Најновије

Премијер Дачић за “Новости” Вести

ПОЗИЦИЈЕ Србије у овом тренутку много су боље него пре месец дана и постоје заиста велике шансе да добијемо датум за почетак преговора са ЕУ крајем јуна – поручује, за „Новости“, премијер Ивица Дачић.pol-dacic

Он најављује и ужарену дипломатску офанзиву Београда у наредним данима, како би Србија обезбедила најширу могућу подршку за наставак наших европских интеграција.

– Очекујемо и да Литванија, коначно, као последња земља ЕУ, 14. јуна ратификује ССП, а наредних дана угостићемо и немачке парламентарце. Засада се ствари одвијају у позитивном смеру.

* Шта конкретно Србија до краја јуна мора да испуни како би добила датум?

– Предуслов за зелено светло Европског савета је да се план имплементације спроводи у договореним роковима, односно да засада почне примена решења постигнутих о полицији и правосуђу.

* Хоћемо ли добити гаранције да ће споразум бити статусно неутралан и да ће Срби са Косова моћи да гласају са нашим документима?

– Око тога се управо воде разговори са кључним партнерима у ЕУ, јер желимо да ствари буду потпуно јасне, како не бисмо дошли у ситуацију да неко сутра погрешно тумачи оно о чему се договарамо. За нас је важно да још једном поновимо да су сви ови договори статусно неутрални, да не мењају нашу позицију у односу на једнострано проглашену независност Косова.

* Приштина је и до сада, у више наврата, покушавала да „на терену“ другачије тумачи и примењује постигнуте договоре. Зашто мислите да ће сада бити другачије?

– Противићемо се сваком покушају да се на мала врата, испод жита афирмише независност Косова. Ми ћемо, наравно, примењивати све постигнуте договоре, али се у њиховој примени мора поштовати принцип статусне неутралности.

Извор: Новости

Категорије: Вести