Dačić: Otvaraju se pretpristupni pregovori Vesti

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će Evropski savet otvoriti predpristupne pregovore sa Srbijom, da će oni biti bezuslovni, a da će u narednim mesecima biti doneta pregovaračka platforma.

“Sutra se otvaraju i počinju pregovori i za to se borila i DS i LDP. Sutra će biti otvoreni pregovori o članstvu Srbije u EU i to je bezuslovno i bez novih sednica koje bi bile posvećene tome, kako me je obavestio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej”, rekao je premijer u Skupštini Srbije. pol-dacic

On je naglasio da su u svim razgovorima koje je Beograd vodio pregovori sa Prištinom dominirali i to pitanje je postavljano kao “pitanje svih pitanja”.

“Da nismo imali napredak u dijalogu sa Prištinom, mogli smo da imamo spektakularne reforme u Srbiji i to nikoga ne bi zanimalo”, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da, ako postoji napredak sa Prištinom, možda se sa tako oštrom dioptrijom ne gledaju rezultati reforme i to govore sve zemlje članice EU. 

Dačić je naveo da se vlada koju vodi suočila sa sličnim problemom kao i sve druge vlade pre, ali postoji razlika – njegova je ušla u rešavanje, za razliku od drugih koje su to ostavile.

“Možda neke vlade to nisu stigle da rešavaju, neke nisu dočekale, jedan premijer je ubijen, možda bi u njegovo vreme to bilo rešavano, ali iz godine u godnu taj problem se prenosi sa kolena na koleno i suočeni smo sa tim pitanjem. Ne možemo da ne budemo svesni da je to pitanje svih pitanja”, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, predstoji skrinig upoređivanje srpskog zakondovstva sa zakonima EU, a nakon toga će biti zakazana međuvladina konferencija, najkasnije do januara,

“To nijedna vlada nije uradila i tome bi svi trebalo da odaju priznanje. Vlada i ja lično i svi koji smo učestvovali u razgovorima imali smo dva ključna prioriteta i nisam ih ja odredio nego Savet: to su unutrašnje reforme i pregovori”, dodao je premiejr.

Dačić je naveo da je Beograd igrao po zadatom domaćem zadatku, nije utvrđivao pravila igre i to ne sme da se zaboravi.

Dačić je odgovarao na pitanje lidera LDP-a Čedomira Jovanovića koji je rekao da premijer ima potrebu da “sve drži u nekom političkom pozorištu”.

“Sve je postalo imitacija života, sporazumi koje postižete i kada razgovarate o njegovom primeni i rebalansu budžeta i borbi protiv korupcije koja se pretvorila u urnisanje institucija. Nije ključno pitanje da li vašoj vladi treba odati priznanje za uspeh, već da li ovu zemlju pokajnici, kao što ste vi, Vučih i Nikolić, mogu da izvedu”, rekao je Jovanović.

On je naveo da na osnovu svega što je učinjeno može da zaključi da je briselski sporazum bio maksimum aktuelne vlade, koja nema potrebnu sposobnost za promenu društva.

“Ko vas je srpečavao u parlamentu da primenite sporazum. Zašto ste pretili Evropi da ako nema datuma, neće biti ni sporazuma?” – pitao je Jovanović.

Dačić je odgovorio da vladajuća koalicija nije zadovoljna, jer smtra da su pregovori trebalo da budu otvoreni ranije.

“Da li smo zadovoljni, nismo zadovoljni, jer smatramo da je pregovore trebalo otvoriti ranije, mislimo da nas stalno ucenjuju, da nemaju dovoljno poverenja u nas i ne u nas, već i u sve prethodne vlade. Imamo li mi poverenja u njih – isto tako malo, zato je ovo istorijski proces koji bi trebalo da dovede do boljeg života građana”, naglasio je Dačić.

On je demorkatama poručio da su se, dok su bili sa njim, borili za EU, a da su možda posle postali antievropski.

“Stvarno vas ne razumem, valjda je DS nastala da Srbiju uvede u Evropu”, rekao je Dačić, reagujući na dobacivanje poslanika DS iz klupe.

On je zatim podsetio da je nekadašnji predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić “igrao kolo” kada je Srbija dobila status kandidata i upitao kako bi tek obeležilo otvranje pregovora, da je do toga došlo u njegovo vreme.

Dačić je još jednom ukazao da je samo njegova vlada imala dovoljno hrabrosti da uradi “neke stvari, dok su drugi čekali da neko to drugi, umesto njih uradi”.

“Morate priznati hraborst rukovodstvu Srbije da zagrize problem, što smo mi uradili i nismo slomili zube”, naglasio je Dačić.

Dačić: Nisam čuo smešnije pitanje od toga kad ću dati ostavku

Odgovarajući na pitanje šefa poslanika D S S-a Slobodana Samardžića – da li će podneti ostavku zbog otvaranja pretpristupnih pregovora Srbiji, Dačić je rekao da nije čuo smešnije pitanje.

“Odavno nisam čuo smešnije pitanje”, rekao je Dačić u parlamentu, gde s članovima svog kabineta odgovara na poslanička pitanja i dodao da mu “ne pada na pamet” da to učini, jer je reč o najvećem uspehu jedne vlade Srbije od 1990. godine.

