Dačić: Srbija će ispuniti svoje deo obaveza Vesti

Dačić je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, istakao da Srbija više nema vremena za čekanje i da svako odlaganje odluke o datumu početka pregovora sa EU može da ima katastrofalne posledice po njenu budućnost.dacicvestervele

“Od životne je važnosti za Srbiju da dobije datum početka pregovora, ne zato što neko samovoljno želi da ide ka EU, već zato što je to potrebno našem narodu i državi koja je proteklih nekoliko decenija u zaostatku u odnosu na ostale države regiona”, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je izrazio zahvalnost nemačkom ministru spoljnih poslova, čiju posetu, kako je rekao, doživljava kao ohrabrenje državnom vrhu na putu evrointegracija.

Srbija je, kako je dodao, svesna da je za nastavak procesa evrointegracija važan, ne samo dijalog sa Prištinom, već i primena dogovorenog i istakao da 28. juna “na Vidovdan” poslesastanka Evropskog saveta očekuje pozitivne vesti.

“Znate da je 28. jun, odnosno Vidovdan, težak datum za Srbiju. To je datum koji nije doneo mnogo toga dobrog u istoriji od Kosovskoj boja, pa do ubistva Franca Ferdinanda, pa do izručenja Miloševića Hagu. Očekujemo da ovaj Vidovdan donese dobre vesti za Srbiju, da bude odobren početak pregovora sa EU”, rekao je Dačić.

Premijer je, osvrćući se na bilateralne odnose Srbije i Nemačke, poručio da u predstojećim mesecima treba ozbiljno razotriti pitanje nalaženja zajedničkih političkih, ekonomskih i svih drugih interesa.

“Naši odnosi su paradoksalni jer, s jedne strane, Nemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner, donator i investitor, u Srbiji posluje više od 300 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju više od 20.000 radnika, takođe planiraju se nove investicije, a sa druge strane smo u političkim odnosima imali razne smetnje na vezama”, zaključio je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija ispuniti svoj deo obaveza koje je preuzela potpisivanjem briselskog sporazuma, a da od Nemačke očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora o članstvu u EU.

Dačić: Maksimum napora za sprovođenje sporazuma

Premijer Ivica Dačić je rekao da se sutra nastavlja dijalog Beograda i Prištine u Briselu, u kojem će Srbija uložiti maksimum napora da se dođe do rešenja i usvajanja plana implementacije, koji je, zajedno sa prvim koracima u pravcu sprovođenja, nužan za dobijanje datuma.

“Očekujem da toga bude svesna i Priština i očekujem da će EU, odnosno Ketrin Ešton, uložiti maksimum napora da plan implementacije bude obostrano prihvatljiv bez nametanja pitanja koja nisu bila deo sporazuma”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dogovor o planu za implementaciju briselskog sporazuma podrazumeva i određene rokove i radnje koje treba da se izvrše u planiranom periodu, i nisu sve vezane za vreme pre donošenja odluke o datumu, jer postoje radnje koje ne mogu tako brzo da se završe.

“Neophodno je usaglasiti se i doneti plan implementacije i ono što je predviđeno u prvih nekoliko nedelja da se zaista ostvari i bude vidljivo na terenu”, objasnio je Dačić.

Kategorije: Vesti