U Mileševi uručen orden Belog anđela Đukić Dejanović Vesti

PRIJEPOLJE – Ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović i državnom sekretaru ministarstva zdravlja prof. dr Vladimiru Đukiću, danas su u manastiru Mileševa uručeni ordeni Belog anđela prvog stepena.

Orden dodeljuje eparhijski Upravni odbor Eparhije mileševske u Prijepolju na predlog episkopa mileševskog Filareta, povodom jubileja 800 godina postojanja manastira Mileševa, za “ljubav, plemenitost i dobrotu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a naročito prema Eparhiji mileševskoj, manastiru Mileševa i manastiru Sv. Nikola u Pribojskoj banji”, navodi se u obrazloženju.pol-slavica_620x0

Orden Belog anđela prvog stepena ministarki Đukić Dejanović uručio je episkop mileševski Filaret, izrazivši zahvalnost za sve što je ona učinila i što će činiti ubuduće za Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Zahvaljujući vašem trudu i zalaganju dok ste bili predsednik Skupštine Srbije usvojen je Zakon o restituciji imovine i zahvaljujući njemu omogućeno je da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati imovina oduzeta 40-tih godina. Zahvalni smo Vam i za Vašu naklonost da se manastiru Sv.Nikola vrati Pribojska banja, koja će pomoći duhovno, zdravstveno i ekonomski narodu ovog kraja”, rekao je vladika Filaret.

Đukić Dejanović je rekla Tanjugu da je orden primila sa dubokim osećanjem dostojanstva, časti i odgovornosti.

“Ovo je poseban dan u mom životu i stalno mi je u mislima rečenica Dostojevskog koja kaže da nije važno živeti, već je važno kako živeti. Svesna sam da su pozicija koju imam i profesija kojom se bavim takve da iziskuju mnogo truda i ubuduće”, rekla je ministarka zdravlja.

Ordenom Belog anđela prvog stepena odlikovan je i državni sekretar ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić za doprinos u vraćanju Pribojske banje manastiru Sv. Nikola.

“Odluku da se Pribojska banja vrati Srpskoj pravoslavnoj crkvi doneli smo zbog toga što će ona više značiti meštanima ovog kraja nego što bi značila restruktuiranom Zdravstvenom centru Užice. Njena rekonstrukcija otvara mogućnost da se zaposli 300 ljudi, da se ruinirana banja podigne na viši nivo i na taj način da se kapaciteti banje uključe u Fond zdravstvenog osiguranja, u smislu rehabilitacije ortopedskih I kardiovaskularnih bolesnika”, izjavio je prof. Đukić Tanjugu.

On je najavio da će se sutra sastati premijer Ivica Dačić, ministarke Verica Kalanović i Slavica Đukić Dejanović i on kao članovi Saveta Vlade Republike Srbije kako bi doneli odluku da se opredele budžetska sredstva za razvoj ovog regiona Zapadne Srbije.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti