Beograd za razgovore o primeni sporazuma, bez posrednika Vesti

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je za Srbiju sada od strateškog značaja da efikasno primeni briselski sporazum i izrazio spremnost za direktne razgovore sa predstavnicima Prištine, bez posrednika.

“Spremni smo da razgovoramo i direktno s predstavnicima Prištine, ne zato što nismo bili zadovoljni prijateljskom pomoći i posredovanjem EU. Naprotiv”, kazao je premijer na konferenciji “Srbija u bezbednosnim i ekonomskim izazovima evroatlantskih prostora”.IVICA DACIC

Dačić je ocenio da je posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton bilo “korisno, principijelno i dobronamerno” i dodao: “Kroz ovaj proces pregovora smo konačno stigli do jako visokog stepena razumevanja, kako evropske javnosti u celini, tako i od strane institucija EU u pogledu jasne opredeljenosti Srbije da stupi u porodicu evropskih država.”

“Za nas je sada od strateškog značaja da efikasno primenjujemo sporazum sa Prištinom, kao i da nastavimo dijalog o ostalim pitanjima”, istakao je premijer. Time će Srbija, prema njegovim rečima, stvoriti zamajac za ubrzanje daljeg procesa evropske integracije, ali i povoljniju investicionu klimu.

Poručivši da Srbija nastavlja i borbu protiv kriminala i korupcije i jačanje svojih institucija i njihovog integriteta, Dačić je pozvao sve aktere u Vladi da podrže ekonomsku politiku Srbije i da maksimalno iskoriste pozitivnku klimu koja je, kako je rekao, stvorena uspešno vođenim pregovorima s Prištinom.

“Tražimo i od svih ministara da se spreme za pregovarački proces kako bismo što pre uveli Srbiju u EU”, kazao je on, upozoravajući i da nijedan akter u vladi ne sme da zaboravi na obavezu da vodi računa i poštuje preporuke nezavisnih regulatornih tela.

“Uloga Srbije je jasna i stabilna – bili smo i ostaćemo garant stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope, pouzdan partner našim partnerima, dobar komšija svim državama u okruženju i aktivan promoter evrointegracija i regionalne saradnje”, rekao je Dačić.

On je istakao da Vlada zadržava pravo i obavezu “da čuva i sprovodi jasno izražen nacionalni interes naše države, našeg naroda i svih građana Srbije”.

Glavno sredstvo Beograda za ostvarenje tih ciljeva jeste, prema Dačićevim rečima, dijalog – s građanima zbog razumevanja procesa tranzicije i žrtava koje treba podneti za bolju budućnost, s partnerima i prijateljskim državama radi obezbeđivanja njihove podrške, kao i s državama s kojima Srbija ima mnogo toga zajedničkog, ali s kojima ponovo mora da izgradi poverenje.

“Želimo da razgovaramo o razlikama koje stoje između nas i da im ukažemo kako je mnogo više onog što nas spaja, a spaja nas želja građana Srbije i odlučnost Vlade da zemlju vodi putem mira, diplomatije, saradnje i integracije u sve važne regionalne, evropske i svetske tokove”, poručio je on.

Prema Dačićevim rečima, Beograd je prošle nedelje poslao jasnu poruku svima o politici koju vodi za rešavanje najvećeg problema Srbije, a to je pitanje Kosova i Metohije.

Predočili smo spremnost za svaki razuman kompromis koji je u interesu Srbije i svih njenih građana, uključujući one na Kosovu i Metohiji, rekao je on, napominjući da je Beograd vodio pregovore “s dojučerašnjim protivnicima” jer je to u interesu svih strana, budućnosti i zajedničkog života u regionu. “Nema opuštanja, pravi posao nam tek predstoji”, poručio je predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti