Најновије

Одговори на посланичка питања: И. Дачић и Ж. Обрадовић Посланичка група

Премијер Србије Ивица Дачић:

“ Ми сада овде треба да водимо расправу о томе да ли треба да се иде у ЕУ или не? То је злочин према сопственој деци и деци других људи, ако их лажемо тиме да то није наш национални државни интерес. Зато сам ја апсолутно свестан овога о чему ви говорите. Али, ни једна влада није имала до сада храбрости да то уради, чекали су неке друге. Могли смо и ми да сачекамо да неки други реше те проблеме. Могли смо и ми сада да кажемо – нећемо да прихватимо овај бриселски споразум. Нисмо га ми прихватили зато што је он добар и што је идеалан, него зато што је било време да се окренемо нечему другом, односно једном другом путу, јер Србија нема више времена за губљење. “

У складу са чланом 205. Став 1. Пословника Народне скупштине, последњег четвртка у месецу чланови Владе одговарали су на посланичка питања. Председник Владе и Министар унутрашњих послова, премијер Ивица Дачић, као и Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић у трочасовној расправи одговарали су посланицима на постављена питања.

Премијер Србије Ивица Дачић најавио је да ће Европски савет отворити предприступне преговоре са Србијом, да ће они бити безусловни, а да ће у наредним месецима бити донета преговарачка платформа.

“Сутра се отварају и почињу преговори и за то се борила и ДС и ЛДП. Сутра ће бити отворени преговори о чланству Србије у ЕУ и то је безусловно и без нових седница које би биле посвећене томе, како ме је обавестио председник Европског савета Херман Ван Ромпеј”, рекао је премијер у Скупштини Србије.

Он је нагласио да су у свим разговорима које је Београд водио преговори са Приштином доминирали и то питање је постављано као “питање свих питања”.

“Да нисмо имали напредак у дијалогу са Приштином, могли смо да имамо спектакуларне реформе у Србији и то никога не би занимало”, рекао је Дачић.

Премијер је нагласио да, ако постоји напредак са Приштином, можда се не гледају резултати реформе са тако оштром диоптријом и то говоре све земље чланице ЕУ.

Дачић је навео да се Влада коју води суочила са сличним проблемом као и све друге владе пре, али постоји разлика – његова је ушла у решавање, за разлику од других које су то питање остављале:

“Можда неке владе то нису стигле да решавају, неке нису дочекале, један премијер је убијен, можда би у његово време то било решавано, али из године у годину тај проблем се преноси са колена на колено и суочени смо са тим питањем. Не можемо да не будемо свесни да је то питање свих питања”, нагласио је премијер.

Према његовим речима, предстоји скрининг упоређивање српског законодавства са законима ЕУ, а након тога ће бити заказана међувладина конференција, најкасније до јануара:

“То ниједна влада није урадила и томе би сви требало да одају признање.Влада РС и ја лично и сви који смо учествовали у разговорима имали смо два кључна приоритета и нисам их ја одредио него Савет: то су унутрашње реформе и преговори”, додао је премијер.

Ивица Дачић је , одговарајући на питање Чедомира Јовановића да ли је он способан да буде председник Владе какав је потребан Србији, истакао да уколико је ова Влада била спремна да уђе у решавање најтежег питања Србије, а то је питање Косова и чланства у Европској унији, да ће свакако бити способна да решава и друге унутрашње проблеме:

„Не кажем да нема бољих, не кажем да нема амбициознијих, само о томе се одлучује на изборима и свако има онолико колико је завредио у бирачком телу.

Мислим да треба једни другима да признамо, да одамо признање за нешто што смо добро урадили, као што сам спреман да преузмем ризик за нешто што нисмо добро урадили. Али да шта год да смо урадили да није ваљало, то не прихватам. Сматрам да смо урадили историјску ствар за наш народ и за нашу државу. Да ли смо презадовољни? Нисмо. Сматрали смо да требадатум да буде у октобру, али добили смо безусловно одлуку, без нових услова, без нових седница Савета ЕУ, које ће разматрати о преговорима, него које ће само утврђивати, односно потврђивати преговарачки оквир.Господине Јовановићу, ако не верујете у то, прочитајте сутрашње закључке када буде изгласано. Морате да схватите да нисте Ви више најинформисанији човек из Брисела. Сада су неки други.“

Премијер је такође рекао да не треба да се води расправа о томе да ли треба да се иде у ЕУ или не: „Весна Пусић је била овде прошле недеље. Кажу да ће Хрватска добити 11 милијарди евра за структурне реформе и инфраструктурне пројекте у наредним годинама. По структури финансирања 20% Хрватска, 80% ЕУ бесповратних средстава. Литванија, када сам разговарао са председницом Литваније добила је седам милијарди евра за пет година бесповратних средстава. Ми сада овде треба да водимо расправу о томе да ли треба да се иде у ЕУ или не? То је злочин према сопственој деци и деци других људи, ако их лажемо тиме да то није наш национални државни интерес. Зато сам ја апсолутно свестан овога о чему ви говорите. Али, ни једна влада није имала до сада храбрости да то уради, чекали су неке друге. Могли смо и ми да сачекамо да неки други реше те проблеме. Могли смо и ми сада да кажемо – нећемо да прихватимо овај бриселски споразум. Нисмо га ми прихватили зато што је он добар и што је идеалан, него зато што је било време да се окренемо нечему другом, односно једном другом путу, јер Србија нема више времена за губљење. “

Одговарајући на питање шефа посланика Д С С-а Слободана Самарџића – да ли ће поднети оставку због отварања претприступних преговора Србији, Дачић је рекао да није чуо смешније питање: “Одавно нисам чуо смешније питање”, рекао је Дачић у парламенту, и додао да му “не пада на памет” да то учини, јер је реч о највећем успеху једне владе Србије од 1990.године.

“За било шта друго можете да тражите одговорност, али за ово треба да имате поштовања”, нагласио је Дачић.

Самарџић је, пре него што је упитао премијера да ли ће поднети оставку, рекао да Србија неће добити датум за отпочињање преговора са ЕУ и да није тачно да нема нових услова, јер Србија “у потпуности мора да примени бриселски споразум”.

Након што је Дачић рекао да је питање о његовој оставци смешно, Самарџић је одговорио да је и очекивао такав одговор, јер Дачић “има позицију да је власт преча од свега”.

“И да хоћете да поднесете оставку, не можете, јер сте потребни Вашингтону и Бриселу. Ово је најстабилнија влада, јер морате да обавите посао – а то је предаја Косова”, рекао је Самарџић и упитао премијера може ли да наведе десетак “задатака које ће влада обавити до децембра, до прве провере ЕУ”.

Дачић је рекао да је то већ “озбиљније питање” и подсетио да је Д С С 2000.године са тадашњим коалиционим партнерима “дошао на власт уз огромну подшку из иностранства”.

“Када вас није била срамота да имате подршку Медлин Олбрајт не знам што би нас била срамота да имамо подршку било кога из ЕУ. Да ли се они сада кају што су вас подржавали, то је сада друго питање.”, одговорио је премијер. Он је Самарџићу рекао и да му опрости што је тако реаговао, али да му се чини да је “дрско и безобразно са његове стране да каже да треба да поднесе оставку зато што ћемо отворити приступне преговоре”:

“Мислим да је то, можда  са ваше стране исправно, Ви би требало да тражите да поднесем оставку што идемо у ЕУ. То сматрам да је право питање са ваше стране, а ово друго питање је злонамерно и зато сам и рекао да је смешно, јер не заслужује никакав одговор, а бићу поносан у својој историји, у историји Србије и у својој личној историји на сутрашњи дан, када је Србија и ова Влада заслужила и добила датум и отворила приступне преговоре за чланство Србије у ЕУ. То ће остати забележено у историји Србије. За то се не подносе оставке. Не добијају се ни признања, али то треба јасно рећи да је то квалитет за наш народ и за нашу државу.

Уосталом, да сте ви то могли да добијете 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007. године, то би били и директни телевизијски преноси дан и ноћ. Ви сте имали слоган својевремено “Изводљиво је”. Јесте, изводљиво је, али када смо ми на власти.“

Премијер је, одговарајући на питање посланице СПС-а Весне Јовицки који су конректни изазови са којима ће се Србија суочити у наредних шест месеци ради отпочињања преговора, истакао да је то наставак унутрашњих рефоми и примена споразума са Приштином.

Дачић је прецизирао да се у наредним месецима очекује да се заврши преговарачка палатформа, као основа за преговоре које ће имати ЕУ према Србији, затим да се обави скрининг и након тога да се изјасни Комитет за опште послове ЕУ о тексту платформе, што мора да потврди Савет и на крају да се закаже међувладина конференција.

“Онда се отварају поглавља – и по поглављима се преговара, а ми за то време морамо да именујемо преговарача и да видимо који су то делови нашег законодавства који нису у складу са европским”, рекао је Дачић.

„Међутим, свакако да ће највећа пажња бити задржана на питању Косова. То је суштина и ми са тим требамо да се суочимо и да будемо свесни тога. Борбе на европском нивоу се воде из сата у сат. Сутра је Савет ЕУ на ову тему. Као што знате, још није коначно донета одлука. Такође треба водити рачуна и о нашим изјавама које долазе. Зато неке од изјава које сте спомињали нису биле добре, као што је изјава о локалним изборима јер ми преговарамо о локалним изборима, а са друге стране дајемо изјаву да Србија неће да учествује на локалним изборима“, рекао је Дачић, алудирајући на изјаву заменика директора Канцеларије за Косово Крстимира Пантића.

Пантић је раније рекао да “Срби неће изаћи на изборе на северу Косова, јер не желе да дају легитимитет косовској независности”.

Премијер је нагласио да су и даље могући притисци на Србију за промену формулације када је реч о отварању претприступних преговора и да је зато важан јединствен приступ томе.

“А, ми смо већ почели да се свађамо као да смо добили одлуку, а није исто када у одлуци пише најкасније у јануару или најраније у јануару, није исто када пише шта ради Европски савет, да ли потврђује преговарачку платформу ЕУ или оцењује да ли је Србија задовољила у имплементацији споразума”, рекао је Дачић.

Премијер је поновио да ће највеће искушење бити имплементација бриселског споразума и највећа пажња биће на питању Косова: “То је суштина и са тим треба да се суочимо и да будемо свесни тога”, рекао је Дачић.

 

Одговарајући на питање Борислава Стефановића око ситуације везане за малу матуру и одговорности за крађу тестова, премијер је истакао да свако треба да одговара за оно за шта је крив и да ту нема никакве дилеме:

„Уколико постоји одговорност, конкретна одговорност било ког министра, свако треба да одговара. С друге стране, реч је и кривичној одговорности где треба да се утврди како је до тога долазило. Имајући у виду да је особа која је приведена, говорила да је то радила и у прошлој години, сигуран сам онда да ту има и део ваше одговорности из ваше странке, пошто је у то време директор био ваш човек. Ако желите да се инсистира на одговорности, онда би по тој логици требало ићи и мало дубље. Никога не браним. Ако је министар Обрадовић крив, биће промењен. Ако он сматра морално да треба да поднесе оставку политички, поднеће је. У овом случају, нисам ја утврђивао ко је покрао те тестове. То је радила полиција. Установљено је где се то десило. Десило се тамо где се штампало. Зато треба изнова осмислити цео тај систем како да деца не буду оштећена.

Може неко и да поднесе оставку, али нисмо решили суштину проблема. Треба решити суштину тог проблема. За то се заиста и залажем. А то из које је странке министар, то је било исто и када је било проблема око млека, исто тако сам се залагао принципијелно и увек ћу бранити сваког министра за кога сматрам да нема конкретне одговорности. Ако има лошег чињења и конкретне одговорности, онда је то већ друго питање. У сваком случају, драго ми је да је полиција аутономно и сама урадила тај део посла. Уопште се нисам мешао. Директор Вељовић ми је послао информацију о томе како је до тога дошло. Ти тестови су пронађени.“

На исто питање, Министар просвете, науке и технолошког развоја, Жарко Обрадовић, одговорио је:

„Занимљиво питање и тумачење тог питања је начин на који ви тумачите, господине Стефановићу, питање одговорности. Питање је да ли би и једна Влада остала дуже од месец дана за целих ових двадесет и нешто година вишестраначког система Републике Србије.

