Најновије

Одбор за образовање – Милетић Михајловић Посланичка група

miletic-mihajlovic-ticaОбраћање народног посланика СПС Милетић Михајловића 23.јула 2013.године на 20. седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, поводом разматрања положаја и тренутног стања научноистраживачкe делатности:

“Сврха овог разговора јесте да ми подржимо напоре Министарства просвете, науке и технолошког развоја, свакако и напоре синдиката и свих осталих сегмената у томе да буџети за науку у наредним годинама буду већи и по оној динамици која је овде предложена, или чак и са неким бољим бројкама. Значи 0.65% друштвеног бруто производа у следећој години, у 2015-тој 0.8%, у 2016-тој 1%. Да ли је то могуће и питање је да ли то можемо остварити, ми треба да тежимо да буде 2%, није то спорно, али треба исказати добру намеру, ангажовати све ресурсе, изнети све чињенице и креирати такав буџет, који свакако није ствар једног министра, да би стање ствари поправили”.

“Поштовани представници Министарства, Националног савета, синдиката и остали представници који сте данас овде присутни, даме и господо народни посланици, желим кроз кратко обраћање да дам допринос ономе што је била данашња расправа. Сматрам да смо у целини узев, имали једну конструктивну расправу, један приступ који може допринети решавању свих проблема који су данас присутни у овој области, а ти проблеми су значајни и велики. При томе, желим да кажем да је тај конструктивни приступ био присутан и од стране представника синдиката и то је веома добро. Реално, критички да се осврнемо на оно што јесте проблем, на оно што би могло да се поправи, али са надом да може да се нађе заједнички језик и разговором да се ствари решавају.

Дакле, стање у науци не треба посматрати издвојено од онога што је опште стање у држави и то је апсолутно део тога, и не може бити идеално, јер далеко смо од идеалног у свим сферама живота и рада. И наравно, најмање је то резултат једне владе, или једног министра ако хоћете, или неког кратког временског периода у коме је једна влада радила или један министар био на челу тог ресора о коме причамо, ресору науке и тако даље. Мислим да не доприноси решавању ствари страначки приступ или политикантски став оних који то дискутују по систему ја сам најбољи, најлепши, најспособнији и најевропскији и тако даље. То су приче можда за таблоиде и за нека друга места, а ако ћемо озбиљно као озбиљни људи да разговарамо, морамо да разговарамо аргументовано, у једном ширем контексту и да покушавамо сви заједно да нађемо решења која су веома значајна, која у крајњем треба да представљају решења у интересу наше земље, у интересу нашег друштва.

Одговорност министра Жарка Обрадовића која се овде спомиње је истргнута из контекста. Ако ћемо поштено рећи,одговорност за стање у науци, па и шире ако хоћете је одговорност свих министара и свих влада у протеклих нећу рећи 13 година, рећи ћу 23 година, ако ћемо да ставимо неку границу од 90-тих година на овамо. Према томе, то је један континуитет и не можемо сада извршити обележавање ни једне личности, ни једног министра, ни једне владе итд. Мислите ли да је наука цветала, ево ту сте ви, пре министра Обрадовића, ако јесте, ево ја се извињавам и повлачим све ово што сам рекао. А наравно да није, сви се слажете са тим, према томе дајте да озбиљније о томе разговарамо. Најлакше је критиковати са неким политичким циљем, али то нама свакако не решава проблем.

Овде је већ неко рекао да ово слушамо деценијама, а то је заправо оно о чему причам, да то траје у континуитету, нажалост, један дужи временски период, али шта је сврха овог разговора? Свакако јесте да ми подржимо напоре Министарства просвете, науке и технолошког развоја, свакако и напоре синдиката и свих осталих сегмената у томе да буџети за науку у наредним годинама буду већи и по оној динамици која је овде предложена, или чак и са неким бољим бројкама, немам ништа против. Значи 0.65% друштвеног бруто производа у следећој години, у 2015-тој 0.8%, у 2016-тој 1%. Да ли је то могуће и питање је да ли то можемо остварити, ми треба да тежимо да буде 2%, није то спорно, али треба исказати добру намеру, ангажовати све ресурсе, изнети све чињенице и креирати такав буџет, који свакако није ствар једног министра, да би стање ствари поправили. Све у свему, надам се да је било корисно да на један, у целини узев, конструктиван начин ова питања разматрамо. Слажем се са господином Кнежевићем да су проблеми веома сложени, веома многобројни и у једном широком спектру и да сваки сегмент заслужује посебну пажњу. У сваком случају треба подржати оно што је колико толико неки напредак, уз све проблеме које уважавамо и синдикат сигурно није излазио са намером остваривања нечијих политичких циљева, разумем да је суштински био приморан и ми то подржавамо, али више од тога подржавамо да се заједно са Министарством нађе заједнички језик и решења и да идемо напред”.

 

 

Категорије: Посланичка група