Srbija se obavezala da sprovede dogovor Vesti

Zajednica srpskih opština biće formirana posle lokalnih izbora u oktobru.

Vlada Srbije izjasniće se za dan  ili dva da li prihvata okvirni sporazum o primeni prethodno postignutog dogovora između premijera Ivice Dačića i privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija. Tako će, planirano je, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dobiti konačne odgovore do kraja nedelje.dacic

„Nama je veoma važno da se ovaj plan usvoji da bismo mogli da idemo korak dalje, a to je da očekujemo dobijanje datuma na sednici Saveta EU u junu”, istakao je premijer Dačić. On je najavio da će državni sekretar Velike Britanije Vilijam Hejg 30. ili 31. maja posetiti Beograd, a zatim je planirano da u posetu dođu i drugi zvaničnici, kao i nemački poslanici sredinom juna. „Čuli ste nemačkog ministra spoljnih poslova Vestervelea. Ako imamo plan za implementaciju i ako uradimo ono što je predviđeno njime, Nemačka će biti za davanje datuma. Ja ga držim za reč što je izgovorio ovde”, poručio je Dačić, prenosi Tanjug.

Premijer je na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministarkom unutrašnjih poslova Finske Paivi Rasanen objasnio da se u sredu usaglašeni tekst sastoji od više oblasti i da plan ne ulazi u detalje, već utvrđuje rokove i radnje koji treba da se obave.

Prvo će se formirati zajednička radna grupa u kojoj će svaka strana dati predlog koji od zakona treba da bude promenjen i u kom roku. Rokovi su veoma kratki jer je važno da se implementira, a nemoguće je to učiniti ako se zakoni ne promene”, poručio je Dačić.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, premijer je rekao da bi ona trebalo da bude konstituisana nakon lokalnih izbora, koji će biti u oktobru. „Mi smo tražili da dotle postoji osnivački, konstitutivni odbor, koji bi radio neke stvari dok se ne izabere zajednica posle izbora. I to je prihvaćeno. Nazvan je ’rukovodeći tim’, koji će činiti predstavnici četiri opštine sa severa Kosova. Oni će pripremati predlog nacrta statuta, predložiti vršioca dužnosti komandira policije na severu i obavljaće još neke poslove iz tačke četiri”, objasnio je premijer.

Sledeća tačka, prema njegovim rečima, je policija.

Kad je reč o lokalnim izborima, biće formirana radna grupa koja će zajedno sa OEBS-om definisati ono što je osnovno u vezi sa izborima, odnosno ko ima pravo da učestvuje na njima, biračke spiskove i druga pitanja.

„Na kraju je pitanje nekih opštih odredaba koje se tiču javnosti finansiranja”, ukazao je Dačić. On je dodao da Beograd ništa ne finansira tajno, tako da ta tačka nije sporna. „Srbija se obavezala, ali i predstavnici prištinskih vlasti, da će sprovoditi dogovoreno i da će dijalog biti nastavljen o daljim pitanjima kao što su nestala lica, imovina, raseljena lica, zastupljenost Srba u centralnoj vlasti”, kazao je Dačić dodajući da energetika i telekomunikacije nisu deo ovog plana, čime će se baviti posebna radna grupa.

Prema njegovim rečima osnovni cilj je bio da niko od naših ljudi koji rade na KiM ne ostane bez posla, da se ponudi odgovarajući broj radnih mesta u strukturama koje bi trebalo da budu integrisane ili transformisane.

„U oblasti policije i pravosuđa potvrđeno je da će biti poštovana etnička struktura”, ukazao je Dačić. On je dodao da to znači da je „osnovna stvar da ako neko radi u policiji i pravosuđu da dobije ponudu da radi u mestu u kojem živi.”

Ako bude bojkota, doći će „Tačijevi Srbi”

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je juče da je veoma bitno da Srbi sa severa Kosova učestvuju u primeni Briselskog sporazuma i ukazao da niko u međunarodnoj zajednici ne veruje da Beograd ne može da utiče na njih.

Upitan šta će biti ako politički lideri sa severa budu bojkotovali proces, Dačić je na konferenciji za novinare kazao da je veoma bitno da postoji „zajednički pristup”, prenosi Tanjug. „Mogu oni da ne učestvuju na lokalnim izborima, ali će onda tu zajednicu činiti ’Tačijevi Srbi’. Ako je to u interesu srpskog naroda, samo napred”, poručio je Dačić, zaključujući da je „svima jasno kuda plovi ovaj brod – ili ćete biti na njemu, ili ne postojimo.”

„Ničiji bojkot neće nama u međunarodnoj zajednici biti alibi da nešto ne možemo. Nama niko ne veruje da ne možemo da utičemo na Srbe na severu Kosova”, istakao je Dačić i dodao: „To je neozbiljan pristup u međunarodnoj zajednici. Jesmo li ozbiljna država ili će svaki lokalni šerif da vodi svoju politiku?”

Dačić je kazao da se srpska delegacija izborila za „maksimalno”. „Ne sprovodimo ništa što je na štetu srpskog naroda, nije idealno, nije ono što smo želeli, ali nemamo drugog rešenja”, ukazao je premijer.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti