Шеста посебна седница НСРС – Милетић Михајловић Вести

miletic-mihajlovic-ticaМИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик СПС на Десетом ванредном заседању Народне Скупштине Републике Србије у дану за гласање о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима:

“Постављало се питање – зашто се врши реконструкција? Реконструкција се врши, сасвим је јасно, ради бржег окретања точка промена, о коме сам фигуративно говорио. Реконструкција ће дати додатну снагу, нов полет Србији. Реч је о достизању нових циљева и тежих циљева који су пред нама. Потребно је да се предупреде и спрече грешке које су чињене уназад и, што је веома важно, да се изгради свест о потреби већег и исцрпљујућег рада и подизања одговорности, не само чланова Владе, већ и других државних органа. Такав један принцип, таква једна пракса се заправо пројектује доле, пројектује се на грађане, на народ, да свако на свом послу покаже један другачији однос. Практично, Влада је један пример у том правцу. Предложени министри свакако су део те моторне снаге, нове снаге која треба да стреми новим успесима ове владе и свих државних органа”

„Неколико дана разговарамо о овој теми, која би требало коначно да се заврши избором нових министара и да Влада настави свој рад пуним капацитетом.

Дозволићу себи да, као посланик СПС, изразим задовољство нас посланика из СПС да припадамо овој коалицији која је изабрала једну успешну Владу. Можемо да констатујемо да после вишедеценијског лутања, тапкања у месту Србије, великих обећања и речи, коначно имамо Владу која је дала видне резултате, бар ако се полази од тога где се ми данас налазимо и са којим тешкоћама смо суочени. Ако ћемо прихватити да се време мери од 2000. године, како неки тврде, онда је ова Влада свакако убедљиво најбоља у том времену од 2000. године на овамо.

Ваља рећи, још једном, да реконструкција није резултат притисака опозиције, нити незадовољства шире јавности или чињенице да је ова Влада била неуспешна. Чак напротив, у последњих 13 месеци покренут је точак промена у Србији. Точак који је заиста отежан великим отпорима, већ дуго времена уназад, старим навикама, схватањима, јаловом демагогијом, бесмисленим популизмом и страначким интересима. Уосталом, ова вишедневна расправа је то јасно показала.

Укратко само да кажем да резултати ове Владе су на спољнополитичком плану где је учињен снажан продор у правцу евроинтеграција. Извршена је или се ради пуном паром на нормализацији односа са Приштином у циљу безбедније и сигурније будућности наших грађана и нашег народа на овом простору.

Евидентни су почетни резултати и охрабрујући у економској сфери. Имамо успешну борбу против корупције и треба да констатујемо да данас имамо много бољу позицију, међународну правну и политичку позицију, и можемо да се похвалимо да захваљујући овој Влади ми данас имамо иностране партнере са којима можемо да разговарамо и који ће заједно са нама учинити кораке у правцу опоравка Србије.

Постављало се питање – зашто се врши реконструкција? Реконструкција се врши, сасвим је јасно, ради бржег окретања точка промена, о коме сам фигуративно говорио. Реконструкција ће дати додатну снагу, нов полет Србији. Реч је о достизању нових циљева и тежих циљева који су пред нама. Потребно је да се предупреде и спрече грешке које су чињене уназад и, што је веома важно, да се изгради свест о потреби већег и исцрпљујућег рада и подизања одговорности, не само чланова Владе, већ и других државних органа. Такав један принцип, таква једна пракса се заправо пројектује доле, пројектује се на грађане, на народ, да свако на свом послу покаже један другачији однос. Практично, Влада је један пример у том правцу. Предложени министри свакако су део те моторне снаге, нове снаге која треба да стреми новим успесима ове Владе и свих државних органа.

Овом приликом бих желео да поменем новог министра просвете, господина Томислава Јовановића, коме треба дати пуну подршку, јер у овој сфери и у просвети и у науци има пуно, пуно проблема. Одлазећи министар, господин Жарко Обрадовић, био је заправо суочен са јако великим проблемима, узимајући да је веома мали проценат коришћен за потребе образовања и науке, у односу на оно што су та лична примања итд, и да у таквим околностима није било могуће изаћи на крај. Један такав систем, где се недовољно одваја за просвету и науку, нормално да није одржив. У том смислу је њему потребна подршка. Уз чињеницу, како је он најавио да ће изаћи, сигурно у смислу да ће обратити пажњу у току свог рада на оно што су текући проблеми или спречавање појаве нових проблема, како се не би гасио пожар, морам да поменем да је и одлазећи министар имао један политички терет мале матуре, крађе тестова, где он директно није био крив, али наравно то се у приличној мери исполитизовало.

Желим да кажем да Социјалистичка партија Србије верује у ову Владу и она ће сигурно дати велике резултате у наредном периоду. Присутна је свест у овој Влади о потреби већег рада. Та невероватна воља, посвећеност и вера у успех премијера Дачића и вице премијера Вучића и чланове Владе је сасвим евидентна. Тај спој велике енергије и решености да се уради више, рекао бих сликовито, та чудесна легура снаге, решености и вере да се може урадити више у Србији је један невероватан и драгоцен ресурс за Србију, који треба да се искористи и који не сме пропасти. У том смислу ми дајемо велику подршку овој Влади и ова Влада има историјску шансу да уради у корист Србије много, много више него што су сви очекивали и ми у то заиста верујемо.

Зато, господине председниче Владе, господо министри, ми посланици Социјалистичке партије Србије апелујемо на вас да радите предано свој посао и да оставите на страну ваше страначке интересе и да дате један снажан пример ономе што је пре свега интерес Србије. Србија мора бити у овом тренутку свима на првом месту. Свако друго поентирање, политичко или страначко, то треба оставити на страну и треба да буде заправо један такав апел прихваћен од свих чланова ове коалиције. Социјалистичка партија Србије вам жели пун успех и победу на плану опоравка Србије, што ће се дуго памтити”.

Категорије: Вести