Odgovori na poslanička pitanja: I. Dačić i Ž. Obradović Poslanička grupa

Premijer Srbije Ivica Dačić:

“ Mi sada ovde treba da vodimo raspravu o tome da li treba da se ide u EU ili ne? To je zločin prema sopstvenoj deci i deci drugih ljudi, ako ih lažemo time da to nije naš nacionalni državni interes. Zato sam ja apsolutno svestan ovoga o čemu vi govorite. Ali, ni jedna vlada nije imala do sada hrabrosti da to uradi, čekali su neke druge. Mogli smo i mi da sačekamo da neki drugi reše te probleme. Mogli smo i mi sada da kažemo – nećemo da prihvatimo ovaj briselski sporazum. Nismo ga mi prihvatili zato što je on dobar i što je idealan, nego zato što je bilo vreme da se okrenemo nečemu drugom, odnosno jednom drugom putu, jer Srbija nema više vremena za gubljenje. “

U skladu sa članom 205. Stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, poslednjeg četvrtka u mesecu članovi Vlade odgovarali su na poslanička pitanja. Predsednik Vlade i Ministar unutrašnjih poslova, premijer Ivica Dačić, kao i Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović u tročasovnoj raspravi odgovarali su poslanicima na postavljena pitanja.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će Evropski savet otvoriti predpristupne pregovore sa Srbijom, da će oni biti bezuslovni, a da će u narednim mesecima biti doneta pregovaračka platforma.

“Sutra se otvaraju i počinju pregovori i za to se borila i DS i LDP. Sutra će biti otvoreni pregovori o članstvu Srbije u EU i to je bezuslovno i bez novih sednica koje bi bile posvećene tome, kako me je obavestio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej”, rekao je premijer u Skupštini Srbije.

On je naglasio da su u svim razgovorima koje je Beograd vodio pregovori sa Prištinom dominirali i to pitanje je postavljano kao “pitanje svih pitanja”.

“Da nismo imali napredak u dijalogu sa Prištinom, mogli smo da imamo spektakularne reforme u Srbiji i to nikoga ne bi zanimalo”, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da, ako postoji napredak sa Prištinom, možda se ne gledaju rezultati reforme sa tako oštrom dioptrijom i to govore sve zemlje članice EU.

Dačić je naveo da se Vlada koju vodi suočila sa sličnim problemom kao i sve druge vlade pre, ali postoji razlika – njegova je ušla u rešavanje, za razliku od drugih koje su to pitanje ostavljale:

“Možda neke vlade to nisu stigle da rešavaju, neke nisu dočekale, jedan premijer je ubijen, možda bi u njegovo vreme to bilo rešavano, ali iz godine u godinu taj problem se prenosi sa kolena na koleno i suočeni smo sa tim pitanjem. Ne možemo da ne budemo svesni da je to pitanje svih pitanja”, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, predstoji skrining upoređivanje srpskog zakonodavstva sa zakonima EU, a nakon toga će biti zakazana međuvladina konferencija, najkasnije do januara:

“To nijedna vlada nije uradila i tome bi svi trebalo da odaju priznanje.Vlada RS i ja lično i svi koji smo učestvovali u razgovorima imali smo dva ključna prioriteta i nisam ih ja odredio nego Savet: to su unutrašnje reforme i pregovori”, dodao je premijer.

Ivica Dačić je , odgovarajući na pitanje Čedomira Jovanovića da li je on sposoban da bude predsednik Vlade kakav je potreban Srbiji, istakao da ukoliko je ova Vlada bila spremna da uđe u rešavanje najtežeg pitanja Srbije, a to je pitanje Kosova i članstva u Evropskoj uniji, da će svakako biti sposobna da rešava i druge unutrašnje probleme:

„Ne kažem da nema boljih, ne kažem da nema ambicioznijih, samo o tome se odlučuje na izborima i svako ima onoliko koliko je zavredio u biračkom telu.

Mislim da treba jedni drugima da priznamo, da odamo priznanje za nešto što smo dobro uradili, kao što sam spreman da preuzmem rizik za nešto što nismo dobro uradili. Ali da šta god da smo uradili da nije valjalo, to ne prihvatam. Smatram da smo uradili istorijsku stvar za naš narod i za našu državu. Da li smo prezadovoljni? Nismo. Smatrali smo da trebadatum da bude u oktobru, ali dobili smo bezuslovno odluku, bez novih uslova, bez novih sednica Saveta EU, koje će razmatrati o pregovorima, nego koje će samo utvrđivati, odnosno potvrđivati pregovarački okvir.Gospodine Jovanoviću, ako ne verujete u to, pročitajte sutrašnje zaključke kada bude izglasano. Morate da shvatite da niste Vi više najinformisaniji čovek iz Brisela. Sada su neki drugi.“

Premijer je takođe rekao da ne treba da se vodi rasprava o tome da li treba da se ide u EU ili ne: „Vesna Pusić je bila ovde prošle nedelje. Kažu da će Hrvatska dobiti 11 milijardi evra za strukturne reforme i infrastrukturne projekte u narednim godinama. Po strukturi finansiranja 20% Hrvatska, 80% EU bespovratnih sredstava. Litvanija, kada sam razgovarao sa predsednicom Litvanije dobila je sedam milijardi evra za pet godina bespovratnih sredstava. Mi sada ovde treba da vodimo raspravu o tome da li treba da se ide u EU ili ne? To je zločin prema sopstvenoj deci i deci drugih ljudi, ako ih lažemo time da to nije naš nacionalni državni interes. Zato sam ja apsolutno svestan ovoga o čemu vi govorite. Ali, ni jedna vlada nije imala do sada hrabrosti da to uradi, čekali su neke druge. Mogli smo i mi da sačekamo da neki drugi reše te probleme. Mogli smo i mi sada da kažemo – nećemo da prihvatimo ovaj briselski sporazum. Nismo ga mi prihvatili zato što je on dobar i što je idealan, nego zato što je bilo vreme da se okrenemo nečemu drugom, odnosno jednom drugom putu, jer Srbija nema više vremena za gubljenje. “

Odgovarajući na pitanje šefa poslanika D S S-a Slobodana Samardžića – da li će podneti ostavku zbog otvaranja pretpristupnih pregovora Srbiji, Dačić je rekao da nije čuo smešnije pitanje: “Odavno nisam čuo smešnije pitanje”, rekao je Dačić u parlamentu, i dodao da mu “ne pada na pamet” da to učini, jer je reč o najvećem uspehu jedne vlade Srbije od 1990.godine.

“Za bilo šta drugo možete da tražite odgovornost, ali za ovo treba da imate poštovanja”, naglasio je Dačić.

Samardžić je, pre nego što je upitao premijera da li će podneti ostavku, rekao da Srbija neće dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU i da nije tačno da nema novih uslova, jer Srbija “u potpunosti mora da primeni briselski sporazum”.

Nakon što je Dačić rekao da je pitanje o njegovoj ostavci smešno, Samardžić je odgovorio da je i očekivao takav odgovor, jer Dačić “ima poziciju da je vlast preča od svega”.

“I da hoćete da podnesete ostavku, ne možete, jer ste potrebni Vašingtonu i Briselu. Ovo je najstabilnija vlada, jer morate da obavite posao – a to je predaja Kosova”, rekao je Samardžić i upitao premijera može li da navede desetak “zadataka koje će vlada obaviti do decembra, do prve provere EU”.

Dačić je rekao da je to već “ozbiljnije pitanje” i podsetio da je D S S 2000.godine sa tadašnjim koalicionim partnerima “došao na vlast uz ogromnu podšku iz inostranstva”.

“Kada vas nije bila sramota da imate podršku Medlin Olbrajt ne znam što bi nas bila sramota da imamo podršku bilo koga iz EU. Da li se oni sada kaju što su vas podržavali, to je sada drugo pitanje.”, odgovorio je premijer. On je Samardžiću rekao i da mu oprosti što je tako reagovao, ali da mu se čini da je “drsko i bezobrazno sa njegove strane da kaže da treba da podnese ostavku zato što ćemo otvoriti pristupne pregovore”:

“Mislim da je to, možda  sa vaše strane ispravno, Vi bi trebalo da tražite da podnesem ostavku što idemo u EU. To smatram da je pravo pitanje sa vaše strane, a ovo drugo pitanje je zlonamerno i zato sam i rekao da je smešno, jer ne zaslužuje nikakav odgovor, a biću ponosan u svojoj istoriji, u istoriji Srbije i u svojoj ličnoj istoriji na sutrašnji dan, kada je Srbija i ova Vlada zaslužila i dobila datum i otvorila pristupne pregovore za članstvo Srbije u EU. To će ostati zabeleženo u istoriji Srbije. Za to se ne podnose ostavke. Ne dobijaju se ni priznanja, ali to treba jasno reći da je to kvalitet za naš narod i za našu državu.

Uostalom, da ste vi to mogli da dobijete 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007. godine, to bi bili i direktni televizijski prenosi dan i noć. Vi ste imali slogan svojevremeno “Izvodljivo je”. Jeste, izvodljivo je, ali kada smo mi na vlasti.“

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanice SPS-a Vesne Jovicki koji su konrektni izazovi sa kojima će se Srbija suočiti u narednih šest meseci radi otpočinjanja pregovora, istakao da je to nastavak unutrašnjih refomi i primena sporazuma sa Prištinom.

