Branko Ružić: Na ispitu smo zrelosti Vesti

O odluci Evropskog saveta, rekonstrukciji Vlade, SPS… Očekivali smo više od EU, ali je očigledno da smo dobili šta smo zaslužili kaže Branko Ružić, predsednik IO SPS· branko-ruzic

Odluka Evropskog saveta da otpočne pregovore u januaru istorijski je iskorak koji je napravila vlada premijera Ivice Dačića. Naravno da smo poučeni dosadašnjim turobnim dvodecenijskim iskustvom na polju saradnje sa međunarodnom zajednicom, nakon svih koraka koje smo napravili, očekivali više, ali je očigledno da smo zaslužili upravo ovo što smo dobili – kaže u razgovoru za „Novosti“ Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS.

On naglašava da se međusobno poverenje gradi i da će ovaj iskorak umnogome olakšati dalje poteze naše države jer je ova vlada uspela da povrdi kredibilitet u međunarodnoj areni.

* Odluka Evropskog saveta označila je kraj jednog procesa, nakon koga će, kako je najavljeno, odmah početi i drugi – pregovori o

rekonstrukciji vlade…

– Razgovori o rekonstrukciji vlade će krenuti zvaničnim kanalima kada to odluče lideri koalicije. Ne bih te razgovore definisao kao pregovore, jer se radi o konsenzualnom pristupu najodgovornijih političkih lidera, želji da se rad na realizaciji ciljeva vlade premijera Dačića učini još efikasnijim.

* Šta SPS očekuje od rekonstrukcije Vlade? Slažete li se da bi, osim nekih ministara, trebalo zameniti i pojedine državne sekretare, direktore nekih javnih preduzeća…

– Ono što bi bilo najprirodnije jeste da se utvrde kriterijumi na osnovu kojih će se analizirati i ocenjivati rad svakog ministra. Ti kriterijumi moraju biti jasni i egzaktni, a ne paušalni. Nakon toga svaki potez koji se povuče za epilog bi morao imati još veću efikasnost vlade. Što se nas u SPS tiče, nije neskromno reći da bismo spram kadrovske baze mogli da formiramo tri vlade, a ne jednu, tako da rekonstrukciju sagledavamo kao hipotetičko poboljšanje. Da li će se i na kojim nivoima funkcioneri menjati, to će se znati kada se okončaju razgovori, koji još zvanično nisu ni počeli.

* Gotovo je izvesno da će svaka stranka morati da se odrekne nekog od ministara. Iz SPS na meti su najviše bili Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović? Da li će biti zamenjeni?

– Potreban je izbalansiran, objektivan i principijelan pristup ovoj temi. Rešenja se ne mogu donositi isključivo na osnovu medijske slike koja se stvara o određenim funkcionerima. Ukoliko se na ozbiljan način bude radila dubinska, sistemska rekonstrukcija u njoj smo uvek spremni da učestvujemo.

* U javnosti se čak pominjalo da biste vi mogli da nasledite Mrkonjića u Vladi?

– Smatram da bi svakome bila čast da nasledi osvedočenog graditelja koji je obeležio čitavu jednu epohu, međutim, uveren sam da će on, kao i do sada, davati puni doprinos jačanju infrastrukture u zemlji, a to što se pominjalo u medijima može samo da mi laska. Međutim, sfera mog interesovanja prevazilazi uskostručne okvire i bilo bi neodgovorno od bilo kog pojedinca da radi nešto sa čim nije srastao. Onda bi to bila nezdrava ambicija. Nažalost, u Srbiji ima dosta takvih, a želja mi je da se to promeni.

* Može li rekonstrukcija da bude kamen spoticanja, da se stranke ne dogovore i da uđu u sukobe…

– To svakako može ispit zrelosti i odgovornosti lidera vladajuće koalicije. Međutim, iskreno verujem da jedna rekonstrukcija, ukoliko se sprovede na ozbiljan način, ne može i ne sme biti kamen spoticanja, naročito ako imamo u vidu da je položen mnogo teži „briselski“ ispit.

* Da li bi izbori bili bolje rešenje od rekonstrukcije?

– Do izbora dolazi isključivo u slučaju da ne postoji parlamentarna većina. To nije slučaj i zato ne vidim razlog da se rekonstrukciji koja treba da učini vladu uspešnijom i efikasnijom kao alternativa stavljaju izbori. Prosto, te dve stvari nisu u istoj ravni.

* Koliko ima istine u spekulacijama da vi rušite Ivicu Dačića i da vam je cilj da ga nasledite na čelu partije? Da li je tačno da ste nezadovoljni statusom u stranci?

– Rekao sam, u šaljivom tonu, Ivici Dačiću „dabogda te svi rušili kao ja“. Nikada nisam bio sklon rušenju, jer sam kreativac i želim da gradim. Za sve kvalitetne ljude ima mesta i u SPS i na političkoj sceni Srbije. Lični status mi nikada nije predstavljao prioritet i to najbolje znaju oni od kojih se po tome razlikujem.

NAŠA KOREKTNOST IMA GRANICU

Kakvi su odnosi sa naprednjacima, naročito posle odluke da u nekim lokalnim sredinama socijaliste isključe iz vlasti? – Saradnja na republičkom nivou je krajnje korektna i u interesu građana. Što se nekih neprincipijelnih poteza od strane SNS tiče, ni na koji način ne afirmišu globalni dogovor koji smo postigli. Neka im služi na čast, mada je ta kategorija odsutna u politici. Ipak, uveren sam da se stvar može popraviti i da će to i biti slučaj. Postoje lokalne specifičnosti koje nekada mogu biti opravdanje, ali ne želimo da prepoznamo u nekim potezima tendenciju. Svakako, naša korektnost ima granicu, ali nadam se da ona neće biti pređena.

Izvor: Novosti

Kategorije: Vesti