Najvećom brzinom ka Evropi, datum je opravdan Vesti

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da je došao u Beograd, nekoliko dana posle postignutog dogovora u Briselu, da ohrabri Srbiju da nastavi na putu ka EU, a premijer Srbije Ivica Dačić poručio da država opravdano očekuje pozitivnu ocenu za dobijanje datuma za početak pregovora.

Premijer Dačić rekao je da Srbija mora velikim koracima da ide ka Evropskoj uniji i da tim putem mora da se kreće najvećom brzinom, jer čitava država opravdano očekuje pozitivnu ocenu za dobijanje datuma za početak pregovora.

Dačić je dodao da Srbija ne sme i ne može više da stoji u mestu ili da ide korak unazad, već da mora krupnim koracima da ide ka Evropi.

„Da smo odbili ovo o čemu smo razgovarali u Briselu, ko zna koliko bismo još bili udaljeni od drugih evropskih zemalja”, rekao je Dačić i podsetio da je bruto društveni proizvod  Srbije danas na nivou 65 odsto BDP iz 1989. godine.

Premijer je naglasio da se ovih dana može videti da postoji sasvim nova slika o Srbiji i pozitivan pristup zemlji i da se zato može očekivati veće razumevanje za stavove Srbije u takvim okolnostima.

To je prema njegovim recima, doprinos da se kao poštovana zemlja izbori za svoje stavove.

Premijer je dodao da, ukoliko se steknu uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora, a Beograd smatra da jesu, biće to nova era u odnosima Srbije i EU.

Dačić je, zahvalivši se Fileu na konstruktivnom prilazu, istakao da Srbija EU nikada nije doživljavala kao drugu stranu, već kao partnera.

„U Evropsku uniju ne idemo da bi ispunili volju nekog iz Brisela, već zbog Srbije i naroda Srbije”, podvukao je Dačić.

On je i ovoga puta ukazao da je Vlada Srbija na putu ka EU bila posvećena ispunjenju dva cilja – unutrašnjim reformama, usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom i ispravljanju nedostataka iz Izveštaja EK, i postizanju održivog rešenja u odnosima sa Prištinom, koji je bio ključni politički uslov.

Vreme je da Srbija živi kao svaka normalna država i nadoknadi izguvljeno vreme, zaključio je premijer.

Izvor: Politika

Kategorije: Vesti