Dačić je precizirao da se u narednim mesecima očekuje da se završi pregovaračka palatforma, kao osnova za pregovore koje će imati EU prema Srbiji, zatim da se obavi skrining i nakon toga da se izjasni Komitet za opšte poslove EU o tekstu platforme, što mora da potvrdi Savet i na kraju da se zakaže međuvladina konferencija.

“Onda se otvaraju poglavlja – i po poglavljima se pregovara, a mi za to vreme moramo da imenujemo pregovarača i da vidimo koji su to delovi našeg zakonodavstva koji nisu u skladu sa evropskim”, rekao je Dačić.

„Međutim, svakako da će najveća pažnja biti zadržana na pitanju Kosova. To je suština i mi sa tim trebamo da se suočimo i da budemo svesni toga. Borbe na evropskom nivou se vode iz sata u sat. Sutra je Savet EU na ovu temu. Kao što znate, još nije konačno doneta odluka. Takođe treba voditi računa i o našim izjavama koje dolaze. Zato neke od izjava koje ste spominjali nisu bile dobre, kao što je izjava o lokalnim izborima jer mi pregovaramo o lokalnim izborima, a sa druge strane dajemo izjavu da Srbija neće da učestvuje na lokalnim izborima“, rekao je Dačić, aludirajući na izjavu zamenika direktora Kancelarije za Kosovo Krstimira Pantića.

Pantić je ranije rekao da “Srbi neće izaći na izbore na severu Kosova, jer ne žele da daju legitimitet kosovskoj nezavisnosti”.

Premijer je naglasio da su i dalje mogući pritisci na Srbiju za promenu formulacije kada je reč o otvaranju pretpristupnih pregovora i da je zato važan jedinstven pristup tome.

“A, mi smo već počeli da se svađamo kao da smo dobili odluku, a nije isto kada u odluci piše najkasnije u januaru ili najranije u januaru, nije isto kada piše šta radi Evropski savet, da li potvrđuje pregovaračku platformu EU ili ocenjuje da li je Srbija zadovoljila u implementaciji sporazuma”, rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da će najveće iskušenje biti implementacija briselskog sporazuma i najveća pažnja biće na pitanju Kosova: “To je suština i sa tim treba da se suočimo i da budemo svesni toga”, rekao je Dačić.

 

Odgovarajući na pitanje Borislava Stefanovića oko situacije vezane za malu maturu i odgovornosti za krađu testova, premijer je istakao da svako treba da odgovara za ono za šta je kriv i da tu nema nikakve dileme:

„Ukoliko postoji odgovornost, konkretna odgovornost bilo kog ministra, svako treba da odgovara. S druge strane, reč je i krivičnoj odgovornosti gde treba da se utvrdi kako je do toga dolazilo. Imajući u vidu da je osoba koja je privedena, govorila da je to radila i u prošloj godini, siguran sam onda da tu ima i deo vaše odgovornosti iz vaše stranke, pošto je u to vreme direktor bio vaš čovek. Ako želite da se insistira na odgovornosti, onda bi po toj logici trebalo ići i malo dublje. Nikoga ne branim. Ako je ministar Obradović kriv, biće promenjen. Ako on smatra moralno da treba da podnese ostavku politički, podneće je. U ovom slučaju, nisam ja utvrđivao ko je pokrao te testove. To je radila policija. Ustanovljeno je gde se to desilo. Desilo se tamo gde se štampalo. Zato treba iznova osmisliti ceo taj sistem kako da deca ne budu oštećena.

Može neko i da podnese ostavku, ali nismo rešili suštinu problema. Treba rešiti suštinu tog problema. Za to se zaista i zalažem. A to iz koje je stranke ministar, to je bilo isto i kada je bilo problema oko mleka, isto tako sam se zalagao principijelno i uvek ću braniti svakog ministra za koga smatram da nema konkretne odgovornosti. Ako ima lošeg činjenja i konkretne odgovornosti, onda je to već drugo pitanje. U svakom slučaju, drago mi je da je policija autonomno i sama uradila taj deo posla. Uopšte se nisam mešao. Direktor Veljović mi je poslao informaciju o tome kako je do toga došlo. Ti testovi su pronađeni.“

Na isto pitanje, Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Žarko Obradović, odgovorio je:

„Zanimljivo pitanje i tumačenje tog pitanja je način na koji vi tumačite, gospodine Stefanoviću, pitanje odgovornosti. Pitanje je da li bi i jedna Vlada ostala duže od mesec dana za celih ovih dvadeset i nešto godina višestranačkog sistema Republike Srbije.

Kada se govori o opštoj ili konkretnoj odgovornosti, primećujem da se u odnosu na politički trenutak i mesto i, pre svega, politički interes, ta kategorija tumači kako kome odgovara. Više sam puta pomenuo i sada ću – Ministarstvo prosvete niti je štampalo, niti distribuiralo, niti pripremalo testove. Zahvaljujući MUP je nađena osoba koja je krala i falsifikovala testove. Ta osoba nije sama. Očigledno postoji više ljudi u tom lancu koji su distribuirali testove zbog imovinske ili neke druge koristi.

Sada se postavlja jedno logično pitanje – da li je Ministarstvo prosvete u odnosu na krađu koju je počinio drugi van Ministarstva prosvete, učinilo sve što treba da zaštiti regularnost procesa male mature i da deca ne budu na bilo koji način dovedena u jedan nerealan položaj? Kažem da jesu. To kaže i struka. Vi imate pravo na svoj stav i svoju tvrdnju, i to je nešto što vam pripada i samim mestom i boravkom u ovom cenjenom domu, ali kažem vam šta Ministarstvo može a šta ne može da uradi i šta jeste radilo i šta nije.

Zanimljivo mi je, tvrdim Vam da sam Vas slušao u proteklih nekoliko dana, kako ste od opšte priče o krađi testova male mature skliznuli na jednu drugu temu, onda više nije bitno – kada je policija utvrdila ko je ukrao testove, ta tema više uopšte nije interesantna. Više se ne dovodi u pitanje to ko je ukrao i zašto je ukrao, nego sada da vidimo šta dalje. Kako rešavamo jedan po jedan problem, postavlja se novo i novo pitanje. Čovek onda shvati da uopšte nije suština u tome da li je mala matura sprovedena, da li su deca upisana. Vama treba politička žrtva. Dobro je što ste pokrenuli tu inicijativu, jer je konačno cela priča dobila jednu političku dimenziju, pošto od početka i ima političku dimenziju. “

Predsednik Vlade Ivica Dačić je pomenuo jedan aspekt koji ostaje nekako u drugom planu, pošto ste stalno priča i o prošloj godini. Ako ste imali saznanja da je prošle godine nešto bilo problematično, zašto to niste rekli? Ili vas to tada nije interesovali zato što smo tada bili sa vama u Vladi, pa vam nije bilo zgodno da se to tada pomene. Ako ste imali saznanja, zašto niste obavestili MUP? Ili možda zato što je direktor “Službenog glasnika” tada bio član DS, pa je možda mogla da se utvrdi njegova neposredna odgovornost. Šta je bio problem?

Očekujem da ćete učestvovati u ovoj istrazi do kraja i da ćete odgovarati na pitanja – odakle vam testovi koji su odjednom falsifikovani? To će biti zanimljivo čuti, kako to narodnom poslaniku stigne i na koji način dobije te testove koji su falsifikovani? Da, i to su pitanja na koja treba odgovoriti. To je pitanje koje se može postaviti i s moje strane i od strane javnosti. Ili mislite samo da treba da bude instrumentalizovan deo pitanja prema Ministarstvu i prema meni lično? To doživljavate na svoj način, to je vaše pravo. Kažem vam, sve što smo mogli da uradimo smo uradili. Sve što nismo mogli uraditi, nije deo naših mogućnosti i nije bilo na nama. Jednostavno, nismo mogli. Testovi su ukradeni na drugom mestu od strane ljudi koji su učinili krivično delo. To je važno.“

Ministar Obradović je takođe istakao da nije on doveo decu u neprijatnu situaciju, već osoba koja je ukrala testove i osobe koje su distribuirale test:

„To je jedna bitna zamena teza, gospodine Stefanoviću. Bitna zamena teza. Sada ispada da smo mi iz Ministarstva prosvete neko ko je učestvovao u tome. Ako nije važno ko je ukrao testove, OK i to treba reći, ali čini mi se da je važno. Ovo se prvi put dešava u novijoj istoriji, pošto se stalno potencira pitanje prošle godine. Vaše kolege su u skupštinskoj raspravi pominjale i prošlu godinu. Možda sam vas pogrešno razumeo, ali su vaše kolege poslanici takođe govorili o prošloj godini a znamo šta je bilo prošle godine. Tačno je, rekao sam da smo dobili zvanični Izveštaj MUP da nije moguće utvrditi ko je krivac i da tužilaštvo obustavlja istragu. Red je da to kažem, pošto vi i vaše kolege potencirate prošlu godinu, onda je red da i ja javnosti to kažem. Mi smo u Ministarstvu našli najbolje rešenje vezano za krađu i deca neće biti obespravljena i poštovaćemo njihove želje.“

Kategorije: Poslanička grupa