“Za bilo šta drugo možete da tražite odgovornost, ali za ovo treba da imate poštovanja”, naglasio je Dačić.

Samardžić je, pre nego što je upitao premijera da li će podneti ostavku, rekao da Srbija neće dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU i da nije tačno da nema novih uslova, jer Srbija “u potpunosti mora da primeni briselski sporazum”.

“To je 30 tačaka i zadataka koje Srbija mora da izvrši… Osnovno pitanje je zašto vlada sada glumi optimizam i pokušava da obmane javnost”, rekao je Samardžić.

Nakon što je Dačić rekao da je pitanje o njegovoj ostavci smešno, Samardžić je odgovorio da je i očekivao takav odgovor, jer Dačić “ima poziciju da je vlast preča od svega”.

“I da hoćete da podnesete ostavku, ne možete, jer ste potrebni Vašingtonu i Briselu. Ovo je najstabilnija vlada, jer morate da obavite posao – a to je predaja Kosova”, rekao je Samardžić i upitao premijera može li da navede desetak “zadataka koje će vlada obaviti do decembra, do prve provere EU”.

Dačić je rekao da je to već “ozbiljnije pitanje” i podsetio da je D S S 2000. godine sa tadašnjim koalicionim partnerima “došao na vlast uz ogromnu podšku iz inostranstva”.

“Kada vas nije bila sramota da imate podršku Medlin Olbrajt ne znam što bi nas bila sramota da imamo podrsku bilo koga iz EU”, odgovorio je premijer. On je Samardžiću rekao i da mu oprosti što je tako reagovao, ali da mu se čini da je “drsko i bezobrazno sa njegove strane da kaže da treba da podnese ostavku zbog datuma”.

Podsećajući da je Samardžić profesor na fakultetu političkih nauka, gde predaje Evropske odnose i EU, Dačić mu je rekao da “ne laže studente i narod” da Srbija nije dobila pozitivnu odluku EU.

“Naš narod zaslužuje da živi kao drugi normalan svet – ispada da su Hrvati, Česi, Poljaci toliko glupi da su članovi EU, a da smo mi najpametniji na svetu da možemo sami da preživimo. Voleo bih da možemo, ali ne možemo”, rekao je Dačić.

Šef poslanika D S S je odgovorio Dačiću da će biti “lepotica dana” i “evropski čovek dana”, ali to su to “likovi iz basne o lisici i gavranu”.

“Nije nama problem što oni vas obmanjuju, već što vi nas obmanjujete. Nemojte slušalti taj njihov PR – sutrašnji dan je loš dan, ali mogao je da bude gori da ste dobili datum, ali niste…Imaćete nove uslove i perpetum mobile i stalno ćete biti evropski čovek godine i ako to želite svaka čast”, rekao je Samardžić.

Borbe na evropskom nivou vode se iz sata u sat

Dačić je upozorio da se “borbe na evropskom nivou vode iz sata u sat”, da sutra zaseda Savet EU na temu otvaranja pretpristupnih pregovora sa Srbijom i da se zato mora voditi raačuna o porukama koje stižu iz Srbije.

“Treba voditi računa o porukama koje od nas dolaze i nisu dobre one o lokalnim izborima, jer mi upravo pregovaramo o lokalnim izborima, a sa druge strane poručujemo da Srbi na severu Kosova neće da učestvuju na tim izborima”, rekao je Dačić, aludirajući na izjavu zamenika direktora Kancelarije za Kosovo Krstimira Pantića.

Pantić je ranije rekao da “Srbi neće izać na izbore na severu Kosova, jer ne žele da daju legitimitet kosovskoj nezavisnosti”.

Premijer je naglasio da su i dalje mogući pritisci na Srbiju za promenu formulacije kada je reč o otvaranju pretpristupnih pregovora i da je zato važan jedinstven pristup tome. “A, mi smo već počeli da se svađamo kao da smo dobili odluku, a nije isto kada u odluci piše najkasnije u januaru ili najranije u janurau, nije isto kada piše šta radi Evropski savet, da li potvrđuje pregovaračku platformu EU ili ocenjuje da li je Srbija zadovoljila u implementaciji sporazuma”, rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da će najveće iskušenje biti implementacija briselskog sporazuma i najveća pažnja biće na pitanju Kosova.

“To je suština i sa tim treba da se suočimo i da budemo svesni toga”, rekao je Dačić.

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanika SPS-a Vesne Jovicki koji su konrektni izazovi sa kojima će se Srbija suočiti u narednih šest meseci radi otpočinjanja pregovora, istakao da je to nastavak unutrašnjih refomi i primena sporazuma sa Prištinom.

Dačić je precizirao da se u narednim mesecima očekuje da se završi pregovaračka palatforma, kao osnova za pregovore koje će imati EU prema Srbiji, zatim da se obavi skrining i nakon toga da se izjasni Komitet za opšte poslove EU o tekstu platforme, što mora da potvrdi Savet i na kraju da se zakaže međuvladina konferencija.

“Onda se otvaraju poglavlja – i po poglavljima se pregovara, a mi za to vreme moramo da imenujemo pregovarača i da vidimo koji su to delovi našeg zakonodavstva koji nisu u skaldu sa evropskim”, rekao je Dačić.

Kategorije: Vesti