Demonstracioni let “berijeva” u prisustvu Dačića i Pučkova Vesti

BEOGRAD – Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Vladimir Pučkov danas će u Nišu prisustvovati demonstracionom letu ruskog aviona za gašenje požara “berijev B 200”.

Demonstracioni let će biti izveden na aerodromu “Konstantin veliki”, posle čega će Dačić i Pučkov razgovarati u Gradskoj kući, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.Dacic

Ruska letelica je smeštena na niški aerodrom kako bi kolegama iz Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije pomagala u gašenju požara i tu će biti do 30. septembra.

Posebno veliku pomoć su ruske letelice – dva aviona i helikopter pružili srpskim kolegama prošle godine prilikom gašenja velikog požara na Tari.

Uz niški aerodrom smešten je i srpsko-ruski humanitarni centar za reagovanje u slučaju vanrednih situacija – požara, poplava, zemljotresa. Njegovo osnivanje su, pre tri godine inicirali Dačić i tadašnji ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Dačić i Pučkov su u aprilu ove godine u Nišu potpisali zaključke o funkcionisanju srpsko-ruskog humanitarnog centra koji bi do kraja godine trebalo da počne da radi punim kapacitetom.

Avion “berijev 200” ima kapacitet od 12 tona vode, punjenje rezervoara za vodu može da obavlja ne samo na aerodromu, već i u niskom letu iznad jezera ili reke.

Izvor Tanjug

Kategorije: Vesti