Plate u zdravstvu su dovoljno male Vesti

– Do sada smo bili u mnogo težim ekonomskim situacijama i slobodno mogu reći da Srbiji ne preti bankrot. No, upozorenja ekonomista da država mora da zauzme jasan stav o tome kako sprečiti ekonomsku situaciju koja bi bila neizdrživa za građane dobro su došla do sluha svih nas, i građana i političara – kaže za Danas Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja u Vladi Srbije i potpredsednica SPS, i dodaje da su u Vladi Srbije trenutno na delu aktivnosti oko „zajedničkog iznalaženja puta kako da se ekonomski konsolidujemo“. pol-slavica_620x0

Ipak, na pitanje mogu li različiti pristupi u iznalaženju mera da utiču na opstanak vladajuće koalicije, ministarka zdravlja odgovara da će to pokazati bliska budućnost. „U narednih nekoliko dana imaćemo stav Vlade, ali ne mislim da su koalicioni odnosi narušeni, jer se ekonomska situacija nije bitno izmenila od momenta kada je koalicija napravljena“, procenjuje Đukić Dejanović.

Komentarišući pojedine predloge da plate u javnom sektoru treba zamrznuti, ministarka zdravlja kaže da su plate zaposlenih u zdravstvu toliko male da bi „nekakvo dugoročnije zamrzavanje, da ne govorimo o smanjenju“, ugrozilo egzistenciju zdravstvenih radnika i njihovih porodica.

Racionalnije

„Moraju se tražiti načini za racionalniji život u svim segmentima države, pa i u zdravstvenom sistemu, i da se na taj način uštedi novac koji je potreban zdravstvu Srbije“, ističe Slavica Đukić Dejanović i dodaje da će biti neophodne i izmene pojedinih zakona, kako bi se omogućio ekonomičniji život.

Kategorije: Vesti