Obeležavanje iskrcavanja na Krf i Vido i proboja Solunskog fronta Vesti

negovan

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić predvodiće komemorativne manifestacije povodom obeležavanja 97. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido i 95. godišnjice proboja Solunskog fronta u predvečerje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

26. i 27. septembra 2013. godine na grčakim jonskim ostrvima Krf i Vido biće održane komemorativne manifestacije u znak sećanja na oko 10.000 stradalih civila i pripadnika srpske vojske – rekao je Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i dodao da će na Krfu i Vidu prisustvovati i ministar kulture Republike Srbije, delegacija Vojske Srbije, zvaničnici Republike Grčke, gradonačelnik Krfa, ministar Jonske oblasti kao i predstavnici više srpskih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

“Krfska epopeja, gde se srpska vojska oporavljala posle golgote kroz koju je prošla tokom povlačenja kroz Albaniju u zimu 1915-1916, posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije. Priča o Krfu, ostrvu Vido i Plavoj grobnici je potresna istorija stradanja srpskih vojnika i jedno od najvećih srpskih svetilišta van granica Srbije” – kaže Stanković i navodi da će “odavanje počasti i polaganje lovorovog venaca povodom 97. godišnjice od iskrcavanja srpske vojske biti ispred Mauzoleja na ostrvu Vido u kome se nalaze kasete obeležene mermernim identifikacionim pločama u kojima počiva veliki broj pripadnika srpske vojske stradalih od iscrpljenosti i bolesti na Krfu i Vidu tokom 1916. godine. Posle polaganja lovorovog venca i na Mornaričkom krstu, delegacija će položiti lovorov venac i na otvorenom moru u Plavoj grobnici, gde su potapana tela palih junaka kada više nije bilo mesta na kopnu. Smatra se da je na ostrvu Vidu i u Plavoj grobnici sahranjeno preko 10.000 srpskih vojnika, jedna kompletna divizija”.

Povodom obeležavanja 95. godišnjice proboja Solunskog fronta 28. septembra 2013. godine na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik komemoratinvnoj ceremoniji prisustvovaće predsednik Vlade Republike Srbije, ministar kulture Republike Srbije, delegacije Vojske Srbije, delegacija Ministarstva rada i boračke zaštite Republike Srpske, generalni konzul Ambasade Srbije u Solunu, zvaničnici Republike Grčke kao i diplomatski predstavnici Francuske, Velike Britanije, Rusije i Italije naveo je Negovan Stanković i dodao:

“Proboj Solunskog fronta predstavlja jedan od najtežih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije. Bilo je to doba velikog stradanja civilnog stanovništva i srpskih vojnika koji su mesecima istrajavali u borbama koje su za cilj imale poraz neprijatelja. Proboj Solunskog fronta pre 95. godina bio je jedan od odlučujućih događaja za okončanje Prvog svetskog rata, pri čemu je udarni deo proboja iznela srpska vojska. Srpska vojska, nakon proboja Solunskog fronta, oslobodila je Srbiju, a potom i sve zemlje koje su potom uključene u novu zajedničku državu. Srbija je od jula 1914. do oktobra 1915. mobilisala više od 707.000 ljudi, odnosno 24 odsto ukupnog stanovništva. Bilo je to 40 odsto ukupnog broja muškog stanovništva, daleko više od bilo koje zaraćene zemlje. U Prvom svetskom ratu Srbija je ukupno izgubila, koliko se zna, 1.248.136 stanovnika, odnosno 28 odsto“.

Kategorije: Vesti