Дан победе над фашизмом Вести

БЕОГРАД – Полагањем венаца испред Гробља ослободилаца Београда, у присуству званичника Србије, представника амбасада земаља савезница, бораца, грађана, ученика, данас је у Србији обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Централну државну церемонију предводио је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.ŽARKO OBRADOVIC

Уз војне и државне почасти, венце су положили и представници Министарства одбране, Војске Србије, Републичког одбора СУБНОР-а, Града Београда, као и амбасада Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана, Француске, САД и Велике Британије у Србији.

На овом гробљу је сахрањено 1395 бораца Народоослободилачке војске Југославије и 818 бораца Црвене армије, а министар Обрадовић је након што је положио венац и уписао се у књигу сећања, навео да је Дан победе прилика да се сетимо да је Србија тада као део Југославије учествовала у борби против највећег зла 20. века – фашизма.

“Тада је, иако малобројна, стала у ред оних земаља које се боре за слободу, демократију, будућност и бољи живот свих генерација”, рекао је Обрадовић, подсетивши да је Србија дала велике људске жртве.

Заједно са другим земљама била је, како је рекао, део демократске слободарске традиције која је поставила темеље света у коме данас живимо.

“Ово је прилика да се са поносом сећамо тих година, да поштујемо жртве и да схватимо да Србија заједно са другима може градити будућност као што је то чинила пре више од 60 година”, рекао је Обрадовић.

Председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да Београд и Србија данас обележавају Дан победе који је тачка сусрета наше прошлости и наше будућности.

“Један смо од народа који је дао највећу жртву у борби против фашизма”, рекао је Антић и навео да 9. мај представља темељ данашње модерне Европе, Европске уније, наше европске будућности.ALEKSANDAR ANTIC

Дан победе над фашизмом – 9. мај, када је 1945. нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату, свечано се обележава у Русији, Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Тадзикистану, Туркменистану, Украјини, Узбекистану и Израелу.

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа још неколико дана давали отпор, између осталих и у Југославији (до 15. маја).

Извор и фото: Танјуг

Категорије: Вести