Десето ванредно заседање НСРС – Милетић Михајловић Посланичка група

Miletic-MihajlovicМИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ: народни посланик СПС на Десетом ванредном заседању Народне Скупштине Републике Србије у начелној расправи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима:

“Данас разговарамо о изменама и допунама Закона о министарствима, а заправо је тема реконструкција Владе Републике Србије и овим законом треба да се уреди оно што тек следи за неколико дана.

Када је реч о закону, желим да кажем да овим изменама и допунама је учињен известан бољитак у смислу боље систематизације послова државне управе, онога што ће бити боља ефикасност рада министарстава, али свакако да постоје проблеми који овим изменама и допунама нису решени и о којима је овде било речи.

Јасно је увек када се прави нова влада или када је прилика да се она реконструише да је то моменат да се, на бази онога што су прошла искуства, учини неки бољитак и овде је то учињено, али можда не довољно. Уосталом и у прошлој влади ми смо имали та мега министарства, или џиновска министарства која су обухватала надлежности малтене пола Владе што није имало ни смисла нити потребе, али то је ствар договора и цене онога што је могло у том тренутку у коалицији тада да се договори.

Овде је реч о реконструкцији која има за циљ да удахне свеж ваздух, да се скупи нова снага у шта сам уверен да ће се то и учинити и сасвим је сигурно да ако је то тако, ова реконструкција је оправдана. Она је у функцији већег рада, веће ефикасности, бржих реформи и бољих резултата који се очекују од наше Владе иако су досадашњи резултати свакако евидентни.

Ова реконструкција јесте и структурална, односно организациона, она јесте и програмска и персонална, уз чињеницу да се овом реконструкцијом замењују и они министри који су имали и те како добре резултате, као што је на пример министар Кнежевић у Министарству пољопривреде, који је морао да плати политички цех због онога што се догодило са млеком у вези са афлатоксином. Читава афера је креирана у одређеним центрима моћи, зарад неких туђих интереса, ко зна каквих, а у сваком случају, на штету Србије и на штету сељака и произвођача. Или, рецимо Жарко Обрадовић због крађе тестова мале матуре за коју он и његови сарадници нису директно криви, јер су за крађу објективно били криви „Службени гласник“ и „Просветни гласник“.

Не бих о томе сада говорио, али свакако морам да кажем да је на другој страни поменути министар Обрадовић имао јако добре резултате у области образовања, бар у односу на оно што су последњих двадесетак година у Србији. Или резултати министра Мркоњића, који је много урадио, али недовољно због недостатка пара итд.

Ми говоримо овде о неком неуређеном систему у Србији, али свакако да је на дневном реду и покушај да се многе ствари уреде и организују на један бољи начин у односу на јуче, али се то свакако и стално оспорава. Реконструкција је резултат, пре свега, анализе, али и одлуке владајуће већине да побољша ситуацију. То није резултат притиска опозиције или незадовољства на општем плану у Србији. То заправо говори о одговорности ове Владе, ове владајуће коалиције и актуелне Владе.

Резултати ове Владе су евидентни. Она је покренула у оваквом саставу каква је она била до сада низ промена. Зна куда иде, има визију. Она ће приближити Србију циљу до кога треба да стигне и до кога је можда могла да стигне и много раније. Коначно, ова Влада за годину дана је урадила више него све претходне од 2000. године, ако ћемо време мерити по ономе што је долазак демократске опозиције Србије на власт.

Коначно, питамо се ко је довео Србију до почетка преговора са ЕУ? Свакако ова Влада. За такав резултат на политичком плану, али и на економском плану, где се ствари померају на боље, свакако је заслужна ова Влада и министри у њој, али највише премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић, и то заједно. Ово апострофирам заједно, зато што се свакако уочава у јавности да су поменута двојица лидера заправо један уигран тандем, који се међусобно савршено допуњује. Сматрам да њих двојица заједно, а и остали министри стари и они нови који ће тек доћи, треба да постигну оно што је добро за Србију у будућем периоду.

Довољно сам аутономан и самосталан да изнесем и своје лично мишљење да у добром делу јавности имамо то да смета пренаглашена глорификација или величање, да употребим израз на српском, величање једног или другог лидера или појединачних странака из састава Владе, па тако нешто свакако не доприноси афирмацији суштине реконструкције које имамо на дневном реду, нити доприноси бољитку у будућем раду.

Апеловао бих на то да морамо са више политичке мудрости и међусобног поверења да наставимо даље. То ће бити добро за Србију и за грађане, а то ће свакако бити и оно што ће допринети остваривању циљева пред којима смо и за које верујем да сви стремимо у том правцу, како позиција, тако и опозиција.

Ово је политичка арена у којој се води беспоштедна борба, али често само зарад политичких поена, а немамо довољно политичке искрености да разговарамо суштински и онако како треба”.

Категорије: Посланичка група