Dačić: Bez zamki u referendumskom pitanju Vesti

Srpski premijer Ivica Dačić nije za, ali ni protiv referenduma o briselskom sporazumu, s tim što, kako je rekao, ako referendum ne uspe, aktuelna vlast će pasti, a ako uspe Srbi sa severa Kosova ili bi morali prihvatiti njegovu primenu ili se povući sa vlasti.

Dačić je ponovio da sporazum nije idealan, ali da njegovo prihvatanje treba da bude jedinstveno.

“Referendum bi imao smisla ukoliko se time želi doći do jedinstva. Prethodno je potrebno razmotriti pitanje spremnosti svih aktera koji traže referendum, ali i utvrditi da li ćemo svi biti spremni da poštujemo rezultate referenduma”, rekao je Dačić televiziji Pink i dodao da u protivnom referendum nema smisla.Izvor-fotografije-Blic-dac-2

Ukoliko bi se narod izjasnio protiv sporazuma pala bi Vlada, rekao je Dačić.

“Ako narod kaže da Srbija ne treba da ide tim putem, onda mi ne treba da ostanemo na tim mestima, ali ako građani misle drugačije, hoće li Srbi priznati rezultate referenduma”, zapitao je Dačić i dodao da, ako oni ne žele da prihvate rezultat referenduma postavlja se pitanje čemu ga raspisivati.

Premijer je najavio da će on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa Srbima sa severa Kosova razgovarati najverovatnije u utorak, ali da u ovom trenutku ne zna da li će i kada oni doći. Dačić je rekao da je na prošlom sastnaku sa Srbima s Kosova razgovarano o tome kako bi trebalo da glasi referendumsko pitanje.

Prema njegovim rečima, referendumsko pitanje treba da bude jasno i konkretno – da li ste za prihvatanje briselskog sporazuma ili niste.

“Mi nismo za to da ta pitanja sadrže bilo kakvu zamku. Mislim da bi bilo bolje da se izbegne referendum, jer će to biti mesto za podele”, rekao je Dačić i podsetio na neka prošla vrema kada su se Srbi delili na one sa ove i sa one strane Drine.

On ukazuje da je referendum rizik i za one koji prihvataju sporazum, ali i za one koji misle da briselski sporazum nije dobar.

“Ako narod misli da nismo uradili dobro što smo parafirali sporazum naravno da mi ne želimo da ostanemo na ovim mestima. Oni koji traže referendum i uvide da je mišljenje naroda drugačije od njihovog oni treba da učestvuju u implementaciji ili da se povuku”, rekao je premijer.

Komentarušići ranjavanje dvojice srpskih momaka na severu Kosova, Dačic je rekao da se sve to dešava u trenutku kada još nema sporazuma. Premijer je ukazao i da za komentar tog događaja treba zvati novinare CNN-a i BBC-a, ali da treba animirati međunarodnu zajednicu da se otvori kancelarija srpske zajednice u Briselu, jer se, kako je rekao, ne može uspeti bez upliva na ona mesta na kojima se odlučuje.

On je pozvao Srbe sa severa Kosova da, kako je rekao, ne kukaju i dodao da je vlast na njihvoj strani.

“Pozivam sve da shvatimo da smo sve u životu probali i milom i silom i nije nam išlo. Zato sada treba da probamo da budemo vešti u odbrani naših državnih i nacionalnih interesa i da ovakve stvari iskoristimo za novo pozicioniranje Srbije u svetu”, rekao je Dačic.

On je uveren da je slika Srbije u svetu sada promenjena.

“Do pre nekoliko nedelja je lov na Srbe bio ozvaničen. Sada je situacija drugačija zato što se danas, sa svim zvaničnicima sveta sa kojima se razgovara, ceni ovaj pristup Srbije za jačanje naše međunarodne pozicije, jačanja pozicije sa Rusijom i drugim prijateljima, ali i razvoj ekonomije”, kazao je premijer.

Neprihvatanje sporazuma bi se, prema njegovim rečima, odrazilo katastrofalno.

“Neko će reći nećemo dobiti datum. Nije bitan datum već slika o Srbiji koja treba da bude deo procesa međunarodne zajednice. Imamo najave investitora da žele da dođu, ako ne poboljšamo ekonomsku situaciju naše zemlje nećemo imati šta da branimo”, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug, R. Prelić

Kategorije: Vesti