Osnivačka skupština Foruma žena SPS Beograd Vesti

Na osnovu predloga beogradskih opštinskih organizacija Foruma žena i konsultacija sa rukovodstvom Gradske organizacija SPS Beograd za predsednicu Foruma žena beogradske organizacije SPS  je izabrana Mirjana Dragaš, narodna poslanica i član IO GO SPS a za potpredsednicu Stefana Miladinović, takođe poslanica i član IO GO SPS. Na skupštini su izabrane i članice Predsedništva foruma žena.20130617_184210

Predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić je članicama Foruma preneo pozdrave i podršku predsednika SPS Ivice Dačića i poručio je danas da politika nije muški posao i da žene ne treba da budu samo statistika, već da budu uključene u sve segmente političkog, društvenog i javnog života.

Antić je na osnivačkoj skupštini foruma žena beogradske organizacije SPS rekao da to što se žene u SPS zajedno sa muškim kolegama bore za socijalističku ideju nije statistika niti pitanje broja, već predstavlja zajedničku borbu u kojoj nema podela na pripadnike “jačeg ili lepšeg pola”.
“I ta formulacija je pogrešna, jer mislim da su mnoge žene u politici dokazale da su jači igrači, mislim da Angela Merkel i veliki razvoj u nemačkom društvu i privredi i veliki odskok koji je Nemačka napravila u odnosu na ostatak Evrope to pokazuje”, rekao je Antić.

On je poručio da svi zajedno treba da se bore za adekvatno uključenje žena u sve segmente političkog, društvenog i javnog života ističući da nije dobro da to bude zbog statistike, već zbog suštine i kvaliteta.
“Za naše rukovodstvo politika nije muški posao, to je neka balkanska zaostavština koju makar moji saradnici i ja ne prihvatamo”, rekao je Antić.forum zena beograd

On se učesnicama osnivačke skupštine obratio sa “drage drugarice” i kao ilustraciju da uključivanje žena u sve strukture SPS nije statistika, već politika stranke naveo da je broj žena u odborničkoj i poslaničkoj grupi značajan, da žene uspešno vode opštinske organizacije u Beogradu, da se nalaze na mestima predsedniika opština, gradskih sekretara…
“I to ne doživljavamo kao obavezu prema bilo kakvim evropskim konvencijama već je to politika ove stranke”, podvukao je Antić.

Navodeći da je glavni posao SPS da brine o socijalno ugroženima i da vodi državu i donosi zakone koji idu u tom pravcu, “jer ako to ne radi SPS nema ko drugi”, Antić je rekao da od foruma žena očekuje da daju svoj doprinos u tome.

Mirjana Dragaš, predsednica Foruma žena beogradske organizacije SPS  je istakla da formiranje ovog foruma doprinosi većem učešću i afirmaciji žena u politici, samim tim i modernizaciji društva i SPS  koja kao savremena parija levice želi da se približi Socijalističkoj internacionali.

Osim promocije politike Socijalističke partije Srbije, Forum žena, prema rečima Mirjane Dragaš, priprema široki plan aktivnosti i to: afirmaciju društvenog položaja žena, zaštita rodne ravnopravnosti, zaštita porodice, zaštita životne sredine, socijalni problemi, položaj dece, nasilje u porodici, obrazovanje, kultura, zaštita zdravlja, demografska politika, humanitarne aktivnosti….

Na osnivačkoj skupštini formirani su Aktiv za rodnu ravnopravnost, Aktiv za socijalnu politiku, Aktiv za humanitarne akcije i Aktiv mladih.

Za članice Predsedništva foruma žena beogradske organizacije SPS  izabrane su: Radmila Sarić, Nataša Milošević, Vesna Kljajić Savić, Dragana Ćurčić, Vera Dražić, Radmila Martinović, Milijana Sinđelić, Milena Janićijević i Mirjana Đorđević.

Izvor Tanjug, Informativna služba SPS

Kategorije: Vesti|Forum žena