Vlada će uputiti protest zbog najave hapšenja Vulina Vesti

Vlada Srbije će na današnjoj sednici uputiti zvaničan protest zbog najave hapšenja i zabrane ulaska ministra bez portfelja zaduženog za KIM Aleksandra Vulina na teritoriju Kosova, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić istakavši da je to neispunjavanje briselskog sporazuma.IVICA DACIC

“Meni je Tači u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton rekao da Vulin može da dođe kad hoće i gde hoće na Kosovo, a da će se na Nikolića, Vučića i mene posebno gledati. Svi ostali mogu slobodno da dolaze”, rekao je Dačić novinarima.

Na pitanje kako komentariše najavu hapšenja Vulina, Dačić je rekao da je Priština zabrinuta jer se uplašila da će Srbi zaista izaći na lokalne izbore i zato čine sve da demorališu Srbe da to i učine. “Iako je situacija teška i ima puno problema, mi se trudimo da mobilišemo naš narod da izađe na izbore, jer je to u našem interesu”, istakao je srpski premijer.

U tom kontekstu, on je podsetio da je u severnoj Mitrovici upisan u birački spisak i određeni broj Albanaca koji je tu živeo pre 1999. godine i ako Srbi ne izađu u dovoljnom broju, rizikuju mnogo. “Zato je važno da imamo jedinstven stav Vlade i naroda na Kosovu”, naglasio je Dačić.

On je istakao i da se problemi moraju prevazilaziti i da Srbiji ne odgovora podizanje tenzija već smirivanje situacije, kako bi Srbi na Kosovu mogli da iskoriste svoje pravo.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti