Dačić: Briselski sporazum će biti primenjen Vesti

BRISEL – Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas poslanicima Evropskog parlamenta da će vlada učiniti sve da se sporazum sa Prištinom u potpunosti sprovede i naglasio da to ne znači da je Srbija priznala Kosovo.

“Sporazum od 19. aprila će biti sproveden i tu nema mesta za dileme”, rekao je premijer u govoru pred Spoljnoploitičkim komitetom EP u Briselu.novosti-dacic

On je naglasio da Srbija tim sporazumom nije priznala Kosovo, ali je svesna situacije na terenu.

“Ovde se ne radi ni o stvaranju neke nove Republike Srpske, kao što neki tvrde, već o šansi da se uspostavi bezbednost za sve zajednice na Kosovu i Metohiji”, poručio je premijer.

Dačić se osvrnuo i na reforme koje vlada sprovodi i istakao da je uspostavljena nulta tolerancija prema korupciji i organizovanom kriminalu.

“Proces proširenja ne sme da stane posle ulaska Hrvatske, a pridruživanje Srbije je neophodno za proces integracije celog Balkana”, naglasio je Dačić.

Dačić je u govoru poslanicima upozorio da bi ponovno uvođenje viza za građane Srbije, za šta se neke zemlje zalažu, bio težak udarac reformama i procesu evropskih integracija.

Premijer je nakon govora pozdravljen aplauzom, a mnogi su mu tokom polusatne diskusije čestitali na političkoj hrabrosti koju je pokazao tokom dijaloga sa Prištinom.

Poslanici su postavljali pitanja vezana za sporazum sa Prištinom, ali i odnosima Beograda i Moskve koji, prema rečima poslanika Edvarda Kukana, “kod nekih bude sumnju u evropsku orijentaciju Srbije”.

Dačić je istakao da Srbija ima vekovno prijateljstvo sa Rusijom, ali da traže partnere i na Zapadu.

“Ako vi niste prisutni na ovim prostorima, biće prisutan neko drugi”, ukazao je Dačić i podsetio da neke članice EU imaju tešnje veze sa Rusijom nego Srbija.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti