Најновије

Ивица Дачић: Референдум не сме да кочи споразум Вести

Потписивањем бриселског документа ојачали смо своју позицију у иностранству. Нови покушај скривања и одбацивања завршио би се егзодусом, жртвама, губитком и поразом.

Споразум је тек почетак.

Најтежи део посла – имплементација бриселског договора – тек предстоји. Једино тако ћемо заштитити наше људе и институције, каже у интервјуу за Курир премијер Србије Ивица Дачић.dacic-novosti

♦ Говорите о имплементацији, а Срби са севера и даље одбацују споразум.

– Немамо много времена, јер постоје рокови за доношење одлуке о датуму почетка преговора за ЕУ. Референдум се не може припремати неколико месеци, а да при томе не радимо ништа на спровођењу споразума. Референдум не може бити покриће да се споразум не реализује.

♦ Да ли ће државни врх прихватити захтев лидера Срба са севера да они одлуче како ће гласити референдумско питање, уколико буде референдума?

– То није могуће. Тиме бисмо бацили у воду све оно што смо до сада урадили. Референдумско питање не сме да буде замка.

♦ Како би, по вама, оно требало да гласи?

– Сетите се деведесетих, кад је референдумско питање било да ли ћемо дозволити да туђа чизма дође на нашу територију. Сви смо изгласали да нећемо. Неколико месеци касније дођоше туђе чизме и остадоше. Питање може бити да ли народ прихвата споразум или не. Не може питање да буде да ли сте за то да Косово остане у саставу Србије. То није питање, то се подразумева.

♦ Шта је Србија добила споразумом из Брисела?

– Ојачали смо своју позицију у иностранству. Нови покушај скривања завршио би се егзодусом, жртвама, губитком и поразом. Ова влада није водила преговоре од почетка. Пошли смо од оквира који су били изузетно неповољни за Србију. Државно руководство је покушало да превазиђе такву ситуацију и направи бајпас који би омогућио привремено решење у којем би Србија остала у игри.

♦ Да ли се плашите да ћете у историји бити записани као “издајник” или, напротив, као победник који је Србији отворио пут ка Европи после деценија пропадања?

– Увек ће бити оних који ће веровати у небеску, а не земаљску Србију. Увек ће бити оних за које ћу бити издајник. Знам да смо урадили добро за Србију и њен народ и уверен сам у то. Срби с Косова и даље ће бити у оквиру уставно-правног поретка, само што ће та помоћ бити реализована на други начин. То је последица пораза који смо претрпели после нашег ратног сукоба с НАТО.

♦ Ваш покојни председник странке Слободан Милошевић је рекао да је то била победа.

– Онај ко није живео у реалности није ни могао да води реалну политику. Кад је почело бомбардовање, првих десет дана сви су били на Тргу републике, у центру Београда, и протестовали. А шта се десило после? Никога више није било и сви су молили Бога да бомбардовање престане, па чак и по цену да изгубе цело Косово.

♦ Залагали сте се за поделу Косова, али та тема није на столу. Можда је управо споразум почетак који ипак води ка некој врсти поделе у будућности?

– Важно је да Срби имају свој ентитет и идентитет. Остајем при тој тези јер сматрам да је подела најлакше, најбоље и најприродније решење. Не треба да одустанемо од те борбе и треба да се договоримо, пре свега с Русијом и председником Владимиром Путином. А та борба не може се водити без њиховог утицаја и договора с великим западним силама.

♦ Ви сте у једном тренутку изјавили да преговори могу да се воде и директно. Шта то значи?

– Од почетка смо се залагали за директне преговоре, још пре 20 година. Албанци то никад нису хтели. Зато што су онда слаби. Њихова снага не проистиче из праведности њихових захтева, већ из подршке коју добијају од дела међународне заједнице.

♦ Какав је преговарач била висока представница за спољну политику ЕУ Кетрин Ештон?

– Захвалио бих Кети Ештон. Показала је разумевање за српске захтеве. Појаснићу како је све ишло. Председник Николић, Вучић и ја дефинисали смо минимум захтева који су за нас прихватљиви. Ештонова је то прихватила. Кад је избачена тачка 14, да Косово буде део међународних организација, нисмо имали више маневарског простора да кажемо не. То би значило да Србија неће никакав договор.

♦ Какве сте личне односе изградили са Ештоновом?

– Стекла је поверење у нас. Потпредседник Вучић је учествовао у разговорима јер је то било важно за јачину нашег става. Да неко можда не помисли да може да лицитира разликама у нашем државном руководству. Веома је значајно што смо били јединствени.

Бацио сам Тачију његов закон

♦ Помиње се нови састанак у Бриселу у саставу Ештонова, Тачи и ви?

– Да, али још нисмо добили званични позив.

♦ Да ли сте имали непријатних ситуација с Тачијем током свих рунди преговора?

– Албанци су ишли логиком да имају своје законе и ставове и да их ништа друго не интересује. У једном моменту рекао сам Тачију: “Добро, ако тебе ништа не интересује, ево ти твоји закони, па иди на север Косова да их спроведеш”. И бацио сам му неки њихов закон које је био на столу.

♦ Која је била Тачијева реакција?

– Вратио ми је закон.

Следе разговори о Цркви, имовини

♦ Да ли ће бити неке свечане церемоније потписивања споразума?

– Ово није коначни споразум, већ параф на документ. Следе разговори о Цркви, приватној и државној имовини, енергетици, о повратку расељених лица, амнестији. Очекује нас решавање низа конкретних и отворени проблема.

Очекујемо инвестиције

♦ Споразум смо завршили, да ли то значи да нам је датум осигуран?

– Кад сам питао Кетрин Ештон за датум, она је одговорила да се то подразумева. Очекујем да испуни своје обећање.

♦ Да ли Србија може очекивати велике инвестиције и инвеститоре?

– Већ у првих неколико дана од парафирања споразума јављали су нам се инвеститори, који осећају да је сада сигурније за инвестирање. У мају ћу боравити у САД. Имам обећање Хилари Клинтон да ће бити организована инвеститорска конференција за информационе технологије. Имаћу састанке с челницима “Мајкрософта”, “Епла”, “Циска”, ИБМ, који желе да развију свој бизнис.

Извор: Курир

Категорије: Вести