Најновије

Очекујемо да и даље будемо задужени за коридоре Вести

СПС је предложио и неколико кандидата за министра пољопривреде

Како ће изгледати будућа реконструисана Влада Србије и ко ће попунити упражњене ресоре још се није искристалисало, али би решења требало да уследе веома брзо будући да је за 26. август предвиђена седница Народне скупштине. Уколико та седница буде пролонгирана дан, два или три, у односу на тај термин ће се и страначки органи опредељивати о решењима, каже Бранко Ружић, председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије, говорећи о томе када ће се његова странка изјаснити о конкретним именима и ресорима.Бранко Ружић - Председник Извршног одбора Главног Одбора СПС

– Будући да има више нивоа процеса реконструкције, мислим да је важно радити брзо, али не брзоплето, и није време за било каква персонална лицитирања и за бављење феудализацијом владе. Тако да, у персоналном смислу, још није било опредељивања, али оно што је практично слатка мука за СПС, то је да заиста имамо кадровски потенцијал који може да одговори на све изазове који стоје пред том владом – истиче Ружић.

Остају ли вам сви садашњи ресори?

То је такође питање око кога се још воде разговори. Имајући у виду да је у претходних пет година урађено веома много на реализацији Коридора 10, да је отпочета и да се финишира једна деоница на Коридору 11, и да је, имајући у виду веома незгодну економску базу, у путној привреди много тога урађено, очекујемо да одговорност за све те стратешке пројекте и даље наставимо да носимо ми. Не као странка, већ искључиво као људи који имају стручне кадрове који могу да наставе да то реализују.

Поменули сте Коридор 11 којим се бави министар грађевина Велимир Илић. Да ли то значи можда да ће доћи до спајања ресора саобраћаја и грађевине?

Не желим да се бавим хипотезама. Оно што сам сигуран то је да министар Илић предано ради на отпочињању и реализацији пројеката који се тичу кинеског кредита. Деоница Коридора 11, која је била базирана на азербејџанском кредиту, датира из претходне владе и мислим да све оно што је компатибилно и у интересу реализације наше путне инфраструктуре – не може да буде лоше. Да ли ће долазити до неког спајања или до неке рационализације, то је опет ствар договора између два лидера владајуће коалиције.

Спекулише се доста ових дана и о именима за место министра просвете. Изгледа као да ће тај ресор остати вама?

Још немамо свеобухватно решење у погледу структуре владе и у погледу тога како ће бити дефинисана прерасподела политичког утицаја партија које ће предлагати било своје кадрове, било неке домаће или иностране стручњаке. Али наравно да очекујем да и Министарство просвете, науке и технолошког развоја игра веома важну улогу у овим разговорима. Тако да, до оног момента када се постигне тај коначан договор, а он још није постигнут, заиста је депласирано говорити о томе ко ће бити на челу тог министарства.

Имате ли ви кандидата за министра пољопривреде, пошто Вучић не може да нађе стручњака иза кога не стоји, како каже, неки лоби?

Наравно да основни критеријум треба да буде да ниједан лоби не стоји иза будућег кандидата за министра пољопривреде. Важно је да се заиста отворе четворе очи када се буде опредељивао кандидат, имајући у виду једну декадентну појаву која траје, нажалост, од 2000. наовамо, да смо ми сферу привреде која је за нас можда највећа компаративна предност у односу на Европу, практично деградирали. СПС је изашао са одређеним именима, али ја не желим да се бавим спекулацијама и да то износим у јавност.

Хоће ли бити нових ресора? Спекулише се о министарствима за евроинтеграције и за животну средину.

Било би логично, у овом замаху европских интеграција, да се оформи министарство, али је такође важно сагледати и улогу и значај главног преговарача са ЕУ. Да ли су те две ствари компатибилне и да ли их је могуће практично концентрисати у рукама једног човека – то је опет ствар за разговор и ти разговори теку.

Очекујете ли да вашој странци припадне одговорност за неки од евентуалних нових ресора? Остао је слободан и ресор на чијем челу је била Верица Калановић…

Наравно да очекујемо да понесемо онај ниво одговорности који нам припада сходно легитимитету који црпимо од грађанки и грађана Србије и наравно да постоји та могућност да одређене ресоре који су били покривени од представника УРС-а припадну и СПС-у. Привреду и финансије ће опредељивати пре свега Вучић и СНС, не у смислу партијске прерасподеле већ искључиво у смислу изналажења адекватних решења, пре свега са стране, у погледу стручњака који ће доћи. Али наравно да постоји могућност да и ово буде предмет разговора.

Да ли се у свему томе мисли на коалиционе партнере? Милан Кркобабић каже да ПУПС још не зна ништа о току тих разговора…

Сасвим је природно да и ПУПС и Јединствена Србија буду укључени у погледу опредељивања циљева будуће реконструисане владе премијера Дачића. Што се тиче прерасподеле тог политичког утицаја и одговорности у самој влади, наравно да ће сви бити вредновани сходно легитимитету који црпе од грађана и ни на који начин неће бити било каквог закидања било чијег партијског интереса.

Шта ако ПУПС буде имао нешто против планова новог министра финансија, на чијој страни ће бити СПС?

Тешко је тако важне и стратешке ствари коментарисати путем медија и договарати стратешку оријентацију владе. Потребно је да се изнађе најмањи заједнички именитељ политике коју ће влада спроводити, и има доста простора и времена да се на ту тему разговара. Оно што постоји као могућа оријентација у сфери финансија јесте да се направи једна шок-терапија. А да ли ће бити шок-терапије то је опет ствар процене српске праксе и мера и инструмената који се у тим случајевима примењују у земљама у транзицији, које ће будући министар финансија са својим тимом вероватно сагледавати.

Извор: Политика

Категорије: Вести