Dačić: Plan za primenu do kraja nedelje Vesti

Odavno se nije desilo da jedan nemački zvaničnik dođe u prijateljsku posetu Srbiji, a poseta Gvida Vestervelea je ohrabrenje Srbiji da ne stane na pola puta, rekao premijer Ivica Dačić. Do kraja nedelje očekuje plan o implementaciji briselskog dogovora.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da se odavno nije desilo da jedan nemački zvaničnik dođe u prijateljsku posetu Srbiji, kao i da je poseta Gvida Vestervelea ohrabrenje Srbiji da ne stane na pola puta.

“Bogu božije, caru carevo”

Premijer Ivica Dačić je, komentarišući izjave koje su proteklih dana dolazile iz Srpske pravoslavne crkve, rekao da prihvata da neko može da ima drugačije stavove, ali da ne može da prihvati da neko govori jezikom koji ne poziva na pomirenje, nego na nešto što ne dolikuje ljudima koji su na viskom položaju u SPC.

“To je politički čin, a ja ne držim verske propovedi”, rekao je Dačić i dodao da želi da veruje da je sve rečeno u afektu.

Dačić je rekao i da se zalaže za odvojenost crkve i države. “Bogu božije, caru carevo”, poručio je Dačić.

“Zvanični Beograd parafirao je plan u Briselu, zato što pre treba napraviti plan implementacije”, rekao je Dačić gostujući u emisiji “Oko” i dodao da očekuje da taj plan bude napravljen do kraja nedelje.

Prema njegovim rečima, to ne znači da treba odmah primeniti svo ono što piše u sporazumu, nego da treba na terenu krenuti u tom pravcu.

Dačić smatra da dogovora o implementaciji još nema, iako su održana dva sastanka, jer se uvek očekuje da se postigne dogovor “na najvišem nivou”.

Do kraja nedelje treba da se napravi plan implementacije, jer, kako je rekao, u protivnom, Bundestag neće dati saglasnost da se Srbiji dodeli datum.

Premijer pretpostavlja da će sada biti teže pregovarati sa prištinskom delegacijom, jer njih sada ne obavezuju nikakvi rokovi, pa će, kako kaže, možda pokušati da nametnu i dodatna pitanja.

Srbija je imala dve kapitalne šanse: prvu posle Dejtona, a drugu 5. oktobra, rekao je Dačić i dodao da su te prilike propuštene, a da sadašnju priliku ne treba propustiti.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, Dačić je ocenio da u Srbiji nije realno smanjenje plata.

Kako objašnjava, narod očekuje da živi bolje i to je i zaslužio, jer je Srbija pristala na dogovor sa međunarodnom zajednicom.

Zato smatra da je važno da Srbija dobije datum, jer bi to bilo kao “oznaka kvaliteta proizvoda”, potvrda da u Srbiji veredi investirati, a datum bi doprineo privlačenju stranih investitora.

“Bajden je rekao da je to ključna stvar i da će pomoći da Srbija bude magnet”, rekao je Dačić i podsetio da i Ujedninjeni Arapski Emirati “stalno pitaju” da li se približavamo Uniji, dok je i Rusija pri odobravanju kredita od 500 miliona dolara, 300 dala odmah, a ostalo po sklapanju aranžmana sa MMF-om.

IT kompanijama interesantni srpski stručnjaci

Govoreći o poseti SAD, Dačić je rekao da je obišao gigante u oblasti informacionih tehnologija, kojima Srbija nije interesanta za prodaju softvera, već za angažovanje mladih stručnjaka iz te oblasti.

“Majkrosoft, HP, Gugl, to su giganti za koje Srbija nije interesantna za prodaju softvera. Njih interesuju naši mladi stručnjaci za ove oblasti i najveće ulaganje treba da bude u obrazovanje. Direktor Majkrosofta će doći u Srbiju, sa Intelom smo razgovarali da proizvodi mobline telefone ovde, a ne da ih mi pravimo po licenci”, rekao je Dačić.

Premijer je ukazao da Srbija jeste zemlja poljoprivrede, ali i da je prošle godine izvezla duplo više softvera nego malina.

U tom smislu Dačić je istakao da će biti otvoren tehnološki park na Zvezdari, izgrađeni stanovi za mlade naučnike, a da je drugo pitanje koliko će se ti softveri koristiti u obrazvovnom procesu.

Cilj vlade, istakao je premijer, jeste da svaki osnovac u Srbiji treba da ima svoj kompjuter i da je prosvećivanje nacije put za budućnost Srbije.

Izvor: RTS

Kategorije: Vesti