Обрадовић: Нема санкција за север Косова Вести

Министар просвете и заменик председника СПС Жарко Обрадовић: Очекујем договор са Србима из покрајине. Судбина Владе не зависи од датума за ЕУ. Реконструкција сад није темаimage001

ВЕРУЈЕМ у договор са Србима са Косова и Метохије, јер је Бриселски споразум најбоље могуће решење у овом тренутку. То је потез који би унапредио права, квалитет живота, али и безбедност нашег народа у покрајини.

Министар просвете и науке и заменик председника СПС Жарко Обрадовић оптимистично дочекује можда и кључну недељу за разрешење политичке кризе на релацији Београд – север Косова. У интервјуу за „Новости“, он поручује да Србија чини оно што је у границама њених могућности да се реше тренутне тензије и да се отвори перспектива свим грађанима.

* Шта ће бити ако ни Александар Вучић не убеди Србе са Косова да примене споразум? Отвара ли се простор за даља заоштравања, па чак и неки вид санкција Београда према Северу?

– Време санкција је прошлост. То, свакако, није начин комуникације. Треба тражити начине да се нађе решење прихватљиво за све или бар за већину. Знам да премијер Ивица Дачић и први потпредседник Александар Вучић имају искрене жеље да се помогне и да се пронађе договор. Имамо, нажалост, пуно искустава из прошлости када смо добре планове одбацивали, па смо накнадно морали да прихватамо лошија решења. Подсећам да је Влада предлагала чак и референдум уз услов да се његов резултат прихвати, ако већина подржи споразум, али ни то није било прихватљиво за Србе са севера. Онда се поставља објективно питање шта је за њих прихватљиво, а да је истовремено добро и за целу Србију? Јер, треба водити рачуна и о будућности свих наших грађана, укључујући и Србе јужно од Ибра.

* Власт перспективу види у датуму за ЕУ, а део опозиције напада вас да сте управо за датум, који можда и нећемо добити, север Косова препустили Тачију…

– То је демагогија. У протеклој деценији све су владе и партије мање-више учествовале у креирању политике према Косову. Ако сад причамо о северу КиМ, заборављамо да су неке ствари постављене још 2004. Зато није коректно да се све ставља на терет садашњој влади.

* Ако не буде датума у јуну, да ли је то знак да Влада треба да поднесе оставку?

– И са датумом и без њега живот мора да иде својим током. Када је формирана, влада није своју судбину условила добијањем датума, јер су осим евроинтеграција примарни циљеви унапређење животног стандарда, развој економије и борба против корупције. Не бих, наравно, волео да останемо без датума, и у том случају морали бисмо сви у Влади да седнемо и отворено разговарамо о последицама. Али мислим да смо на европском путу до сада урадили све што је у нашој моћи и да ће то Брисел умети да цени.

* Да ли је косовска прича засенила остале теме, попут реконструкције владе? Хоће ли уопште бити рокаде у Немањиној?

– Као озбиљни људи, врло добро знамо редослед приоритета и зато реконструкција у овом моменту није тема, јер су у фокусу примена бриселског споразума, евроинтеграције и развој економије. Ако буде договора на нивоу коалиције да се реконструкција спроведе, онда све треба обавити веома брзо, јер би се у супротном нарушио кредибилитет и владе и министара.

* Противи ли се СПС сменама министара?

– Никада се нисмо противили. Увек смо спремни да оценимо рад својих чланова Владе и да са коалиционим партнерима направимо озбиљан договор.

* Да ли је сада и прича о ванредним парламентарним изборима на леду?

– Из потпуно необјашњивих разлога, та прича прати Владу још од када је положила заклетву. Расписивање избора у овом тренутку не би донело значајније промене на политичкој сцени, осим што би СНС вероватно забележио значајнији раст, а и СПС би сигурно имао бољи резултат. Осим тога, држава би стала на најмање шест месеци. Скупштинска већина је стабилна, односи у коалицији такође, и заиста не постоји ниједан суштински разлог због којег би Србија морала пре рока да иде на биралишта.

* Али противници СПС и СНС тврде да више немате легитимитет, пошто сада водите политику супротну оној коју сте најављивали у кампањи?

– Већинска јавност прихвата оно што је Ивица Дачић парафирао. То је видљиво. Да је другачије, они који су против споразума, прихватили би расписивање референдума. У документу се нигде не помиње независност Косова. Па, у чему се онда променила наша политика? Нисмо обманули бираче, а све остало је политиканство дела опозиције. Дачић је храбро преломио да преузме одговорност.

* Може ли та храброст да умањи рејтинг и њему и СПС?

– Све што је радио само иде у прилог и њему и нашој партији. Он је свесно прихватио врући кромпир и знао је какав ризик доносе директни преговори са Тачијем. Али он је тада показао да је нешто више од партијског лидера и премијера. Уписао се тим потезом у државнике, који виде шире и даље од дневних политичких интереса. Повукао је највећи део терета, а имао је и драгоцену помоћ и подршку Вучића.

* Боде ли вам очи то што домаћа и светска јавност управо Вучића види као главног творца договора? Потврђује ли се тиме она теза да је он у ствари премијер?

– Не. Добро је што се Вучић укључио у преговоре, јер је тиме свима показао да у Влади постоји апсолутно јединство. Од почетка се зна да СНС има највише посланика и министара и зато је логично да постоји њихов интерес да дају тон у државним активностима. Иначе, и поред свакаквих наслова и медијских спекулација, између Дачића и Вучића нема тензија и надгорњавања, нити има несагласности око државних и националних питања.

* У јеку нове косовске драме покренуто је и „војвођанско питање“. Спремате ли са СНС удар на покрајинску власт и могу ли се очекивати конкретније акције?

– Евидентно је да се политичко расположење народа у Војводини мења. На допунским изборима за покрајинску скупштину ми и СНС смо убедљиво победили. Објективно, отворило се питање легитимитета актуелне покрајинске власти, иако она математички још има већину у Скупштини. У сваком случају, одбори СНС и СПС у Војводини утврдиће редослед даљих корака у сагласности са централама.

ШКОЛАРИНЕ ПО СТАРОМ*

ОСТАЈЕТЕ ли чврсти у намери да не буде повећања школарина на факултетима?

– Апсолутно. Нема ниједног рационалног разлога за то. Ако неки факултети имају проблеме у вези са трошковима за набавку опреме, онда треба да се обрате Министарству. Терет економске кризе не треба преваљивати на леђа студената.

ДОГОВОР ЗА БЕОГРАД*

ИМА ли истине у спекулацијама да ће СНС и СПС после гласања у Земуну 2. јуна изазвати ванредне изборе у Београду?

– Шта год да се буде дешавало у Београду, биће резултат договора у владајућој коалицији. То је, свакако, тема за лидере владајућих партија.

Извор: Новости

Категорије: Вести