Dačić: Još se razmatra procena za Prajd Vesti

NIŠ – Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da se bezbedonosna procena povodom najavljene Parade ponosa u Beogradu 28. septembra još razmatra jer kako se približava taj dan, procene su različite.

Dačić je rekao da je održavanje tog skupa uslovljeno bezbednošću samih učesnika, ali i drugih ljudi.pol-dacic

” Vlada nije ta koja raspravlja o tome. Postoje instuitucije koje se time bave. To nije politička odluka i nikad vlada nije donela političku odluku da li nešto zabranjuje ili ne zabranjuje”, rekao je Dačić novinarima u Gradskoj kući u Nišu.

Dačić je pojasnio da MUP ne odobrava skupove već ih samo zabranjuje, ako za to ima potrebe.

” Naš pristup je potpuno jasan. Održite ako je bezbedno, ako nije bezbedno policija može da donese odluku da spreči sukobe, haos i gubitak ljudskih života”, rekao je premijer.

Sada ne treba ići u drugu krajnost, rekao je Dačih, dodajući da ako to traži EU i ako to postoji u njihovim zemljama, “ne znači da mi to sada sada treba da pretvorimo u podršku toj pojavi.

On je zamolio političare da prestanu da se više ulaguju i da na tom pitanju skupljaju političke poene, jer je reč o “problemu koji apsolutno ne donosi ništa dobro”.

Dačić je zapitao zašto organizatori parade to rade u septembru i oktobru, praktično pred zaključenje izvestaja o napretku Srbije u EU.

On je rekao da je i sam pitao u EU da li je održavanje parade dovoljno da Srbija dobije u januaru datum početka pregovora.

” E ako je dovoljno, učinićemo sve da to bude obezbeđeno”, kazao je Dačić, ali i podsetio da smo Paradu ponosa imali pre tri godine, da smo imali haos i da je to za Srbiju bila velika sramota.

“Zašto se insistira na tome da to mora da bude u Srbiji, a nema u drugim nekim zemljama – to je stvar odnosa prema Srbiji generalno,” ocenio je Dačić.

Dačić je još jednom ponovio da LGBT populaciji niko ne sme da narušava prava, da niko ne sme da ih maltretira i da i oni imaju sva prava kao i svi drugi građani.

“Ali nemojte da pričate da je to normalno, kada nije normalno. I nemoj da neko kaže da je to uzor kojim ćemo vaspitavati našu decu”, rekao je Dačić.

Ako je reč o manjini, i oni moraju da vode računa da ne vređaju osećanja većine, kazao je Dačić i podsetio da su prošle godine, na izložbi organizatori parade Hrista prikazali kao homoseksualca i da ne treba da očekuju sada da ih neko dočeka aplauzima i ovacijama.

“Ko su oni da govore da ću ja da otvorim neki skup ili (Aleksandar) Vučić da zatvori. Nisu nas ni pitali da li ćemo to da uradimo i ko je njima dao pravo da manipulišu našim imenima”, zapitao je Dačić.

Osvrnuvši se na kritike u javnosti da je on protiv LGBT populacije, Dačić je kazao da ih ne mrzi, da je i sam rekao da za člana Glavnog odbora SPS bude izabran pripadnik te populacije i da je omladina socijalista podržala održavanje tog skupa.

Kategorije: Vesti