Ružić i Janković: Poštovanje prava za brže evrointegracije Vesti

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i zaštitnik građana Saša Janković ocenili su danas da su potpunije poštovanje prava građana i veća odgovornost u radu organa vlasti preduslovi za ostvarivanje svih državnih i društvenih ciljeva uključujući i ubrzanje procesa evrointegracija.branko-ruzic

Ružić i Janković smatraju i da usvajanje i primena evropskih standarda kroz proces pridruživanja najbrže vodi do rezultata u tim oblastima, saopšteno je posle sastanka iz kabineta ombudsmana.

U saopštenju se navodi i da je Ružić istakao da su ombudsman i drugi nezavisni kontrolni državni organi značajni za evropski put Srbije.

Prema njegovim rečima, izveštaji nezavisnih kontrolnih organa upozoravaju na propuste i manjkavosti čak i pre nego što na njih ukažu evropski partneri i monitori, “što Vladi daje mogućnost da reaguje i tako ubrza proces pridruživanja”.

Janković je izrazio nadu da će Vlada više koristiti zaključke, preporuke i inicijative Zaštitnika građana, “kako bi se uočeni propusti na štetu građana što pre i bezbolnije ispravljali, a poverenje u nacionalne institucije raslo”.

“Glas vladavine prava, ljudskih prava, dobre uprave i građanskog dostojanstva uopšte, može se čuti sa mnogih mesta u Srbiji i ne treba čekati da on odjekne u Briselu, Strazburu, Hagu ili bilo gde drugo da bi ga u Srbiji razumeli i uvažili“, rekao je on.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti