Најновије

Десето ванредно заседање НСРС – Бранко Ружић Посланичка група

branko-ruzicБРАНКО РУЖИЋ: председник Посланичке групе СПС на Десетом ванредном заседању Народне Скупштине Републике Србије у начелној расправи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима:

“Данас на дневном реду имамо Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима и природно је да представници и опозиције понекад теже да од овог, рекао бих, ипак техничког или нормативног питања направе политичка питања пар екселанс и то је легитимно и то је у реду. Оно што није у реду то је да после практично два месеца паузе у раду Парламента грађани упале своје телевизоре и чују нека интелектуална надговорњавања, затим разноразне играрије, занимљиве географије, увреде и све оно што практично грађани нису заслужили од оних које су послали овде у овај дом.

Ми у СПС и наравно као Посланичка група, не сматрамо ово политичким питањем, сматрамо да је ово предлог који треба да нормира један садржај који ће омогућити да Влада премијера Дачића, која ће бити реконструисана највероватније крајем недеље, практично крене у реализацију циљева у новонасталим околностима, који су и довели до реконструкције.

Неки су овде на почетку данашње расправе питали – зашто сам премијер није присутан? Не верујем да не схватају о каквом се Предлогу закона ради, али премијер ће свакако бити присутан када буде изложио експозе своје реконструисане Владе или реконструисаног кабинета. Њему данас наравно да није место овде, а они који су то критиковали, такође не верујем да не знају да је премијер управо отишао у Брисел како би радио на реализацији политике Владе по питању разрешења косовског Гордијевог чвора, управо оне политике за коју су се представници ових опозиционих странака толико здушно залагали, па просто морам да укажем на ту чињеницу да не би остали недоречени.

Суштински гледано и у формално правном смислу, сви смо видели да овде нема неких великих одступања од досадашњег Закона о министарствима, осим у случају једног министарства које је практично подељено како би се што рационалније и ефикасније са новим кадровским решењима радило на постизању онога што је преко потребно, а то јесте макроекономска стабилност ове земље.

Опозиција је имала у једном делу право када је критиковала амбициозно пројектовани буџет и ребаланс буџета, али наравно да је одговорност и за та ј буџет и за тај ребаланс сносила читава Влада, а не један њен део.

Они који су на тако преамбициозан и чињенично неутемељен, економски неостварив начин дефинисали и предлог буџета и предлог ребаланса, јесу један део суштине који нема везе са формом и са нормативним оквиром. Дакле, неће се наћи у тој реконструисаној Влади, барем не у оном делу којим су се бавили и то је такође питање које овде нико није желео да искаже и на које нико није желео да укаже, већ смо се бавили разним планинским врховима.

Оно што очекује и грађанке и грађане Србије, што ће наравно и опозицији и јавности бити много интересантније, то је та седница на којој ће доћи до избора нове Владе и до наравно експозеа премијера Дачића и мислим да требате да сачувате и своју аргументацију и своју политичку муницију за тај дан и да изнесете управо те аргументе за које сматрате да су исправни и да укажете уколико желите да будете конструктивна опозиција и да делите заједно са нама одговорност за грађане и грађанке Србије, да просто покушате да као коректив ове власти можда и побољшате рад те будуће реконструисане Владе.

Посланичка група СПС ће наравно у дану за гласање гласати за овај Предлог измена и допуна Закона о министарствима”.

Категорије: Посланичка група