Javni čas fizičkog, Borovčanin: Vratimo sport u škole Vesti

BEOGRAD – Javni čas fizičkog vaspitanja danas će biti održan u više od 100 osnovnih i srednjih škola širom Srbije kako bi se skrenula pažnja na značaj bavljenja fizičkim aktivnostima i bitnu ulogu sporta u razvoju mladih.borovcanin

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin očekuje da u akciji učestvuje nekoliko desetina hiljada dece i da se kroz javni čas ponovo vrati značaj fizičkog vaspitanja i kulture u školama.

“Đaci u više od 100 škola širom Srbije istovremeno će na školskim terenima i u školskim dvorištima vežbati sa profesorima fizičke kulture”, rekao je Borovčanin Tanjugu i izrazio nadu da će se javnom času priključiti i lokalni sportisti koji će, kao uzori mladih, vežbati sa njima i podsticati ih da se bave sportom.

Javni čas će, rekao je Borovčanin, biti održan u više gradova, među kojima su Niš, gde će u Domu učenika srednjih škola više od 400 đaka vežbati, Čačak, Kraljevo, Loznica, Kragujevac, Novi Sad…

Srbija će dodao je Borovčanin, možda i nezvanično oboriti Ginisov rekord u javnom času fizičke kulture, a nakon toga biće nastavljeno sa takvim aktivnostima i sport će se vratiti u škole.

Borovčanin je podsetio i da je ministarka omladine Alisa Marić pokrenula akciju “Sport u škole”, a tu je i “Fer plej” karavan koji promoviše fer igru među mladima.

Ministarstvo omladine će, dodao je Borovčanin, sa ostalim ministarstvima i lokalnim samoupravama pokušati tokom leta da organizuje što više prostora u kojima će mladi moći da se besplatno bave sportom.

“Tu prvenstveno mislim na igrališta, terene, livade… Sasvim je nevažno gde, važno je samo da se organizuje bavljenje sportom za mlade, jer je vreme da se opametimo i zaustavimo odliv omladine na ulicu na kojoj ih čekaju narkomanija, alkoholizam, delikvencija…”, podvukao je Borovčanin.

Borovčanin je istakao značaj sportskih idola koji utiču na omasovljenje sporta jer mladi traže sportske idole zbog kojih počinju da treniraju.

“Danas imamo jednu ružnu sliku. Recimo, najsvežiji je prethodni derbi Partizana i Crvene zvezde gde su fudbaleri počeli sa fenomenalnom akcijom i izašli na teren sa majicama protiv govora mržnje na Internetu. To je zaista nešto što je lepo videti na sportskim manifestacijama”, podvukao je Borovčanin.

Međutim, kako tvrdi, odmah po završetku derbija se moglo videti nešto što je postalo skoro “uobičajena slika” i ružna praksa u Srbiji, odnosno “ratovi saopštenjima” članova uprava klubova.

“Apelujem na njih da u budućnosti u prvi plan izbacuju fudbalere, košarkaše, sportiste, da od njih prave uzore omladine, a da se oni povuku u drugi plan i rade svoj posao. Politika, biznis i sve što je prisutno u sportu su dobrodošli, samo ako mogu da pomognu sportu, a ne obrnuto – da sport pomaže njima”, naglasio je Borovčanin.

Znak za početak časa daće ministar prosvete Žarko Obradović u Osnovnoj školi “Svetozar Miletić” u Zemunu, gde će biti održana centralna manifestacija, kojoj će prisustvovati i Borovčanin koji će vežbati sa đacima i državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović koji će sa mladima razgovarati o značaju bavljenja fizičkim aktivnostima za njihovo zdravlje.

Kategorije: Vesti