске управе Ниш упућен је помоћник директора полиције Срђан Гркуловић, који ће, уверен сам искуством и знањем унапредити безбедносну ситуацију. У наредном периоду биће изабран начелник Полицијске управе у Новом Саду тако да ћемо и то питање решити. Осим ових кадровских решења у МУП у наредном периоду доћи ће и до промена у руководећем саставу у неким организационим јединицама.

Стекао се утисак у јавности да многа открића не добијају свој епилог у државним институцијама. У том контексту спомиње се афера око контакта премијера са осумњиченим за организовани криминал, као и прислушкивање Александра Вучића, угрожавање авиона Владе Србије… Шта је са тим предметима и где је заправо запело?

Ми инсистирамо да се све утврди и испита. У интересу нам је да се открију све чињенице, да јавност о томе буде обавештена и да скинемо ту тему са дневног реда. У свим случајевима које сте навели истрагу воде надлежни органи. Од њих очекујемо да утврде све околности случаја. Међутим, у неким од поменутих ситуација јавност треба да зна да постоји разлика између обавештајних података и доказа који те податке могу да поткрепе. Надлежни нека раде свој посао и у свему томе не сме и не може бити недодирљивих.

Шта се дешава са истрагом против брата команданта Жандармерије Братислава Дикића, који је у јавности, али не и формално, осумњичен за низ кривичних дела? Има ли истине у тим јавно изнетим сумњама?

Онај ко је крив треба да одговара. Сектор унутрашње контроле и Дирекција полиције имају пуну подршку кабинета министра да овај случај што пре истраже до краја. Он ће добити епилог врло брзо.

Да ли се зна ко стоји иза бомбашког напада на кућу Веселина Јевросимовића?

Полиција интензивно ради на расветљавању свих околности овог догађаја.

Како гледате на јавно изнете сумње да поједини чланови СПС-а имају везе са сумњивим радњама, пре свега у „Галеници”, „Србијагасу” и „Азотари Панчево”?

Сви они за које се докаже да су одговорни и да су учествовали у криминалним радњама за то морају да одговарају. По том питању став СПС-а је јасан – нема компромиса нити привилегованих.

Ипак, не могу да не приметим да се медијска пажња усмерава на СПС. Неко покушава да партију представи као криминалну, посебно због тога што СПС у последњих пет година бележи константни раст и претендује да буде друга по јачини партија у Србији. Током овог и претходног мандата опредељеност СПС-а у борби против криминала и корупције била је више него јасна. За време мандата Ивице Дачића, као министра полиције, због криминалних радњи ухапшено је више од 15.000 особа, а откривено је на десетине организованих криминалних група. Осим ових резултата остварена и знатна међународна сарадња како са другим државама и њиховим министарствима тако и са организацијама и службама као што су ДЕА, ФБИ, Интерпол, Европол.

Извор: Политика

Категорије: Вести