Govor Ivice Dačića na sahrani Jovanke Broz Vesti

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, sahranjena je danas u “Kući cveća” u Beogradu uz vojne počasti, u prisustvu članova porodice, državnog vrha Srbije, članova diplomatskog kora, stranih delegacija i građana.IVICA DACIC

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić prvi je održao govor ispred “Kuće cveća” pred okupljenim građanima i poštovaocima Jovanke Broz.

Dačić je rekao da je Jovanka Broz bila jugoslovenska prva dama, i važan deo istorije naše zemlje, koju smo, kako je naveo, kao i nju samu, brzo odbacili i zaboravili.

Jovanka kao da nije ni postojala do pred smrt, ocenio je premijer i podsetio na to da je ona obišla svet i da je upoznala mnoge svetske lidere, pri čemu je svuda dočekivana sa uvažavanjem.

Danas kada je ispraćamo, vreme je da priznamo sebi da smo počinili greh i prema Jovanki i prema sopstvenoj istoriji, onoj kroz koju nacije grade identitet i dostojanstvo. Zaboravivši Jovanku, zaboravili smo sebe, poručio je Dačić.

Bila je žrtva političkog obračuna i borbe za vlast, ocenio je on i naglasio da je Jovanka Broz bila “zabranjena, proganjana i izbrisana”, a da je tek pred kraj života nepravda počela da se ispravlja.

Kada sam joj pre nekoliko godina uručio pasoš i ličnu kartu, rekla mi je da neće nigde da putuje, ali da je to za nju dokaz da postoji, rekao je premijer i ponovio da je ovo još jedan oproštaj od Titove epohe i podsećanje na borbu protiv fašizma i zajednički život jugoslovenskih naroda, kojeg se danas mnogi odriču.

Velika satisfakcija za nepravdu koja joj je počinjena jeste i vaše prisustvo na oproštaju i ja vam u ime Vlade Srbije izražavam zahvalnost na tome, istakao je premijer.

Zbogom Jovanko Broz, prva damo, večna ti slava, počivaj u miru pored čoveka kome si posvetila život i od koga si silom i nepravdom bila razdvojena, poručio je Dačić.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Foto: Tanjug

Kategorije: Vesti