Посланичка питања – Милетић Михајловић Посланичка група

miletic-mihajlovic-ticaМИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик СПС:

“Дакле, у прошлости смо ми имали икс пута ситуацију да тражимо оставке многих министара и пре 90-их година и после 90-их година. Мислим да ниједна влада, ниједан министар не би саставио шест месеци ако би ишли тим системом да тражимо одговорност за све и свашта, што не значи да се не треба бавити питањем као што је ово питање сада.Тим питањем се треба бавити на један адекватан, прави начин који ће учинити да резултат тога буде да нам се никада више тако нешто не догоди. То важи и за тестове, то важи и за млеко, то важи и за несреће које су се догодиле у полицији, то важи и за несреће које су се догодиле у Министарству одбране и за сва друга министарства.” 

Народна скупштина Републике Србије
                                      27. јун 2013. године

Последњи четвртак у месецу, дан када чланови Владе одговарају на посланичка питања у времену од 16,00 до 19,00 часова

На посланичка питања народних посланика одговарали су Ивица Дачић председник Владе,   проф. др Жарко Обрадовић,  министар просвете, науке и технолошког развоја, Верица Калановић, министарка регионалног развоја и локалне самоуправе, Велимир Илић, министар за инфраструктуру….

Посланичка питања постављали су и народни посланици Социјалкистичке партије Србије

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик СПС:

“ Поштовани председниче Народне скупштине, господо министри Владе Републике Србије, желим у име СПС да поставим питање министру просвету, а у исто време да изнесем одређене ставове који се тичу одговорности која се овде спочитава и тражи када су у питању тестови.

Дакле, када говоримо о категорији одговорности, одговорност се може тражити и ако се не чини или ако се чини по одређеном питању. Дакле, ако аналитички тако посматрамо овај проблем, хајде да видимо шта је то министар Обрадовић чинио да би дошло до овог пропуста, односно шта није учинио. Тешко би се могло доказати да његовим чињењем или нечињењем је дошло до оваквог једног великог пропуста који, нажалост, јесте велика штета за целу јавност, за цело друштво, за нашу државу. Мислим да никоме не може бити мило да се то догодило.

Да ли се заправо тражењем оставке решава суштина проблема који овде постоји? Да ли се овде жели решити проблем који би предупредио сличне у будућности и допринео враћању у нашу стварности правних вредност за које треба да се боримо? Или је овде реч о дневнополитичкој потреби за дестабилизацијом Владе у овом тренутку и њених министара, у тренутку када имамо веома значајне задатке и теме на дневном реду које су од судбинског значаја за будућност наше земље. Дакле, таква одговорност се тражи од стране неких посланика без покрића и, рекао бих, без моралног кредибилитета оних који то траже. Без моралног кредибилитета, зато што се, рушећи некада претходни режим 90-их година говорило да ће нова власт демократска извршити морални, духовни и материјални препород Србије, што се, нажалост, уопште није догодило. Чак напротив, десио се суноврат у многим областима и прошло је десет, дванаест, тринаест година, а да ништа није урађено, већ смо ишли и уназад.

Желим да кажем без икакве злурадости и тенденције и сасвим реално, сви смо помало дали допринос ономе што је данашњи систем вредности, што је свест и култура данас у Србији. Нико не може бити амнестиран до краја од тога. Сви сносимо део одговорности. Неко мање, а неко више, ако ћемо реално и поштено да разговарамо о томе.

Да ли можемо оправдати родитеље који и њихову свест који су куповали тестове на улици да би њихова деца постигла боље успехе на испиту? Да ли можемо оправдати оне који су наговарали да држави не плаћају рачуне за потрошену струју? Да ли је политички исправно и морално да се у нападу на министра ламентира над службеницом која је покрала или узела тестове? Наставићу даље. Довољно је ово за почетак за министраOбрадовића.”

ЖАРКО ОБРАДОВИЋ, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије:

“Желео бих да кажем да смо поводом свега овога што се десило, крађа тестова и свих проблема које смо имали у спровођењу мале матуре уочили смо да се апсолутно ствари морају променити у будућности, будућности ради и знања ради. Зашто? Наследили смо један систем који је подразумевао спровођење мале матуре на начин да су ђаци добијали задатке из српског, односно матерњег језика, из математике из збирке задатака која је била доступна њима неколико месеци пре самог дана полагања мале матуре, негде крајем јануарадок се матура се полагала у јуну. Годинама уназад полагање мале матуре се сводило на то да се из збирке задатака, значи решених задатака, одређен број задатака који се већ налазио у збирци само, да кажем, да на на решавање ђацима.

Струка је приметила да се ђаци не труде много да разумеју и да схвате смисао задатка, начин његовог решава, него су се више трудили да запамте на којој страници је тај задатак и фотографским памћењем да покушају да одговоре на то, да пренесу и начин решавања. Струка је проценила да такав систем треба мењати. Годинама уназад ми смо повећавали број непознатих задатака и ове године 75% задатака је било на тесту непознатих и 25% релативно познатих, што у преводу значи да је тих 25% задатака мењан је само или део садржаја или бројке, с обзиром на карактер теста.

Неспорно је да из овога морамо извући и одговарајуће поуке. Јавно сам већ говорио о томе, да се сувише времена троши на штампање тестова, да је укључен велики број људи. Сама чињеница је тест украден у штампарији говори да је та карика била слаба карика, да можда треба размишљати о томе да буде један тест који ће се делити непосредно пре дана одржавања тестирања, ради безбедности. Наравно, да се не сме унапред знати где ће се тестови штампати. Размотрићемо и неке друге опције уколико буде могућности да тест буде потпуно заштићен и да буде спроведен на начин да обезбеђује апсолутно, да би био један показатељ знања деце.

Оно што је струка рекла јесте да мала матура треба да остане као начин провере знања, јер она је уведена пре много година зато што смо имали једну велику продукцију Вуковаца и одличних ђака и онда се није могло објективно утврдити, односно био је велики број ђака са истим оценама и онда је струка оценила да би било добро имали малу матуру.

Мала матура није наш производ. Она је примењена и у неким другим земљама и неспорно ћемо морати променити многе ствари везано за припрему одржавања мале матуре, а струка ће наравно дати своју реч када се говори о задацима. Покушавали смо протеклих година да током године више пута са ђацима организујемо припрему полагања мале матуре и деца су била задовољна али очигледно такви резултати нису били и приликом самог полагања мале матуре, а ово што се десило, да будем искрен добар нам је наук да у самој организацији мале матуре треба неке ствари да променимо.

Извињавам се и родитељима и деци који су били доведени у ситуацију да због крађе, наглашавам крађе, кривичног дела које је починила једна особа и која је после са осталим особама, а то ће показати истрага када се заврши, учествовао у дистрибуцији и продаји украдених и фалсификованих тестова, све нас довело у једну непријатну ситуацију и да морамо тражити одговор на питање како да то питање мале матуре решимо, а да нико не буде на било који начин оштећен. Хвала вам.”

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик СПС:

“Дакле, даме и господо народни посланици, господо министри, забрињава чињеница да у политичким ставовима појединих посланичких група имамо жаљење или заправо страх од тога или још боље рећи бригу о томе шта ће се то догодити са службеницом која је изнела тестове? Да ли је то суштина проблема? И да ли то можда наводи да можда има и неких саучесника или можда има и неких наручиоца оваквог једног немилог догађаја. Наравно, да не желим сада тиме да се бавим и да калкулишем, али просто то не може да буде тема у политичкој расправи и овоме што нам се догодило, а догодило се велико зло и једна велика невоља која се не може милити никоме, без обзира ко је на власти.

Друго, када говоримо о министру и о нападима на њега, па исте посланичке групе које га данас нападају су га здушно браниле и хвалиле у одбрани онога што је био његов рад и подношење законских предлога од 2008. до 2012. године.

Господине министре, да ли овај потез који сте учинили у смислу да се приликом рангирања не узимају у обзир постигнути резултати из српског језика и из математике због проваљивања ових тестова, да ли је то добар потез и једини могући потез који је учињен? Ја мислим да јесте, али ме интересује и ваше мишљење зарад онога што је одбрана интереса ученика у смислу поштовања њиховог рада, учења, праведности о одбране њиховог достојанства, а у смислу онога да треба поштовати једино рад као једино мерило за даљи напредак а веома је важно да то деца осете, јер тим правцем и тим путоказом треба да иду даље кроз живот. Захваљујем.”

ЖАРКО ОБРАДОВИЋ, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије:

“Господине Михајловићу, већ сам рекао да мислим да је одлука Републичке комисије за спровођење завршног испита добра одлука у постојећој ситуацији и да омогућује да деца не буду оштећена на било који начин, а да успех који су имали у досадашњем периоду буде основ за утврђивање њиховог места на ранг листама, наравно, узимајући у обзир жеље које они имају а које су исказали у протекла два дана приликом уписа у средње школе. “

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик СПС:

“Желим у име СПС да истакнем да би требало више поштења да имамо у ономе што су изношење политичких ставова и одређене мере без обзира што овде водимо политичку борбу, али која мора да буде на неки начин искрена и уоквирена у ономе што је праведно, у ономе што је истинито. Уосталом, дужни смо да се боримо за истину.

Дакле, у прошлости смо ми имали икс пута ситуацију да тражимо оставке многих министара и пре 90-их година и после 90-их година. Мислим да ниједна влада, ниједан министар не би саставио шест месеци ако би ишли тим системом да тражимо одговорност за све и свашта, што не значи да се не треба бавити питањем као што је ово питање сада.

Тим питањем се треба бавити на један адекватан, прави начин који ће учинити да резултат тога буде да нам се никада више тако нешто не догоди. То важи и за тестове, то важи и за млеко, то важи и за несреће које су се догодиле у полицији, то важи и за несреће које су се догодиле у Министарству одбране и за сва друга министарства. Захваљујем.”

Категорије: Посланичка група