Premijer Dačić za “Novosti” Vesti

POZICIJE Srbije u ovom trenutku mnogo su bolje nego pre mesec dana i postoje zaista velike šanse da dobijemo datum za početak pregovora sa EU krajem juna – poručuje, za „Novosti“, premijer Ivica Dačić.pol-dacic

On najavljuje i užarenu diplomatsku ofanzivu Beograda u narednim danima, kako bi Srbija obezbedila najširu moguću podršku za nastavak naših evropskih integracija.

– Očekujemo i da Litvanija, konačno, kao poslednja zemlja EU, 14. juna ratifikuje SSP, a narednih dana ugostićemo i nemačke parlamentarce. Zasada se stvari odvijaju u pozitivnom smeru.

* Šta konkretno Srbija do kraja juna mora da ispuni kako bi dobila datum?

– Preduslov za zeleno svetlo Evropskog saveta je da se plan implementacije sprovodi u dogovorenim rokovima, odnosno da zasada počne primena rešenja postignutih o policiji i pravosuđu.

* Hoćemo li dobiti garancije da će sporazum biti statusno neutralan i da će Srbi sa Kosova moći da glasaju sa našim dokumentima?

– Oko toga se upravo vode razgovori sa ključnim partnerima u EU, jer želimo da stvari budu potpuno jasne, kako ne bismo došli u situaciju da neko sutra pogrešno tumači ono o čemu se dogovaramo. Za nas je važno da još jednom ponovimo da su svi ovi dogovori statusno neutralni, da ne menjaju našu poziciju u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

* Priština je i do sada, u više navrata, pokušavala da „na terenu“ drugačije tumači i primenjuje postignute dogovore. Zašto mislite da će sada biti drugačije?

– Protivićemo se svakom pokušaju da se na mala vrata, ispod žita afirmiše nezavisnost Kosova. Mi ćemo, naravno, primenjivati sve postignute dogovore, ali se u njihovoj primeni mora poštovati princip statusne neutralnosti.

Izvor: Novosti

Kategorije: Vesti