Када се говори о општој или конкретној одговорности, примећујем да се у односу на политички тренутак и место и, пре свега, политички интерес, та категорија тумачи како коме одговара. Више сам пута поменуо и сада ћу – Министарство просвете нити је штампало, нити дистрибуирало, нити припремало тестове. Захваљујући МУП је нађена особа која је крала и фалсификовала тестове. Та особа није сама. Очигледно постоји више људи у том ланцу који су дистрибуирали тестове због имовинске или неке друге користи.

Сада се поставља једно логично питање – да ли је Министарство просвете у односу на крађу коју је починио други ван Министарства просвете, учинило све што треба да заштити регуларност процеса мале матуре и да деца не буду на било који начин доведена у један нереалан положај? Кажем да јесу. То каже и струка. Ви имате право на свој став и своју тврдњу, и то је нешто што вам припада и самим местом и боравком у овом цењеном дому, али кажем вам шта Министарство може а шта не може да уради и шта јесте радило и шта није.

Занимљиво ми је, тврдим Вам да сам Вас слушао у протеклих неколико дана, како сте од опште приче о крађи тестова мале матуре склизнули на једну другу тему, онда више није битно – када је полиција утврдила ко је украо тестове, та тема више уопште није интересантна. Више се не доводи у питање то ко је украо и зашто је украо, него сада да видимо шта даље. Како решавамо један по један проблем, поставља се ново и ново питање. Човек онда схвати да уопште није суштина у томе да ли је мала матура спроведена, да ли су деца уписана. Вама треба политичка жртва. Добро је што сте покренули ту иницијативу, јер је коначно цела прича добила једну политичку димензију, пошто од почетка и има политичку димензију. “

Председник Владе Ивица Дачић је поменуо један аспект који остаје некако у другом плану, пошто сте стално прича и о прошлој години. Ако сте имали сазнања да је прошле године нешто било проблематично, зашто то нисте рекли? Или вас то тада није интересовали зато што смо тада били са вама у Влади, па вам није било згодно да се то тада помене. Ако сте имали сазнања, зашто нисте обавестили МУП? Или можда зато што је директор “Службеног гласника” тада био члан ДС, па је можда могла да се утврди његова непосредна одговорност. Шта је био проблем?

Очекујем да ћете учествовати у овој истрази до краја и да ћете одговарати на питања – одакле вам тестови који су одједном фалсификовани? То ће бити занимљиво чути, како то народном посланику стигне и на који начин добије те тестове који су фалсификовани? Да, и то су питања на која треба одговорити. То је питање које се може поставити и с моје стране и од стране јавности. Или мислите само да треба да буде инструментализован део питања према Министарству и према мени лично? То доживљавате на свој начин, то је ваше право. Кажем вам, све што смо могли да урадимо смо урадили. Све што нисмо могли урадити, није део наших могућности и није било на нама. Једноставно, нисмо могли. Тестови су украдени на другом месту од стране људи који су учинили кривично дело. То је важно.“

Министар Обрадовић је такође истакао да није он довео децу у непријатну ситуацију, већ особа која је украла тестове и особе које су дистрибуирале тест:

„То је једна битна замена теза, господине Стефановићу. Битна замена теза. Сада испада да смо ми из Министарства просвете неко ко је учествовао у томе. Ако није важно ко је украо тестове, ОК и то треба рећи, али чини ми се да је важно. Ово се први пут дешава у новијој историји, пошто се стално потенцира питање прошле године. Ваше колеге су у скупштинској расправи помињале и прошлу годину. Можда сам вас погрешно разумео, али су ваше колеге посланици такође говорили о прошлој години а знамо шта је било прошле године. Тачно је, рекао сам да смо добили званични Извештај МУП да није могуће утврдити ко је кривац и да тужилаштво обуставља истрагу. Ред је да то кажем, пошто ви и ваше колеге потенцирате прошлу годину, онда је ред да и ја јавности то кажем. Ми смо у Министарству нашли најбоље решење везано за крађу и деца неће бити обесправљена и поштоваћемо њихове жеље.“

Категорије: Посланичка група