Прво редовно заседање НСРС – Милетић Михајловић Посланичка група

miletic-mihajlovic-ticaМИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ народни посланик СПС о Предлогу закона о изменама и допунамаЗакона о раду:

“Дакле, ми имамо различито третирање трудница и породиља у Београду. За сваку похвалу то је како је то Београд решио. Али, на такав начин један Петровац на Млави, Жагубица, Трговиште или не знам неке друге општине не могу то да реше. Ето, и ту имамо дискриминацију и различит положај жена у истој држави.

Поновићу речи нашег посланика Мише Петронијевића, да ми немамо јединствену социјалну политику, а морамо да нађемо механизме да она буде јединствена и да сви буду једнаки.”

Налазим речи хвале а тако и посланичка група, и још једанпут да нагласим, ми подржавамо овакав један закон јер такви закони су нам свакако потребни. Они су потребни држави Србији и грађанима, ако размишљамо далекосежно и стратешки о својој будућности.

Наравно, слажем се са констатацијама које су овде изнете од многих, па и од самог господина Стефановића, али и са излагањем наше представнице посланичке групе госпође Мире Драгаш, која је говорила шире о овом закону, да заправо овај закон решава један делић у мору проблема које ми имамо у вези са овом темом и са овим питањима. Наравно, није за потцењивање један такав покушај, поготово што се тиме и наше законодавство усклађује са међународним документима која нас обавезују, а која смо ми потписали.

Међутим, треба констатовати да је пракса показала да, и поред Уставом загарантованих једнаких права, постоји низ примера дискриминације жена, када је реч и у области рада и о правима из радних односа. Истраживања у Србији показују да у многим случајевима постоје приоритети приликом запошљавања за мушки део популације. Такође, истраживања показују да су веће зараде у просеку за мушки део популације, и то за исте послове.

Жене се често условљавају у периоду свог репродуктивног времена, када треба да рађају, тиме да могу да заснивају радни однос, али да није пожељно да планирају породицу у том периоду. То су веома поражавајући резултати таквих истраживања, која руше и достојанство жене, али, рекао бих, и друштва у целини. Ми морамо другачије да се односимо према овим питањима, наравно, и ми овде у Народној скупштини, са промишљањем у том правцу и да сву енергију и снагу усмеримо у правцу тога да ова питања решимо на адекватан начин. Али, мислим да би требало да градимо један целовитији систем који решава низ проблема у овоме што је целина.

Када говоримо о женама трудницама, о породиљама, то се неминовно додирује са оним, поред онога што решава овај закон па и друга питања у Закону о раду, али је то јако близу и онога што су социјална давања и решавања за труднице и за породиље. То је веома блиско. Управо је то та целина. Дакле, када говоримо о овим проблемима, морамо да размишљамо и о другим законима и о другим решењима која треба да дају један целовит систем који то решава на један ваљан начин.

Дакле, ми имамо различито третирање трудница и породиља у Београду. За сваку похвалу то је како је то Београд решио. Али, на такав начин један Петровац на Млави, Жагубица, Трговиште или не знам неке друге општине не могу то да реше. Ето, и ту имамо дискриминацију и различит положај жена у истој држави.

Поновићу речи нашег посланика Мише Петронијевића, да ми немамо јединствену социјалну политику, а морамо да нађемо механизме да она буде јединствена и да сви буду једнаки.

Наравно, оставићу времена и другима да причају, пошто има интереса у нашој посланичкој групи, са једном констатацијом да морамо заједно да радимо на овом плану, да је жена веома важан субјект у једном друштву, па и у нашем друштву, да је она стуб, како се каже, породице, али и шире.

Друго, сва ова питања неповољно утичу на процес депопулације, на процес увећавања градова, као што је Београд, како се то каже београдизација, али у целини узев, то свакако иде против онога што је једна перспектива једне озбиљне државе, а наш циљ треба да буде озбиљна држава у којој постоји просперитет и загарантована егзистенција на једнак начин за све, а наравно и за жене.

Социјалистичка партија Србије гласаће за овај закон.

 

Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије

Категорије: Посланичка група