Dačić: Nismo prodali Kosovo Vesti

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Vlada Srbije nije prodala Kosovo i da je pokrajina sastavni deo Srbije.

Posle pomena kraljici Mariji, čiji su zemni ostaci preneti danas u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog, Dačić je odgovarajući na pitanje novinara da li je Vlada Srbije izneverila Balkanske ratove, rekao da je teritorija Srbije danas veća nego na kraju tih ratova.

“Mi ne prodajemo i ne izdajemo Kosovo i Metohiju, ono je sastavni deo Srbije ali mora se preživeti. I u vreme mnogih pripadnika porodice Karađorđević Kosovo nije bilo u Srbiji, pa smo ga na kraju vratili”, kazao je Dačić.dacic

On je dodao da je Srbija danas nesumnjivo mnogo veća nego u vreme Karađorđa i dodao da nije siguran “da smo mi mnogo veći junaci od Karađorđa”.

Dačić je ranije danas izjavio da eventualno raspisivanje referenduma o briselskom sporazumu Beograda i Prištine ne bi smelo da odloži primenu tog sporazuma.

“Ako postoje rokovi za donošenje odluka o datumu početka pregovora sa EU, ne možemo referendum pripremati nekoliko meseci a da pritom ne radimo na sprovođenju sporazuma”, rekao je Dačić novinarima najavljujući sutrašnji sastank sa Srbima sa severa Kosova.

Prema njegovim rečima, ukoliko se donese odluka o raspisivanju referenduma, referendumsko pitanje ne sme da bude zamka ili sugestivno postavljeno da vodi ka odgovoru.

“Ranije je, ako se dobro sećam, bilo postavljeno pitanje da li će tuđa čizma da dođe na našu teritoriju, i mi svi izglasamo da neće da dođe, a nekoliko meseci posle toga dođoše tuđe čizme i ostadoše”, podsetio je Dačić na referendum koji je prethodio sukobu sa NATO.

Besmisleno bi bilo, kako je objasnio, postaviti na referendumu pitanje da li su građani za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije, a svakako je nemoguće pristati na to da se omoguće višemesečne pripreme za taj referendum i da se u međuvremenu sporazum ne primenjuje.

“Ni mi ni Srbi sa severa Kosova ne treba da se postavljamo tako da zaustavljamo neke stvari koje moramo da uradimo. Mi ne želimo referendum kao pokriće ili da se ne realizuje ovaj sporazum, naprotiv želimo da se uspostavi jedinstvo”, objasnio je Dačić, koji će sutra zajedno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem primiti delegaciju Srba sa severa Kosova.

“Rekli smo da nema nikakvih problema da se organizuje referendum ako će referendum pomoći da se uspostavi jedinstvo, a ako do toga neće doći ni posle referenduma onda se postavlja pitanje svrhe održavanja referenduma”, kazao je Dačić.

Premijer je nagovestio mogućnost da će tokom sledećeg meseca biti nastavljeni kontakti na vrhu između Beograda i Prišstine uz posredovanje EU.

“Očekujm da će u maju biti i novih susreta, ja se ne radujem baš tome, ali u kontaktima sa Ketrin Ešton najavljeno je da će verovatno biti nekih novih sastanka”, rekao je Dačić, objasnivši da tek predstoje razgovori o brojnim temama, kao što su pitanja imovine, povratka raseljenih, zaštite crkava i kulturnih dobara, amnestije, energetike i telekomunikacija.

Dačić je u SANU učestvovao na promociji projekta izgradnje Nano centra “Beograd”.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti