Rasprava o Rezoluciji zdravstvena zaštita dostupna svima Vesti

Poštovani,

Osnovna planetarna  ljudska prava su pravo na život i pravo na zdravlje.

Od  opšteg zdravlja  stanovništva zavisi  dalja sudbina čovečanstva, zavisi  socijalni i ekonomski razvoj. Zdravlje je dakle, neophodan stub razvoja društva uopšte.4773-774835

Politika zaštite zdravlja  ima smisla ukoliko zaštitu učinimo dostupnom, ako je učinimo organizovanom  i ekonomski pristupačnom svima.

Na globalnom nivou, to bi značilo da uređeni sistemi zdravstvene zaštite omoguće podjednake šanse svima.  Da bogati nemaju više zdravlja zato što su bogati, da siromašni ne umiru zato što  su siromašni . Zato što im nije dostupan sistem javnog zdravlja.

Mere štednje koje se sprovode u EU , na žalost  pokazuju  negativan uticaj  na socijalna i zdravstvena prava najugroženijih  grupa evropskog stanovništva. To znači, da se u celini posmatrano  pogoršava  situacija   i dalje zdravstveno marginalizuju socijalno najosetljivije kategorije.

Nedovoljno dobro organizovani  sistemi zdravstvene zaštite, dugoročno posmatrano  mogu proizvesti  drastično uvećavanje troškovia  lečenja, sve težih oboljenja i sve skupljih medicinskih procedura.

Kriza u kojoj se nalazimo , takođe nužno uvodi finansijske restrikcije i čini još nedostupnijim   zdravstvene sisteme.

Nacrt rezolucije o  zdravlju koji je pred PSSE , posmatran u kontekstu veoma ozbiljnog  stanja zdravlja, pre svega marginalnih grupa i socijalno ugroženih kategorija stanovništva  treba da doprinese  prevazilaženju negativnih efekata velike ekonomske krize u kojoj se poslednjih godina nalazi svetska i evropska privreda. Ona treba da spreči dalje prelivanje krize na najugroženije. Rezolucija je apel nacionalnim zdravstvenim sistemima da postanu efikasniji, racionalniji, dostupniji, pre svega kada je u pitanju primarna zaštita.

Verujemo da će ova rezolucija ujediniti sve koji se  zalažu za socijalno pravednija  društva. U krizi moramo biti solidarni, jedino tako  svi imamo šanse.

S druge strane, stvaranje efikasnijih i obuhvatnijih  sistema zdravstvene zaštite , znači i sprečavanje rasipanja sredstava ionako siromašnih zdravstvenih  budžeta.

Ova rezolucija sagledava i taj aspekt . To nije nevažno kada se u vidu ima ogroman pritisak na zdravstvene fondove .

Zato pozivam sve vas uvažene kolege poslanici , da podržimo ovu rezoluciju i pokažemo da  smo s jedne strane ,socijalno odgovorno društvo i brinemo o celini ljudske populacije, bez obzira na socijalno poreklo, kao  i  da smo sa druge strane, ekonomski odgovoran deo društva koji  apeluje na  učvršćivanje  ekonomski  racionalnih i efikasanih nacionalnih sistema zdravstvene zaštite, koji neće svojim nečinjenjem poskupljivati primarnu zaštitu zdravlja, kao osnovnog ljudskog prava.

Hvala.

Kategorije: Vesti